Podniesienie wielkości PZ z floty do 50%/60%

• W historii Uni 68 przewinęło się już kilka wątków dotyczących PZ, ale może tym razem będzie to ten przełomowy.

Chciałbym omówić i zaproponować podniesienie ilości złomu na PZ z floty do 50% lub nawet 60%. Argumenty:

- górnicy dostali boost w postaci zmiany parametrów klasy, dodatkowo całe uni eko x8 - teraz przydałoby się ukłon w stronę lotników,

- temat dotyczy wyłącznie PZ z floty, więc opłacalność latania na bunkry dla złomu z obrony pozostałaby bez zmian,

- PZ jest dla każdego więc skorzystają na tym nie tylko gracze klasy Generał ale również latający Zbieracze i Odkrywcy

Jakie są Wasze opinie?

• pod warunkiem ze mi noob protection do 25 milionów punktów podniosą:lool:

"If They stand behind you, protect them. If they stand beside you, respect them. If they stand against your, defeat them"

art - za 5-tke zrobi co louda, anal gratis, sprawdz nowa oferte na ogejm.pl juz dzis, satysfakcja gwarantowana albo zwrot piniedzy

nOOb lvl PRO [SZAMBO]:evil:

• Nie podniosą bo główny argument to mniejszy dok

Dodatkowo jak by miała być ankieta to z jedną opcja a nie tak jak ostatnio... Głosy się rozłożyły i puf

Dla mnie można złom podnosić

• Mam prawie pod ręką bogaty wachlarz koronnych argumentów górników, ale wydaje mi się i mam taką nadzieję, że szkoda mojego czasu i temat przejdzie szybko w zapomnienie. Jak diametralna byłaby to zmiana najlepiej ukazuje wynik walki i ilość pz do zebrania z niedawnego rw kromak vs. dziuniek w proponowanych wariantach 50 i 60 %. Podniesienie eko to zmiana kosmetyczna, służąca wszystkim graczom u68, bo wszyscy inni podnieśli sobie eko w naszej współczesnej, migrującej społeczności OGAMEPLXD.

A jeżeli ktoś myśli, że eko służy tylko ekowcom to należy tę dyskusję przenieść na poziom żartu :evil: i oczywiście nikt tak nigdy nie powiedział 8)

Po pierwsze: podniesienie eko było dla wszystkich, żeby paczki aka surowce z paczkomatów były wydajniejsze dla nas wszystkich.

Po drugie: nie po to złomuję flotę u handlarza ŻEBYŚCIE MI teraz pz podnosili, kiedy już nie mam czym latać.

I po trzecie: nie po to testuje dok na 14-tym żeby sprawdzać, że faktycznie odzyskuje ponad 1/3 floty ŻEBYŚCIE MI teraz kazali testować to w nowym (gorszym) wariancie.

• Dla mnie stara unia a taką jest obecnie unia 68 powinna trzymać się tradycji i nie powinno być żadnych zmian. To jest unia z długą tradycją czy komuś się to podoba czy nie i dlatego jest taka wyjątkowa.

Pozdrawiam

• Argument pt "tradycja" jest wg mnie średni bo Nekkar jako stare uni ma 30% PZ jak za dawnych czasów i wcale na tym super nie wychodzi. Tu nawet nie chodzi o zwykłe "dajcie 50% pz" tylko bardziej zastanowienie się czy 50% PZ nie opłaca się bardziej większej liczbie graczy na naszym uni niż 40%.

Wyjściowo mamy przy 40% PZ oraz 27% pola wrakowego przy 1 poziomie doku.

Dok na 9 poziomie (łatwy do osiągnięcia) przy 40% PZ daje 32,4% pola wrakowego.

