Znani i lubiani ludzie

• Uwaga wyjaśniam, dodam tylko że moja trzyletnia córka zrozumiała to pan doktor (być może już habilitowany) też załapie.

1.H 2.E 3.N 4.R 5.Y - 5 liter 1.F 2.O 3.R 4.D - 4 litery 5 liter > 4litery, a co za tym idzie 5 = 4 , co z kolei oznacza że liczba liter imienia jest różna od liczby liter nazwiska, co dowodzi że imię i nazwisko NIE liczą takiej samej liczby liter, co kłóci się z pierwszym z

A ja to widzę inaczej

imię i nazwisko liczą taką samą, niezbyt liczną, liczbę liter.

liczą taką samą niezbyt liczną - czyli imię i nazwisko ma niezbyt liczną liczbę liter to nie znaczy, że taką samą

gdyby było napisane, że zarówno imię i nazwisko mają po tyle samo liter lub liczba liter imienia jest taka sama jak nazwiska to wtedy się zgodzę. Inaczej proszę o polonistkę niech rozsądzi kto ma racje bo być może jej nie mam ale tak stwierdziłem. Po co to się wykłócać od razu. :D

• Chwilę, bo mi ręce opadły do poziomu tak niskiego, że aż nie chcę mówić kto na takim się znajduję :O

Wyjaśniam! Liczba liter imienia i liczba liter nazwiska są takie same. Obie są zapewne sporo poniżej średniej liczby liter i imion, i nazwisk.

W ogóle fajnie, że pisałem o wydarzeniach mających miejsce ponad 100 lat po śmierci naszego bohatera. Henry Ford umarł w 1947r., więc ktoś tu ma wehikuł czasu i nie chce się podzielić :O

Nie mówiąc o tym, że nic nie mogę znaleźć o tym, że żona Forda i pięciu jego synów przejęli jego firmę, że firma zyskała sławę po jego śmierci itd. No ale po co coś takiego sprawdzać jak można napisać bezmyślnego posta i zyskać kilka wirtualnych centymetrów +1 w liczniku postów? :(

• Moja odpowiedź to: Adam Opel

Produkowali najpierw maszyny doszycia, a później rowery od 1866 r. W późniejszych latach zaczęli produkcję aut, ale to chyba oczywiste patrząc na nazwisko.

ilość liter imienia i nazwiska też by się zgadzała, a niedawno jeden z mniejszych modeli Opla otrzymał nazwę Adam ;)

liczą taką samą niezbyt liczną - czyli imię i nazwisko ma niezbyt liczną liczbę liter to nie znaczy, że taką samą

Serio SPIN DOKTOR ? Ty się zgrywasz czy faktycznie nie umiesz czytać ze zrozumieniem?

Przemysłowiec, którego imię i nazwisko liczą taką samą, niezbyt liczną, liczbę liter.

Czy stwierdzenie "liczą taką samą" to wg Ciebie nie oznacza, że mają jednakową liczbę liter czy ze mną coś jest nie teges? :D

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Polski satyryk, artysta kabaretowy, komik i stand-uper. Początkowo związany z kilkoma kabaretami, ale od 1994 r występuje samodzielnie! Dwadzieścia lat temu poślubił o 20 lat młodszą kobietę, z która ma dwie córki: Karolinę i Wiktorię.

Zgadnijcie o kogo chodzi? ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Tak, chodzi o Marcina Dańca. Twoja kolej SPIN DOKTOR

• Piosenkarka, aktorka, producentka filmowa itp.

Jedna z najsławniejszych piosenkarek wszechczasów.

Jej aktywność zaczęła się w latach 70 zeszłego stulecia.

Gra m.in. na ukulele.

Ogromna liczba sprzedanych nagrań.

Kto to taki?

• Polski wojskowy i polityk, którego śmierć budziła oraz nadal budzi wiele kontrowersji oraz wątpliwości. Być może w 2033 roku (najwcześniej) poznamy więcej faktów rzucających nowe światło na okoliczności zdarzenia.

• Pewien aktor odnosił w swoim życiu spore sukcesy i kilkanaście lat temu znał go niemal każdy. Zdobył m.in. Złotego Globa, Saturna, wydał dwa bluesowe albumy (z czego jeden w Polsce zdobył podwójną platynę). Na filmwebie jest w top 100 najlepszych aktorów.

Dla mnie równie pasjonujące jest jednak życie jego ojca. Wystąpił on na dwóch igrzyskach olimpijskich, następujących po sobie, ale odbywających się w odstępie aż 12 lat. Na tych drugich, odbywających się w jego ojczyźnie, udało mu się zdobyć złoty medal. Dla wielu coś takiego by było życiowym osiągnięciem i planami na spokojną emeryturę. Ojciec bohatera naszej zagadki po karierze sportowej zdecydował się jednak na studiowanie medycyny, którą ukończył tuż przed 40 urodzinami. Przez następne 30 lat pracował w zawodzie jako lekarz rodzinny. Jego czwarte, najmłodsze dziecko będące bohaterem naszej zagadki urodziło się już po tym jak zdobył tytuł lekarza.

O kogo chodzi?