Znani i lubiani ludzie

• Osoba o którą pytam była najmłodszą z dziewięciorga rodzeństwa. Stała się znana za sprawą występów w pewnym zespole muzycznym, do którego dołączyła rok po jego założeniu, gdy odszedł pierwszy wokalista. Później zajęła się też solową karierą, ale z mniejszymi sukcesami. Do jej śmierci przyczyniły się używki, ale nie w sposób bezpośredni. O kim mowa?

• Czy mowa może o wokalistce zespołu The Cranberries, Dolores O'Riordan?

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Zatem moja zagadkowa postać urodziła się w Londynie pod koniec lat osiemdziesiątych XIX w. a zmarła w latach siedemdziesiątych poprzedniego stulecia w niewielkiej, szwajcarskiej miejscowości położonej nad brzegiem Jeziora Genewskiego.

Nasz bohater był czterokrotnie żonaty, a ze wszystkich małżeństw dorobił się łącznie jedenaściorga dzieci. Jego pierwszy syn zmarł w 1919r. zaledwie 3 dni po narodzinach.

przedstawiona przeze mnie postać była aktorem, reżyserem, a także producentem, scenarzystą i kompozytorem muzyki filmowej. Jako ikona kultury popularnej jest jednym z najwybitniejszych i najlepiej rozpoznawalnych aktorów i reżyserów w historii światowego kina. American Film Institute umieściła naszego bohatera w pierwszej dziesiątce rankingu " Najwybitniejszych aktorów wszech czasów".

Zgadnijcie o kogo chodzi?

P.S. Myślę, że po tej garstce informacji dacie radę, ale jakby było jednak za trudno to dodam jeszcze kilka podpowiedzi. ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Tak SPIN DOKTOR to jest poprawna odpowiedź.

Twoja kolej.

• Znany i lubiany aktor amerykański.

W latach 80 i 90 grał w główną role w znanym serialu o nietypowym agencie.

W latach 90 i na początku nowego stulecia grał w jednym z najlepszych seriali sci fi.

Grał też w kilkunastu filmach a ostatni film był zakończeniem serialu sci fi w jakim grał.

O jakim sławnym aktorze mowa?

• Odkrywca, badacz. Najbardziej znany jest z wyprawy, która pomimo, że osiągnęła swój cel to nie można jej było z pewnych względów uznać za sukces. Dodatkowo jej uczestnicy, w tym bohater zagadki nie przeżyli. Mimo to w swoim kraju stał się bohaterem. Jego ciało znaleziono dopiero po około pół roku i pozostawiono w miejscu jego śmierci. O kim mowa?

• Czy chodzi może o Roberta Falcona Scotta?

• A więc mój bohater to:

- aktor, reżyser, producent filmowy i scenarzysta;

- syn szkockiej sprzątaczki i irlandzkiego kierowcy ciężarówek;

- zanim zajął się aktorstwem jako nastolatek wykonywał takie prace jak m.in.: rozwożenie mleka, pomoc rzeźnika, modeling, czyszczenie trumien, a nawet zdobył 3 miejsce w konkursie Mister Universe;

- pod koniec sierpnia br. obchodziłby 91 urodziny, ale niestety na koniec października przypada pierwsza rocznica jego śmierci :(

Zgadniecie o kogo chodzi (pewnie szybciej niż mi się wydaje ;) )?

• to tak apropo premiery bonda to pytanie?? :D

Jedyny i słuszny Bond - Sean Connery

Nie, Qnick to tak jakoś przypadkiem wyszło ;)

Ale oczywiście odpowiedź jak najbardziej poprawna więc Twoja kolej teraz.

• - aktorka

- urodzona na Podlasiu,

- aktualnie mieszka w USA

- była żoną polskiego sportowca, następnie amerykańskiego specjalisty z branży PR, a obecnie szwedzkiego biznesmena

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Izabella Scorupco ;)

• Qnick akurat trafiłem z informacjami, które podałem "wujkowi Google" i się udało od razu odgadnąć ;)

Kontynuując wątek aktorski chciałbym przedstawić mojego bohatera:

- urodził się w San Francisco, ale pochodzenie ma azjatyckie, dalekowschodnie i jako trzymiesięczne dziecko wyjechał ze swoimi rodzicami do Hongkongu;

- jego angielskie imię wymyśliła mu niańka, a pseudonim, pod którym jest znany w Azji nadała mu jedna z dwóch sióstr jakie posiadał (miał też jeszcze dwóch braci);

- jako kilkuletnie dziecko miał już na swym koncie występy w trzech dramatach (z czego w pierwszym zagrał jako zaledwie trzymiesięczny noworodek, trzymał go wówczas na rękach jego ojciec);

- mimo iż z różnych powodów upodobał sobie inne dyscypliny sportu niż taniec to jednak mając 18 lat został mistrzem Hongkongu w cha-cha;

- nie był idealnym nastolatkiem gdyż często popadał w konflikty z policją więc za namową rodziców wyemigrował do Stanów Zjednoczonych gdzie zamieszkał w chińskiej dzielnicy San Francisco.

Zgadnijcie o kogo chodzi?