Zgadł Pan!
Geograficzny
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
Wyspa o klimacie pustynnym, średnia temperatury miesiąca najcieplejszego wynosi trochę ponad 30 stopni a najzimniejszego niewiele mniej niż 25 stopni. Występuje tam ponad 700 endemicznych gatunków flory i fauny. Na wyspie tej przez około XV wieków dominowało chrześcijaństwo, wg lokalnych wierzeń lokalną ludność miał nawrócić jeden z apostołów. Najwyższy punkt nieznacznie przekracza 1500m n.p.m. Co to za wyspa?
-
Wydaje się to być Sokotra.
-
Słusznie się wydaje
-
Jednostka terytorialna pewnego kraju. Gdyby gęstość zaludnienia tego miejsca wynosiła tyle co ta w Polsce, mieszkałaby tam podobna ilość ludzi co w Indonezji. Gdyby zaś w Polsce była gęstość zaludnienia jaka jest w miejscu będącym bohaterem naszej zagadki, to ludność Polski mieściłaby się w przedziale od ludności miasta będącego siedzibą gminy, w której siedzibę ma klub z piłkarskiej Ekstraklasy do ludności miasta rozsławionego przez film Miś.
O czym mowa?
-
Nunavut?
-
Tak jest.
-
Wyspa należąca do Wielkiej Brytanii. Jej nazwa kojarzy się albo z angielską nazwą innego kraju, albo z jednym ze stanów USA. Wyspa ta leży jednak po zupełnie innej stornie świata niż ten kraj i stan. Jak się nazywa?
-
Georgia Południowa i Sandwich Południowy
-
Dokładnie, zadawaj
-
Artur Conan Doyle napisał krótkie dzieło Sci-Fi w którym bohaterowie eksplorują pewne niedostępne miejsce na ziemi.
W miejscu tym ze względu na odcięcie od reszty lądu, przeżyły dinozaury,
Jaka lokalizacja geograficzna posłużyła mu za inspirację do osadzenia akcji tej książki?
-
La Brea Tar Pits w USA?
-
Ja stawiam na południowoamerykańską górę Roraima.
-
Ja stawiam na południowoamerykańską górę Roraima.
Zgadza się Qnick
Ta góra, a w zasadzie płaskowyż jest najczęściej podawana jako inspiracja dla Conan Doyla.
Twoja kolej
-
Odpowiedzią na zagadkę jest pewna miejscowość w Walii. Z pozoru niczym się nie wyróżnia ok. 3000 mieszkańców, centrum handlowe, dworzec. Jednak w pewnym szczególnym rankingu miejscowość ta zajmuje pierwsze miejsce w Wlk Brytani, ba w Europie, a na świecie jest numerem trzy. Miejscowość w pewnym aspekcie pojawiła się w filmie, w którym główną rolę zagrała Jane Fonda ( ).
-
Na pierwszy rzut ucha to może Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch?
58 znaków, trzecia najdłuższa nazwa miejscowości na świecie...
Będziesz sprawdzał czy nie ma literówki?
-
Próbowałem sprawdzić, ale dostałem oczopląsu. Wygląda dobrze, uznajemy, zadajesz.
-
Ja bym sprawdzał w Excelu, dzieląc każdą literę na kolejną kolumnę i potem jakąś prostą formułką weryfikacja
Ale kopiowałem prosto z Wikipedii, powinno być dobrze, możesz mieć spokojne sumienie
Dzisiaj na tapet weźmiemy sobie pewne miasto. Gdy spojrzymy na jego powierzchnię lądową to nie zaimponuje - coś wielkościowo jak Wieliczka. Spojrzymy na liczbę ludności - jeszcze słabiej, myślę, że w moim bloku (który ma siedem pięter i cztery klatki schodowe) może mieszkać więcej ludzi. Miasto to ma jednak ogromną powierzchnię licząc także wody - osiąga wtedy powierzchnię porównywalną z bohaterem mojej poprzedniej zagadki.
-
Może coś pomogę, bo trudne!
Dokładnie rzecz biorąc miasto będące przedmiotem naszej zagadki jest "miastem o statusie prefektury" i leży w prowincji, której powierzchnia (lądowa) jest kilkadziesiąt razy mniejsza niż powierzchnia bohatera naszej zagadki (ale już wliczając tereny morskie).
-
Trochę się naszukałem: Sansha