Przy 50% (+10%) PZ i doku na 1 poziomie mamy 22,5% pola wrakowego (różnica -4,5% względem 1 poziomu przy PZ 40%)

oraz 50% (+10%) PZ i doku na 9 poziomie mamy 27% pola wrakowego (różnica -5,4%, jednocześnie osiągamy wartość początkową z 40% wymiaru PZ)

Kosztem dodania 10% PZ tracimy między 4,5 - 5,4% pola wrakowego.

Jest wiele możliwych konfiguracji wielkości PZ oraz poziomu doku ale jako gracz nastawiony na grę flotą zyskuję mając 50% PZ oraz 27% pola wrakowego (dok 9 poziom) co daje mi łącznie 77% zysku w zestawieniu do 72,4% (40% PZ + 32,4% pola z dokiem 9 poziom).

• Kosztem dodania 10% PZ tracimy między 4,5 - 5,4% pola wrakowego.

Te wyniki trzeba odpowiednio odnieść do danych wyjściowych

Wzrost PZ z 40 do 50% to tak naprawdę powiększenie PZ o 25% obecnej wersji (10% to jedna czwarta tego co jest teraz).

Pole wrakowe 27%. Spadek o 4,5% przekłada się na stratę 16,6% uzyskanych statków (4,5 * 100 / 27).

Biorąc za przykład starcie Kromaka z dziuniekk'iem.

Zysk Kromaka = 87 miliardów z bilansu plus 104 miliardy z doku = 191 miliardów.

Po podniesieniu do 50%: zebrano 439 miliardów surki. 25% z tego to 110 miliardów - o tyle większy byłby bilans agresora. Jednocześnie dok zwróciłby mu o 16,6% mniej, czyli o 17 miliardów mniej. Odejmując jedno od drugiego dostajemy zysk większy o 93 miliardy, czyli równy 284 miliardy.

Strata dziuniekk'a - 871 miliardów. Dok zwraca 27%, czyli 235 miliardów. Rzeczywisty minus = 636 miliardów.

Po podniesieniu do 50% dok zwraca 195 miliardów . Różnica to statki o wartości 40 miliardów surowców :beaten:

Większość graczy na uni to górnicy. Propozycja zwiększenia PZ'ta do 50% to zabranie im 16,6% statków z pola wrakowego po przegranej walce oraz jednoczesne zwiększenie opłacalności wlotów flotą w obronę (bo pz ze statków, które potencjalnie straci agresor, zwiększy się o 25%). Przy PZ na poziomie 60% ilość surowców na PZ wzrasta o 50% tego, co jest teraz, a obrońca traci z pola wrakowego aż 33% statków, które teraz mu się odbudowują. Niestety obawiam się, że to nie przejdzie na naszym uni...:stroke:

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• może zabrzmię jak pies ogrodnika, ale ta zmiana opłaca się tak naprawdę tylko topowym złomiarzom naszego uniwersum. dzięki tej zmianie więksi będą jeszcze więksi i szybciej odjadą flotowo pozostałym graczom na uni.

• Nie widziałem tematu, ale cieszę się, że go zobaczyłem. Uważam, że tak czy tak warto zrobić ankietę.

Wiadomo, że górnicy się będą bronić, dla nich zmiana np. eko, z której flotowcy nie do końca korzystają była oczywista. Natomiast podniesienie pz do 50% daje szane na trochę korzystniejsze farmingi i jakiś sensowny rozwój kont flotowych.

Co do dywagacji o polu wrakowym, w obronie oczywiście ma sens, w ataku należy spełnić dodatkowe wymagania liczby utraconych statków, gdzie podniesienie % PZ, nie jest obarczone takimi wymaganiami.

Ostatecznie zdecydowanie uważam, że ankieta w tej sprawie nie zaszkodzi nikomu.

• Jestem za przeprowadzeniem ankiety w tym temacie - w przypadku podniesienia ekonomii ankieta została puszczona, wydaje się sprawiedliwym aby dla % PZ też przynajmniej została puszczona na U68 a wtedy to już gracze zdecydują.

Pozdrawiam