zgadza się!
Most jak zauważyłem ma dwie nazwy - podaną przez Ciebie oraz Manaus Iranduba Bridge - od miast które łączy
Twoja kolej SPIN DOKTOR
zgadza się!
Most jak zauważyłem ma dwie nazwy - podaną przez Ciebie oraz Manaus Iranduba Bridge - od miast które łączy
Twoja kolej SPIN DOKTOR
Jezioro naturalne jedno z największych na świecie. Nazwa ma prawie taką samą nazwę jak jedna z konstelacji.
Jezioro Wielkie Niedźwiedzie W Kanadzie
Bardzo precyzyjna odpowiedź. Zgadza się.
Nie jestem dobry w zadawaniu pytań, dlatego możesz zadawać ponownie.
Jakiego pierwiastka w składzie chemicznym Ziemi jako całości jest najwięcej i w ilu procentach %?
Jeżeli chodzi o Ziemię jako planetę to będzie żelazo ponad 32%
Tak zgadza się mam napisane, że 32,07%
Peper_SMT* dajesz!
Tak na szybko to mam tylko taką zagadkę.
Jest to bardzo specyficzny zbiornik wodny, choć tego typu akweny są bardzo popularne i liczne na całym Świecie. Zasolenie tego zbiornika jest na poziomie 36,5–37‰
Bohater naszej zagadki jest miejscem tarła węgorzy: europejskiego i amerykańskiego, kongerów: amerykańskiego i białopłetwego oraz kilku innych gatunków ryb węgorzokształtnych.
Proszę podać nazwę tego akwenu, oraz jego charakterystyczną cechę, którą posiada jako jedyny na Świecie?
Morze Sargassowe - hmmm nie wiem o którą cechę charakterystyczną chodzi, czy o to, że jest porośnięty przez glony, czy o to że jest to obszar względnego bezruchu.
Qnick - odpowiedź jest prawidłowa, oczywiście o to morze chodziło. Cechą charakterystyczną tego zbiornika to jest to, że nie ma on w ogóle wybrzeża. Granice Morza Sargassowego nie są wyznaczane brzegiem żadnego lądu - jedynie prądami morskimi Oceanu Atlantyckiego.
Można taką odpowiedź uznać - zadajesz kolejne!
No to ode mnie coś łatwego, jak nazywa się najbardziej odludny punkt na Ziemii - chodzi o punkt, który jest najdalej położony od jakiegokolwiek lądu.
Ale ten punkt ma być na wodzie czy może być jednak na lądzie?
Tak obstawiam na któryś z biegunów - bardziej południowy, bo jednak Arktyka jest mniejsza niż Antarktyda.
Biegun niedostępności?
Jaka nazwę ma strefa, w obrębie której znajduje się większość czynnych wulkanów na Ziemi, jak i występuje około 90% wszystkich trzęsień ziemi?
Pacyficzny pierścień ognia
Dokładnie
Hmmm może troszkę pomieszam kategorie, ale myślę że warto - w końcu pytam o miejsce....
Jest sobie pewien Gdańszczanin, który posiada w życiu bardzo duże utrudnienie, a mimo to w wieku 15 lat w jednym roku zdobył dwa trudnodostępne miejsca na ziemii. O jakie miejsca chodzi?