Geograficzny

• Zadam bo odp. była oczywista i pewność jest.

Gdzie w Polsce w latach 60 odkryto znaczne złoża rud żelaza i rud polimetalicznych. Wokół tej kopalni (która w końcu nie powstała) powstało całkiem sporo pokręconych teorii spiskowych ze stanami zjednoczonymi na czele? Należy prosze o region i miejscowość owego odkrycia.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Suwalszczyzna, a konkretnie okolice Suwałk?

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• 1962 - Odkrycie złóż żelaza, tytanu i wanadu na Suwalszczyźnie.

zaliczam ;)

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Jak nazywają się dwie największe wyspy Europy? Proszę podać nazwy obu z nich.

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Prawidłowa odpowiedź to: Wlk. Brytania i Irlandia. Więc Nerthil odpowiedział poprawnie.

Islandia i Grenlandia niestety geologicznie nie należą do Europy.

Islandia jest wyspą oceaniczną nie leżącą na szelfie europejskim więc nie jest częścią Europy (natomiast państwo ją zajmujące jest państwem europejskim).

Grenlandia natomiast jest tylko terytorium zależnym od państwa europejskiego jakim jest właśnie Dania (jak słusznie zauważył Aurora Borealis), ale geograficznie należy do terytorium Ameryki Północnej.

Nerthil Twoja kolej.

• Niegdyś jedno z największych jezior świata, obecnie praktycznie zanikłe w skutek działalności człowieka.

Prosze o podanie nazwy tego jeziora, nazwy 4 akwenów wodnych które obecnie po nim pozostały, oraz przyczyny jego zniknięcia.

• Czy mowa jest o jeziorze Mega Czad?

Zniknęło w wyniku działalności człowieka, a konkretnie zmian klimatycznych, które są tego następstwem.

Akweny jakie pozostały to obecne jezioro Czad, ale dalszych trzech nie znam.

Edited once, last by Peper_SMT* ().

• Czy mowa jest o jeziorze Mega Czad?

Zniknęło w wyniku działalności człowieka, a konkretnie zmian klimatycznych, które są tego następstwem.

Akweny jakie pozostały to obecne jezioro Czad, ale dalszych trzech nie znam.

Nie o tym jeziorze mowa, akwen z pytania zniknął w wyniku bardziej bezpośrednich działań człowieka, zanim jeszcze ktoś myślał o zmianach klimatu.

W sumie też ciekawa historia z jeziorem Mega Czad.

Chodzi o jezioro Aralskie, wysuszone w skutek durnej, zimnowojennej ambicji komunistów, by pokazać zachodowi, że umi uprawiać bawełnę na pustyni?

Zgadza się, o tym akwenie mowa.

Obecne jego pozostałości to:

Jezioro Północnoaralskie

Jezioro Tuszczybas

Basen południowo-zachodni

Basen południowo-wschodni

Pamiętam jeszcze czasy kiedy była to jedna całość, a na przestzreni mojego krótkiego życia zdążyło zmiejszyć swoją wielkość o przeszło 4/5.

W każdym razie Aurora Borealis Twoja kolej

• Istnieje jeden punkt, który jest skrzyżowaniem czworga subterytoriów (np. w Polsce nazywanymi województwami, w Niemczech landami) jednego z krajów grupy G7. Linie granic łączących się w nim ukierunkowane są wzdłuż biegunów Ziemi oraz rownoleżnikow. Punkt ten był też sceną jednego z popularnych seriali ostatniej dekady.

Proszę podać współrzędne tego punktu.

• Wiedeń i Bratysława?