Tak, dokładnie, admirał Aleksandr Kołczak
Znani i lubiani ludzie
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
Urodzony na terenie Mazowsza, syn żołnierza i szwaczki. Żołnierz, brał udział w co najmniej trzech wojnach, w dwóch jako generał. Udziału w czwartej wojnie odmówił i nakłaniał swoich rodaków do tego samego. Do śmierci przypisywał ostateczną klęskę swojej armii naszym rodakom (jak będzie aktualne, to dokładny cytat znajdę w domu).
Obiecany cytat: Byłoby jednak niewybaczalnym błędem sądzić, że historia ta jest już zakończona. Ona trwa. Świat ponownie stoi przed wydarzeniami groźnymi i krwawymi. Polska, z woli losu i na skutek swojej polityki, znalazła się między młotem a kowadłem. I być może jeszcze nie raz niewinny naród polski będzie musiał gorzko pożałować tego, że w roku XXXX jego przywódcy zdradzili XXXXX.
-
Podpowiedź: wojna w której odmówił udziału jest związana z pytaniem w quizie obok.
-
Anton Denikin
-
Anton Denikin
Dobrze, zadajesz
-
Spróbujmy z postacią, której historyczność nie jest w stu procentach potwierdzona, ale występuje w pewnym dziele literackim, wspólnie z bohaterem tytułowym, którego historyczność jest potwierdzona przez Einharda oraz wspólnie z cesarzem, którego życie również opisywał ten frankijski kronikarz.
W dziele tym został opisany jako najmężniejszy z rycerzy, który nie waha się popędzać samego cesarza do boju, mówiąc do niego w bardzo hardym tonie. O kim mowa?
Aha, dodam, że dzieło literackie można znaleźć na Wolnych Lekturach.
-
Podejrzewam, że chodzi o Pieśń o Rolandzie. Chyba nawet sobie to na maturę ustną wziąłem bo było krótkie
Z tego co sobie tekst sprawdziłem to może jest to jakiś Tenci Blankandryn?
Taki fragment chyba pasuje, nie?
Tenci Blankandryn najmędrszy był śród pogan; męstwem swem dzielny rycerz; rozumem dobry rajca swego pana. Rzecze królowi: „Nie przerażaj się, królu! [...]
-
Tylko że nie króla, a cesarza popędzał do boju. Dobry utwór, zła strona konfliktu
-
Ok, podczas urlopu trudniej myśleć
(nawet napisałem przed chwilą trudniej przez "ó" i myślałem czemu coś mi nie pasuje)
W takim razie celuję w kolegę vel Ogier Duński!
-
Prawidłowo Twoja kolej
-
Osoba, która zdobyła sławę zakładając firmę w branży związanej z medycyną jeszcze przed 20 urodzinami. Firma rozwijała się i w szczytowym momencie osiągnęła wartość kilku miliardów dolarów. Jednakże po dokładniejszym zbadaniu działalności tejże firmy wyszło na jaw, że wszystko było oszustwem - i niedługo później firma ta warta była 0. Po dokładniejszym śledztwie osobie z naszej zagadki udowodniono część zarzutów i sąd wydał wyrok. Mimo prób uniknięcia więzienia w tym roku rozpoczęła się kilkunastoletnia odsiadka.
-
Elizabeth Holmes
-
Tak.
-
To w takim razie też zapytam o kobietę. Zrewolucjonizowała ona pewną dziedzinę sztuki w XX wieku. Napisała autobiografię, przełożoną na polski przez jednego z najlepszych pisarzy historycznych, piszącego głównie o czasach Piastów. Zginęła w bardzo charakterystyczny sposób - należy uważać na szaliki...
-
Angela Isadora Duncan ??
-
Prawidłowo, Twoja kolej
-
Fotograf. Profesor , uhonorowany tytułem doktora honoris causa. Urodzony podczas II WŚ.
Cztery razy wstępował w związek małżeński .
Otrzymał wiele odznaczeń , między innymi :
Złoty Krzyż Zasługi
Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski
Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski
-
Janusz Gajos?
-
Dokładnie
-
Pisarz, tłumacz, dziennikarz, lecz z wykształcenia marynarz. Urodzony we Wrocławiu. Twórca ponad 20 powieści, co najmniej 15 opowiadań, jednej nagrody literackiej i jeden z pomysłodawców drugiej. Ponadto przetłumaczył ponad 40 książek.