Geograficzny

• Wiem ale dziś jest sobota , siedzę przy grillu , ruda się grzeje a lód topnieje.

Nie chciałem wstrzymywać tematu do poniedziałku a z fona nie idzie łatwo pisanie zwłaszcza pod wpływem :(

Co do Albanii to polecam tam wyprawę , byłem kilka razy , za każdym kolejnym coraz lepsze wrażenia

Odpowiedź poprawna. Zadawaj , ja już do końca weekendu na forum zaglądał nie będę :P

• No to kolejna wyspa. Jej wyróżnikiem jest to, że w XXI wieku panował na niej feudalizm. Chociaż w 2008 r. wprowadzili demokrację, w pierwszych wyborach do parlamentu (głosowano w sali do snookera) wygrała partia zachowawcza :) Jeden z lenników miał własną, mniejszą wyspę, ale w 1993 roku... zbuntował się przeciw swemu seniorowi i nie respektuje już prawa feudalnego.

Na wyspie mówi się głównie po angielsku, zostało ostatnich 10 osób, które znają język (czy też dialekt/etnolekt) specyficzny wyłącznie dla tej wyspy.

Proszę wskazać nazwę większej wyspy, a jeśli kto może, to również mniejszej + ten wymierający język.

• Miałem już nie pisać :)

Z głosowaniem w sali do gry sportowej to było tak jak byś podał odpowiedź.

https://pl.wikipedia.org/wiki/…o_Chief_Pleas_w_2008_roku

Zadaj kolejne bo ja już jestem lekko pod wpływem i zablokuje temat do poniedziałku :P

Chyba że coś znowu nie doczytałem i odpowiedź jest zła.

Jesli jest dobra to podajesz za dużo info , które mozna bez problemu naleźć u cioci Wiki i wujka Google

• No, pytałem zasadniczo o wyspy i język, ale z zacytowanego przez Ciebie artykułu można wywnioskować, że chodzi o Sark, Brecqhou i język sercquiais.

Przekleiłem całość i nic mi nie wyskakiwało, a nie sprawdziłem kolejnych warunków podanych w zagadce. No, bywa :P Twoja kolej, jeśli nie masz sił, to poczekamy do poniedziałku :)

• Sory zablokowałem trochę temat.

Miasteczko a właściwie wieś o którą pytam przyciąga turystów dzięki swojej nazwie. Otrzymało ją pod koniec XIX w.

Położone jest na wyspie 5m n.p.m na półkuli północnej.

Nazwa ta została użyta w jednym z filmów S-F z końca lat 60-tych jako hasło.

Proszę o podanie nazwy i ewentualnie tłumaczenia jej na j.polski.

• 1) Anglosaska jednostka objętości, która najbardziej kojarzy się z piwem

2) Inna nazwa Łysej Góry

3) Jedna z 105 gmin prowincji Sevilla w Hiszpanii

4) Twórca teorii ewolucji

5) Wspomniane niedawno w tym quizie miasto Santa Fe

6) Wspomniany w innym quizie wilk

7) Stolica Salwadoru

wspólnie coś tworzą. Proszę o podanie najbardziej znanej nazwy tego czegoś oraz imienia i nazwiska osoby, od której wzięta została oficjalna nazwa tego czegoś.

• 8 ) Wieża

9) Nazwisko panieńskie jednej z królowych Anglii

10) nazwisko średniowiecznego banity, Robina

11) królowa Kastylii, która wspólnie z królem Aragonii utworzyła państwo, które później stało się Hiszpanią

12) król z Makbeta

13) Wyspa wspomniana w Piratach z Karaibów, bodajże w pierwszej części

14) święty Krzysztof

tworzą to coś obok poprzedniej siódemki :)

• No, nie do końca. Co do archipelagu zgoda, ale jego hiszpańska nazwa nie pochodzi od Świętego Krzyża, czyli Santa Cruz - tak nazywa się tylko jedna z wysp archipelagu. Oficjalna hiszpańska nazwa to Archipielago de Colon, więc nazwisko, o które pytałem to Krzysztof Kolumb.

