King Bruce Lee, karate mistrz?
Znani i lubiani ludzie
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
-
Bruce Lee?
-
Bruce Lee?
Spóźniona też prawie walnąłem takie faux pas, bo pytanie jest ostatnim postem na stronie, ale tuż przed opublikowaniem zauważyłem że jest jeszcze jedna strona.
-
Bohater mojej zagadki urodził się w małej wsi, której nazwa może się kojarzyć z dużo większym miastem, ale leżącym na innym kontynencie. Jako dziecko został wyrzucony ze szkoły, ale potrafił sobie radzić z nowymi technologami, dzięki czemu szybko zaczął osiągać sukcesy, które to przekładały się na większe dochody. Był też gazeciarzem a dzięki wybuchowi wielkiego konfliktu ich sprzedaż gwałtownie wzrosła, pomagając naszemu bohaterowi zarabiać. Udało mu się też stworzyć coś przełomowego - jego firma zajmowała się rozwiązywaniem problemów technicznych z którymi inni sobie nie mogli poradzić. W wieku lat 24 ożenił się z 16-latką, mieli razem trójkę dzieci. Niestety jego pierwsza żona zmarła, temu też w wieku lat 39 ożenił się tym razem z 20-latką, która dała mu kolejną trójkę dzieci. Cała szóstka jego dzieci już nie żyje - najwcześniejszy zgon jego dziecka nastąpił w tym samym roku co zgon Józefa Piłsudskiego, zaś najmłodsze dziecko żyło jeszcze, kiedy urodziłem się ja
-
Mój bohater jest też założycielem jednego z najpopularniejszych czasopism naukowych na świecie. Mimo tak wielu zasług i tak błyskotliwej kariery przez wielu uważany jest za podłego złodzieja.
-
Ale żeś dowalił!
Ale o to chodzi
Bohaterem Twojej zagadki jest: Thomas Alva Edison!
-
Tak, on
-
Bohater mojej zagadki za niecałe 14 lat będzie obchodził setne urodziny (mam nadzieję i jest duża szansa, że ich dożyje ). Urodził się w chłopskiej, ubogiej rodzinie rolników jako dziewiąte dziecko. Miejscowość w której się urodził znajduje się w północno-wschodniej części krainy z której pochodzi nasz bohater. Jest duchowym i politycznym przywódcą swojego kraju, który obecnie jest częścią innego państwa. Siedmiokrotnie odwiedzał nasz piękny kraj (ostatnia wizyta miała miejsce w 2016 r.), a nawet posiada "honorowe obywatelstwo" dwóch naszych miast, których nazwy rozpoczynają się od litery "W".
O kim mowa?
-
Dalajlama 14
-
-
Tak tego
Więc teraz ja... zaliczył 427 występów w reprezentacji, na koncie ma m.in złoto i srebro MŚ oraz złoto ME. Pochodzi ze sportowej rodziny - rodzice również uprawiali ten sam sport, a ojciec grał na tej samej pozycji. Co do rodziny, to żona również uprawia ten sport oraz córka - która wzięła udział w jego pożegnalnym meczu i w pewnym momencie zmieniła go. O kim mowa?
-
Śmierdzi najbardziej irytującą zagrywką ever... Czyżby Paweł Lech Zagumny?
-
Śmierdzi najbardziej irytującą zagrywką ever... Czyżby Paweł Lech Zagumny?
A jak!
Mój idol z wczesnych młodych lat kariery
Twoja kolej
-
Przemysłowiec, którego imię i nazwisko liczą taką samą, niezbyt liczną, liczbę liter. Firma założona przez niego powoduje, że jego nazwisko jest znane niemal na całym świecie. Ku upamiętnieniu bohatera naszej zagadki, kilka lat temu nazwano jeden z produktów firmy jego imieniem. I to wszystko ponad 100 lat po jego śmierci. Warto również dodać, że za czasów jego życia, gdy kierował swoją firmą ta zajmowała się produkcją zupełnie czegoś innego. Dopiero po jego śmierci, gdy firmę przejęła jego żona wraz z pięcioma synami zwrócili oni uwagę na noworozwijający się dział gospodarki, który to pozwolił na zawsze zapisać się w annałach!
-
I branża w której działał nasz bohater, i branża dzięki której firma jest dzisiaj znana na całym świecie związane są z kołami.
-
Henry Ford?
założyciel ponad 100 lat temu
tworzył samochody więc z kołem związany.
-
Henry Ford?
założyciel ponad 100 lat temu
tworzył samochody więc z kołem związany.
Czytasz wybiórczo i spamujesz żeby spamować? Przecież już pierwsze zdanie zagadki przekreśla twoja odpowiedź...
-
Czytasz wybiórczo i spamujesz żeby spamować? Przecież już pierwsze zdanie zagadki przekreśla twoja odpowiedź...
Jak nie pasuje imię i nazwisko mało liter to pasuje a reszta też się zgadza nie wymyślaj
Nikt inny nie pasuje! Kto ci niby pasuje do tej zagadki inny?
Mnie się z kołami i znany nikt inny nie kojarzy.
-
Przemysłowiec, którego imię i nazwisko liczą taką samą, niezbyt liczną, liczbę liter.
Uwaga wyjaśniam, dodam tylko że moja trzyletnia córka zrozumiała to pan doktor (być może już habilitowany) też załapie.
1.H 2.E 3.N 4.R 5.Y - 5 liter 1.F 2.O 3.R 4.D - 4 litery 5 liter > 4liter a co za tym idzie 5 =/= 4 , co z kolei oznacza że liczba liter imienia jest różna od liczby liter nazwiska, co dowodzi że imię i nazwisko NIE liczą takiej samej liczby liter, co kłóci się z pierwszym zdaniem zagadki.