Sportowy

• Sportowiec któremu podczas jednej z olimpiad skradziono jedyne buty do biegania. Znalazł jednak w śmietniku dwa, niepasujące do siebie buty, które zabrał ze sobą na stadion i zdobył w nich dwa złote medale deklasując przeciwników.

O kogo chodzi?

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Tak dokładnie o niego chodzi ;)

Qnick teraz Ty zadajesz!

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Dodajmy tu trochę matematyki.

Igrzyska Olimpijskie Tokio. Załóżmy, że przyjmujemy współczynnik = ilość_zdobytych_medali/ilość_osób_uczestniczących_w_igrzyskach.

Który kraj wygrał by taką statystykę?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Wychodzi na to, że RPA: 177 zawodników / 3 medale = 59

E: sorry, mój błąd na odwrót policzyłem to nie RPA, a San Marino: 3 medale / 5 zawodników = 0,6 ;)

Drugie miejsce w takiej klasyfikacji zdobyłyby Bermudy (1 medal/2 zawodników = 0,5), współczynnik Polski to: 0,0667 :D

Edited 4 times, last by Peper_SMT* ().

• OK, a więc moje pytanie brzmi następująco.

Jak nazywa się dyscyplina sportu wymyślona przez Hiszpanów, polegająca na połączeniu siatkówki, piłki nożnej i capoeiry?

Dla ułatwienia dodam, że rozgrywka odbywa się na specjalnie przygotowanym boisku, przypominającym boisko do siatkówki. Największym zainteresowaniem ten sport cieszy się w Brazylii, Argentynie i Meksyku.

• Choć na co dzień ze sportem nie ma wiele wspólnego w młodości zdobyła brąz na dystansie 80 metrów przez płotki na Mistrzostwach Polski Młodzików, a 3 lata później zajęła 1 miejsce w sztafecie 4x100m również podczas Młodzieżowych Mistrzostw Polski.

O kim mowa?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Reprezentacja Polski w Igrzyskach Olimpijskich pierwszy raz wzięła udział w 1924 roku, zdobywając srebro w kolarstwie i brąz w jeździectwie. W 1920 roku nie pojechaliśmy na Igrzyska z uwagi na toczoną wojnę z Rosją Radziecką, zaś wcześniej nie było nas na mapie. Nie oznacza to jednak, że w przed I wojną światową w IO nie startowali Polacy, reprezentując barwy innych krajów. Jednej z takich osób udało się nawet zdobyć medal i to w dyscyplinie w jakiej nigdy więcej medalu już nie zdobyliśmy.

Jak nazywała się ta osoba, na których Igrzyskach miało to miejsce, dla jakiego kraju był zdobyty ten medal i w jakiej dyscyplinie?

• Zdobył 4 olimpijskie złota oraz 8 w mistrzostwach świata.

Pobił rekord świata w swojej dyscyplinie.

Ustanowił też rekord świata na nieco nie typowym wymiarze w swojej kategorii sportowej.

Jeden z najlepszych w historii sportu w swojej kategorii.

O kogo chodzi?

• Przepatrzyłem wszystkich zdobywców czterech złot olimpijskich i sprawdziłem kto był 8 razy mistrzem świata... Andre Lange mi nie pasował, bo w bobslejach chyba nie ma rekordów świata... Nie mogłem skapować co oznacza "nietypowy wymiar", nawet jakieś zbereźne myśli mi przychodziły do głowy.

Ale jak pomyślałem, że to może chodziło o nietypowy dystans to przypasował mi Michael Johnson, mistrz olimpijski z Barcelony, Atlanty i Sydney, ośmiokrotny mistrz świata, rekordzista świata na 200m, na 400m, w sztafecie oraz na nietypowym dystansie 300m.

Dobrze, dobrze?

Edit: Jak się za długo pisze to się przegrywa :(