Sportowy

• Niezbyt pasują medale Justyny, nie o nią chodzi.

Faktyczne, ja tak strzeliłem na pałę bez sprawdzania :) Po prostu pierwsze co mi przyszło w danym momencie na myśl ;) (tzw. chybił-trafił :D )

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Już niedługo rozstrzygnięcia 87 plebiscytu Przeglądu Sportowego na najlepszego polskiego sportowca roku 2021. W tejże indywidualnej kategorii w tym roku nominowano jako pojedynczego sportowca naszą sztafetę mieszaną 4x400 liczącą aż 7 osób. Co ciekawe - już drużyna skoczków narciarskich, licząca zazwyczaj mniej niż 7 osób, nominowana zawsze była w kategorii drużynowej. Jednakże w tymże plebiscycie nominacje grupowe w kategorii indywidualnej to nic nowego. Jednakże tylko raz zdarzyło się, że taka nominacja więcej niż jednej osoby zakończyła się pierwszym miejscem.

Proszę podać ile to było osób, w którym to roku miało miejsce i jaką dyscyplinę reprezentowali zwycięzcy. Na bonus (bo prosta zagadka) poproszę o wymienienie wszystkich zdobytych przez nich medali olimpijskich z podaniem igrzysk na których dany medal był zdobyty.

Do boju!

• Dokładnie! Twoja kolej.

Choć ładniejsza by była, gdyby ten strzał w aluminium szedł z 5cm niżej ;)

To aluminium jest do dziś jeszcze wygięte po tym strzale ;) :D

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• W piłce nożnej często trwają dyskusje czy ważniejszy jest wrodzony talent, czy ciężka praca i odrobina szczęścia. Gdybyśmy pochylili się w stronę zwolenników talentu to pewno trzeba by uznać, że kluczowe znaczenie tutaj mogą mieć geny. Tak więc w przypadku, gdy ojciec był dobrym piłkarzem to i syn powinien się wyróżniać. Jednak jeśli spojrzymy w kadrę Polski z ostatnich lat to rzadkie są sytuacje, że w kadrze grał i ojciec, i syn. Na pewno jedni z pierwszych, którzy przychodzą na myśl są Maciej i Wojciech Szczęsny czy Roman i Jakub Kosecki. Jednak analizując ilości występów każdego z nich w narodowych kadrze A okaże się, że nie każdy z nich był przez dłuższy czas kluczową postacią reprezentacji. Wśród Szczęsnych to odpowiednio 8 i 62 występów, wśród Koseckich 69 i 5. Dlatego poproszę o trzy pary piłkarzy ojciec + syn, w której każdy z nich zanotował po minimum 40 występów w kadrze A.

Dodatkowo za wymienienie takiej polskiej pary będzie dyplom z kwiatuszkiem a za wymienienie zagranicznej pary, z której jeden z piłkarzy grał w Ekstraklasie - dyplom z serduszkiem :D

• Bardzo ładnie.

Poniżej dyplom:

DYPLOM

dla:

Qnick

za to, że i wiedzioł

i że zgodł.

Brawo.

Dla zainteresowanych dodam, że serduszkiem była wynagradzana odpowiedź Enrique i Junior Diaz, reprezentanci Kostaryki (odpowiednio 52 i 80 występów). Junior Diaz w latach 2008-2012 (z przerwą) reprezentował Wisłę Kraków a w roku 2014 był o krok od półfinału mistrzostw świata :)

• Kilka razy w historii zdarzyło się, że mistrz kraju spadał z ligi w następnym sezonie... powody były różne degradacja za korupcje, brak budżetu, słaba forma. Proszę podać 2 takich mistrzów lig oraz lata w jakich wygrali ligę i spadli z ligi, ale z przyczyn czysto sportowych (bez degradacji, dyskwalifikacji, ogłoszenia bankructwa, itp.)

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• z tego co pisza na wszyskich portalach o pilce kopanej

to w epoce kamienia upanego i betonu spadal [ciach] polonia bytomska

w epoce nowozytnej miedziowi za korumpcje

//proszę o nieużywanie takich określeń, nawet lekko ocenzurowanych - Administrator Forum Toadie

"If They stand behind you, protect them. If they stand beside you, respect them. If they stand against your, defeat them"

art - za 5-tke zrobi co louda, anal gratis, sprawdz nowa oferte na ogejm.pl juz dzis, satysfakcja gwarantowana albo zwrot piniedzy

nOOb lvl PRO [SZAMBO]:evil:

• W Polsce był jeden taki przypadek - Polonia Bytom (mistrz w 1954 jako Ogniwo Bytom i spadek w 1955 jako Sparta Bytom) oraz Zagłębie Lubin, zdegradowane w 2008 roku za korupcję. Czyli Zagłębie odpada. Ale czytałem kiedyś na weszło taki fajny artykuł o tym jak frajerski był Manchester City i było tam o tym, że też czegoś takiego dokonali - mistrzostwo w 1936/37, spadek w 1937/38.

• Dokładnie - degradację za korupcję wykluczyłem bo równie dobrze można by było podać Juve. Ale Polonia i City to poprawną odpowiedź.

Mati też czytałem ten artykuł ;) zadajesz.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• To ja wrócę do podobnego typu zagadki co wcześniej. Znowu szukamy ojca i syna, którzy grali w kadrze narodowej w piłce nożnej. Ale dodatkowe utrudnienie - szukamy przypadków, kiedy grali w różnych kadrach ;) Próg obniżamy do po 10 występów, szukamy znowu trójki sytuacji i wykluczamy sytuacje, kiedy syn grał w kadrze państwa, które powstało z rozpadu państwa w którym grał ojciec (np.Jugosławia -> Słowenia, Czechosłowacja -> Słowacja, ZSRR -> Ukraina itd.). Jak będzie już sytuacja, że jeden dla np. dla Chorwatów, drugi dla Bośniaków - to ok.