Geograficzny

• A może nie potrzeba...

Obstawiam Toruń!

ehhh, kiedy myślisz że uda ci się stworzyć trudną i nieoczywistą zagadkę, przychodzi Pan Mati niszczyciel dobrej zabawy, pogromca uśmiechów dzieci i zgaduje w pierwszym podejściu....

Gratulacje! Teraz Ty.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Ej, to nie jest tak, że napisałeś zagadkę, zobaczyłem i pyk - Toruń.

Zweryfikowałem sobie dużą liczbę miast w Europie (bo założyłem, że będzie Europa :P) takich jak: Graz, Burgas, Split, Plzen, Oulu, Lille, Rennes, Nowy Sad, Debreczyn aż dopiero wpadłem, że to może być Polska :D I Toruń też zdziwił na początku bo Google Maps pokazało trasę Toruń - Warszawa przez A1 i A2 (259km) zamiast przez DK 10 (212km).

A potem weryfikacja klubów w Toruniu to też chwila!

No i przede wszystkim na Pana to trzeba mieć wygląd, pieniądze i klasę - ja na tym pierwszym już odpadam :(

Czas na zagadkę!

To może znowu o wyspę. W przeciwieństwie do moich poprzednich zagadek o Sansha i Nunavut tym razem chodzi o teren bardzo ludny (ponad milion mieszkańców) i dość gęsto zaludniony - dużo bardziej gęsto niż cały kraj do którego należy. Sławę tej wyspie przyniosła jedna z bitew, o której kręcono filmy. Kilka lat temu jeden z filmów, których akcja toczyła się w tym miejscu uhonorowany został dwoma Oscarami. Wyspa leży w strefie subtropikalnej, dzięki czemu temperatura nigdy tam nie spada poniżej 10 stopni Celsjusza - i w tym miejscu, z okazji zbliżających się przymrozków, pragnę pozdrowić wszystkich zmotoryzowanych nieposiadających garażu. Uwielbiam rano wyjeżdżać do pracy i patrzeć jak skrobiecie szyby :D

• Nie o tą wyspę chodziło i O'ahu do końca nie pasuje... Bo brakuje troszkę do miliona mieszkańców - no chyba, że masz jakieś dane o tym, że ta barierę pękła.

• Jest sobie półwysep. Położony jest na nim pewien region. Z kolei na jego terenie leży miasto. Na tym półwyspie występuje też minerał. Ten półwysep, region, miasto i minerał mają coś wspólnego - identyczną nazwę. Słowo to, już nie samodzielnie, jest też częścią nazwy jednostki administracyjnej. Taką sama nazwę (oficjalnie wraz z jeszcze innym słowem, choć używane jest zwykle tylko jedno słowo) ma jeszcze coś, coś co w naszym kraju popularniejsze od wszystkich wcześniej wymienionych. Najciekawsze jest to, że choć to coś otrzymało nazwę do tego półwyspu, to z niego nie pochodzi. Co to za słowo?

• Toadie trafił.

Ten ktoś pod nim nie umie czytać do końca i spamuje

pokaż mi miejsce gdzie temperatura jest zawsze 10 stopni, niema, teraz jest ocieplenie klimatu, nawet na Syberii jest plus 38, teraz wszędzie są różne temperatury, Średnia temp 11 to nie znaczy, że nie ma tam np. 9 stopni

nie spamuje tylko większość się zgadza i daje odpowiedź, a jeśli nie umiem znaleźć np. gęstości zaludnienia to piszę tą odpowiedź najbardziej mi pasującą i tyle. Ale myśl sobie co chcesz

Zresztą do Okinawy się nie odniosłeś wcześniej, więc stwierdziłem, że to nie to.

I nie mów mi proszę, że spamuje bo ja tu w tych quizach większość odpowiedzi zgaduje prawidłowo. :D

A co z gęstością zaludnienia całego kraju i strefa subtropikalną?

ponad milion mieszkańców jest zgadza się , temperatury są różne teraz wszędzie. :D 10 stopni tu jutro tam klimat jest teraz zmienny.

https://pl.wikinew.wiki/wiki/J…_2016_East_Asia_cold_wave

Klimat jest teraz tak nie przewidywalny, że nie można powiedzieć coś na pewno.

Śnieg w Okinawie

Także trochę mnie tak nie lekceważ bardzo proszę, ja Ciebie nie lekceważę, szanujmy się tu.

pozdrawiam :)

Jestem czasem zakręcony i faktycznie mogę czegoś czasem nie doczytać lub omylnie zrozumieć, trochę wyrozumiałości. Miłego dnia.

Jest sobie półwysep

minerał mają coś wspólnego - identyczną nazwę

Toadie

Labrador

półwysep

miasto w Kanadzie

minerał

• Chodzi o pewną wyspę.

Jedną z największych pod względem powichrzeni.

Nazwa dwu członowa.

Położona na Oceanie.

W nazwie ma dziwne określenie.

Jest to cały archipelag o tej samej nazwie.

Wyspa ma taką sama nazwę co cały archipelag.

• Ziemia Ognista?

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein