Sportowy

• Kiedyś przepisy dotyczące zmieniania reprezentacji przez piłkarzy były mniej restrykcyjne, więc przykładowo jeden z najlepszych piłkarzy w historii zaliczył występy w trzech różnych drużynach narodowych (choć dla jednej reprezentacji zagrał 4 mecze, wszystkie nieuznawane przez FIFA). Ponad 3/4 z wszystkich występów reprezentacyjnych zagrał dla zespołu w którym zadebiutował mając ponad 30 lat. Wielkich sukcesów w piłce reprezentacyjnej jednak nie odnosił, zaledwie raz wygrał mistrzostwa swojego kontynentu. Znacznie więcej trofeów zgarnął w piłce klubowej, łącznie 13 razy był mistrzem kraju (w trzech różnych państwach, tych samych które reprezentował), odnosił sukcesy na arenie kontynentalnej, międzynarodowej, dostawał też bardzo istotne wyróżnienia indywidualne. O kim mowa?

• Toadie to na bank będzie Alfredo Di Stefano legenda Realu Madryt. Grał dla Argentyny, Kolumbii i w wieku 30 lat dla Hiszpanii ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Ja mam krótkie i pewnie dla wtajemniczonych łatwe pytanie:

Proszę podać nazwę dyscypliny sportowej, której jeden z rodzajów/stylów w bezpośrednim tłumaczeniu (na język polski) oznaczony jest zestawieniem dwóch słów?

Pierwsze słowo związane jest z pewnymi zagadnieniami matematycznymi i określa pewne skrajne wartości tego zagadnienia. Drugie słowo natomiast powiązane jest z pewnym stwierdzeniem, określającym dany fakt, tak jak to ma czy miało miejsce w rzeczywistości (dla ułatwienia dodam tylko, że politycy wszelkiej maści mają z tym określeniem spory problem 8o).

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

Edited 3 times, last by Peper_SMT* ().

• Może jakaś podpowiedź?

Bo póki co mi najbardziej pasują zapasy wielbłądów - nie powiem, wąs mi drgnął jak znalazłem to na wiki - [klik].

Jakby co wyjaśniam: zapasy można interpretować jako to czy nam zostało skrajnie dużo jakiegoś towaru czy też skrajnie mało, da rady to wyrazić w sposób matematyczny. A jak chodzi o stwierdzenie z wielbłądem to "prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niż skończy się rozdawanie pieniędzy za głosy".

Ujdzie, ujdzie?

• Podpowiedź: Dyscyplina ta jest związana z pewną "sztuką" ;)

Uprawia tą dyscyplinę wiele osób na całym świecie w tym bardzo dużo znanych postaci: holywoodzkie gwiazdy filmów akcji (m.in. Sean Connery czy Dolph Lundgren), królowie (król Hiszpanii Jan Karol I Burbon) i prezydenci oraz wiele, wiele innych!

• Brawo Toadie - chodziło o karate kyokushin właśnie :)

Ta dwuczłonowa nazwa o której pisałem w pytaniu na język polski oznacza "Ekstremum Prawdy" ;)

• Tenisista który swój pierwszy i ostatni turniej wielkoszlemowy wygrał w odstępie dwunastu lat, w tym samym miejscu i pokonując w obu finałach tego samego przeciwnika. O kim mowa, co to za turniej i kogo pokonał?

• Podwójna mistrzyni olimpijska, oraz zdobywczyni brązowego medalu olimpijskiego. Pierwsze złoto zdobyła rzutem na taśmę, częściowo dzięki słabszej postawie głównej rywalki w ostatniej chwili. Potem na tych samych igrzyskach zdobyła brąz w innej konkurencji, a 4 lata później złoto zdobyła w konkurencji w której wcześniej miała brąz. O kim mowa? Oczywiście pani ta pochodzi z Polski.

• Justyna Kowalczyk?

• Renata Mauer-Różańska, w 1996r. w Atlancie brąz w trzech postawach, złoto w karabinie pneumatycznym z 10m, w 2000r. w Sydney złoto w trzech postawach.