Brawo - nie wiem czy Ona jest bardziej znana czy lubiana. Ja osobiście kiedyś byłem w niej zakochany.
Zadawaj.
Brawo - nie wiem czy Ona jest bardziej znana czy lubiana. Ja osobiście kiedyś byłem w niej zakochany.
Zadawaj.
Też nie będę dzisiaj próbował utrudniać pytań Polski, nieżyjący od dość niedawna wokalista popowy. W tytule jednej z najbardziej znanych piosenek, które wykonywał, było imię kobiety, która napisała słowa tekstu. Identyczne nosi polska mediewistka, która startowała w wyborach prezydenckich w XXI wieku.
Chodzi pewnie o wokalistę zespołu "Vox", Witolda Paszta?
Utwór, o którym wspominasz to "Zabiorę Cię Magdaleno" do którego słowa napisała Magdalena Wojtaszewska (różne źródła podają inaczej, bo znalazłem takie, które podają iż ma na imię Magda).
Chodzi pewnie o wokalistę zespołu "Vox", Witolda Paszta?
Utwór, o którym wspominasz to "Zabiorę Cię Magdaleno" do którego słowa napisała Magdalena Wojtaszewska (różne źródła podają inaczej, bo znalazłem takie, które podają iż ma na imię Magda).
Prawidłowo. Zawsze traktowałem imię Magda jako zdrobnienie od Magdaleny. Twoja kolej
To o dziwo są dwa różne imiona. Dowiedziałem się o tym jak powiedziałem że córka ma być Magda i rodzina zaczęła się kłócić czy Magda czy Magdalena...
Ok, to żeby nie przedłużać zapytam o kogoś kto urodził się w Stanach Zjednoczonych Ameryki, choć pochodzenie ma z zupełnie innego, sporo oddalonego kontynentu, gdzie też przez krótki czas mieszkał z rodziną swojej mamy. Później wrócił do Stanów Zjednoczonych.
Bohater naszej zagadki jest aktorem, futbolistą (choć większą karierę zrobił jako zawodnik innej dyscypliny, którą amerykanie kochają) i showmanem.
Marzył o karierze w NFL, ale niestety kontuzja pleców uniemożliwiła mu realizację tych planów. Wyznał później również, że niemożliwość spełnienia tych marzeń spowodowała u niego zaburzenia depresyjne.
10 marca 1996 debiutował w dyscyplinie, która przyniosła mu chyba największą sławę, oraz przyczyniła się do tego, że jego kariera nabrała dużego tempa. Początkowo występował pod innym pseudonimem, ale po dwóch latach przyjął ten , który przylgnął do niego nierozerwalnie niczym skała i towarzyszy mu do dziś!
Jego charyzma oraz to, że jest osobą zabawną, czarującą i przede wszystkim utalentowaną spowodowały, że zaczęło na niego zwracać uwagę sporo producentów filmowych. Od 2001 roku, kiedy to zaproponowano mu pierwszą rolę (czarnego charakteru) w jednym z hitów kinowych, nieustannie występuje, nawet w kilku produkcjach rocznie, do teraz.
Próbował również swoich sił w polityce. Należał do Partii Republikańskiej , a obecnie jest bezpartyjny. W 2008 i 2012 roku poparł w wyborach prezydenckich Baracka Obamę. W 2017 roku zapowiedział swoją kandydaturę w wyborach prezydenckich w 2020r. i w lipcu zarejestrował swój komitet wyborczy.W grudniu zrezygnował jednak z planów politycznych gdyż kolidowały z jego karierą aktorską, ale zapowiedział, że rozważa swoją kandydaturę w wyborach w 2024r.
Skałę mogłeś sobie darować Dwayne Johnson
Zapytam o ważną postać w historii Europy. Odznaczony Orderem św. Grzegorza Wielkiego, Orderem Wielkiego Księcia Giedymina i Orderem Księcia Jarosława Mądrego polityk niemiecki, który przez 20 lat zasiadał w Parlamencie Europejskim. Wykształcony w Belgii, wygnany ze swojego kraju, mieszkał czasowo w Szwajcarii, Portugalii i Hiszpanii, po czym wyjechał do Stanów Zjednoczonych, żeby ożenić się we Francji i zamieszkać w Bawarii. O kim mowa i dlaczego jego praca w Parlamencie Europejskim byłaby dość trudna do zaakceptowania po 2004 r. i przystąpieniu Węgier do Unii Europejskiej?
Trochę oszukiwałem excelem... Znalazłem podstronę odznaczonych Orderem Księcia Jarosława Mądrego. Znalazłem podstronę odznaczonych Orderem Świętego Grzegorza Wielkiego. Skopiowałem oba do sąsiednich kolumn. Wpisałem formułę przy każdym w pierwszej kolumnie, żeby zliczyło ile razy takie nazwisko występuje w drugiej kolumnie I na szybko znalazło, że oba ordery dostali Issam Fares, Hans-Gert Pottering i Otto von Habsburg. Co ciekawe ten drugi z nich zasiadał też w PE, był jego przewodniczącym, ale wszystkie inne dane pasują do Otto von Habsburga
Nie wiem tylko jak z jego pracą w PE po 2004, skoro zasiadał w nim w latach 1979-1999. Ale podejrzewam, że może chodzić o otwarcie granicy austryjacko-węgierskiej przez co wiele ludzi uciekło na zachód?
EDIT: Ewentualnie może chodzić o to, że był najstarszym synem ostatniego władcy Austro-Węgier, więc teoretycznie był pretendentem do rządzenia Węgrami?
Nie wiem tylko jak z jego pracą w PE po 2004, skoro zasiadał w nim w latach 1979-1999.
Pracował do 1999, gdyby został wybrany w 2004, to musiałby chyba zrzec się węgierskiej korony, czego wcześniej (ani później) nie uczynił
Poprawnie, fajna technika, Twoja kolej A z ciekawości - długie te kolumny były?
No wyłapałem to z węgierską koroną i dopisałem do posta chwilę przed Twoją odpowiedzią
Jedna kolumna na 243 wiersze, druga na 162. Skopiowane na zasadzie "zaznacz na stronie, ctrl+c, wklej z domyślnym formatowaniem".
Zmarły w zeszłym roku amerykański piosenkarz i aktor występujący pod pseudonimem. Inicjały jego pseudonimu były takie same jak inicjały jego prawdziwego pierwszego i drugiego imienia. Jako piosenkarz udało mu się wydać album, który został jednym z najlepiej sprzedających się w historii. Jako aktor wystąpił epizodycznie m.in. w Dr House i Detektyw Monk. Filmowo najbardziej znany jest jednak z roli w nominowanym do Oscara filmie, gdzie zagrał drugoplanową postać, której śmierć ma duży wpływ na jednego z dwóch głównych bohaterów filmu. A może na nich obu?
Marvin Lee Aday - Meat Loaf
Film to Fight Club
Tak
Nie żyjący od kilku lat aktor znany przede wszystkim z serii filmów. Do jego ciekawszych ról (przynajmniej wg. mnie) należy postać swojego fana, który udając aktora wziął udział w wyścigu oraz przemytnika, który pomaga głównemu bohaterowi wziąć udział w pewnym turnieju.
Roger Moore - seria to pewnie Bond, przemytnik w Queście. Trzeciego na razie nie mogę namierzyć.
Roger Moore - seria to pewnie Bond, przemytnik w Queście. Trzeciego na razie nie mogę namierzyć.
Wyścig Cannonball, jeden z moich ulubionych filmów. Oczywiście dobra odpowiedź, tak wiem że za proste.
Nie, nie użyłem Google'a do szukania, więc nie było "za proste". Miałem po prostu szczęście pierwszym skojarzeniem słowa turniej był The Quest, a nie wiedziałem nawet, że grał tam Roger Moore. Wyścigu Armatniej Kuli nie oglądałem, sprawdzałem hasło na Wikipedii, ale nie było informacji fabularnej, więc ominąłem i strzeliłem.
Badacz polarny, oficer marynarki, dyktator w jednym z największych powierzchniowo (ale stosunkowo małych ludnościowo) państw w historii świata (liczę ten obszar, nad którym miał jako taką kontrolę). Dzieje tego państwa nie trwały zbyt długo, bo tylko około czternastu miesięcy pod rządami bohatera zagadki, on sam skończył rozstrzelany. Dostęp do jego akt nadal jest ograniczony, choć cztery lata temu w sprawie coś drgnęło.
Szczerze powiedziawszy nie sądziłem, że sprawi to Wam jakąś trudność. Jako podpowiedź dam fakt, że został zdradzony przez Czechów (choć to może nie do końca adekwatna nazwa)
Kołczak?