Rozwiązałeś najciekawszą część zagadki, więc Twoja kolej :)

• Ciocia Wiki tak mi powiedziała :

Galapagos, także Wyspy Żółwie

Hiszpańska nazwa pochodzi od Świętego Krzyża

Resztę też kopiowałem na "leniwca" .

wystarczyło wpisać "wolf"

"Darwin" "Santa Fe" i "Hood"

Pozostałych podpowiedzi nie szukałem .

Dajcie chwilę bo w pracy jestem i nie mam czasu pomyśleć nad zagadką.

Niedługo edytuję post :)

• Jak już napisałeś Galapagos, to Izabela, żona Ferdynanda i wyspa Isabela się kojarzą...

Zresztą Seymour North z Jane, żoną Henryka też...

Pinzon Island ma też nazwę Duncan Island (nie mam pojęcia jak się nazywała jego żona, ale zabił go Makbet).

Mamy wyspy Pinta i San Salvador. I Tortuga do której z Piratów z Karaibów. Więcej nie umiem rozszyfrować nawet patrząc na nazwy. Graty @m fox

• Obszar z ponad czterdziestoma wyspami. Dwie największe są połączone z lądem mostami, jednak mosty znajdują się w innym kraju.

Jedna z największych posiada 2 mosty w tym jeden zwodzony. ( kolejowego nie liczę) w jednym kraju a druga jeden most zwodzony w innym .

Trzecia co do wielkości jest także połączona mostem z jedną większą wyspą.

Gdzie można znaleźć takie cuda :)

p.s.

Dlaczego nikt nie potrafi wstawić @m fox tylko ciągle @m fox

Kto napisze dwa posty pod rząd wygrywa

Kto napisze dwa posty pod rząd wygrywa

• Świnoujście

Niemożliwe. Wikipedia pisze o Świętym Krzyżu dopiero przy wyspie Santa Cruz. Nie chce mi się uploadować obrazków, żeby to udowadniać, ale tak jest. Ciekaw jestem za to, z czego korzystasz m fox, że tak Ci wyszukuje informacje.

• Zaliczam choć chodziło mi o nazwę wysp kub krainy. Świnoujście to jedna z miejscowości.

Wiem że teraz łatwo wyszukać nazwy więc spoko. Twoja kolej.

Po wpisaniu frazy darwin święty krzysztof krzyż salwador hood z zapytaniem do wujka Google wyskakuje :

Galapagos – Wikipedia, wolna encyklopedia

wikipedia.orghttps://pl.wikipedia.org › wiki › Galapagos

Hiszpańska nazwa pochodzi od Świętego Krzyża, a angielska od nazwy brytyjskiego statku HMS „Indefatigable”. Wyspa zajmuje obszar 985,5 km² a jej maksymalna ... Ta strona została przez Ciebie odwiedzona w dniu 10.07.23.

https://www.google.com/search?…yAEI&sclient=gws-wiz-serp

Cioci Wiki już nie klikałem , szukałem innych powiązań :P

• Nawet w artykuł nie wszedłeś :) No ok :)

Jeden z amerykańskich prezydentów, jeden z cesarzy rzymskich (hehe) i jeden słynny polski kompozytor mają pomnik w jednym miejscu. Co to za miejsce i dlaczego nikt się nie wścieka o to, że na polskiej górze pomnik stawiany jest zaborcy? :)

• Jeden z amerykańskich prezydentów, jeden z cesarzy rzymskich (hehe) i jeden słynny polski kompozytor mają pomnik w jednym miejscu. Co to za miejsce i dlaczego nikt się nie wścieka o to, że na polskiej górze pomnik stawiany jest zaborcy? :)

Góra należy do Korony Gór Polskich, to Wam trochę ograniczy szukanie :)