Znani i lubiani ludzie

• Niezapomniany Bohdan Smoleń

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• 1). Mój bohater był amerykańskim dziennikarzem i wydawcą.

2). Pochodził z konserwatywnej rodziny metodystów z Chicago.

3). Był również przedsiębiorcą, właścicielem pewnej spółki, oraz twórcą i redaktorem naczelnym pewnego magazynu pod tą samą nazwą co spółka.

4). Był rysownikiem kreskówek w pewnym magazynie, w którym później awansował na stanowisko copywritera, a dwa lata później założył swój wspomniany wcześniej magazyn.

5). W 1963 został aresztowany za sprzedaż pewnej literatury, lecz zaraz został zwolniony.

6). Za miesiąc i 4 dni będzie dokładnie czwarta rocznica jego śmierci

O kim mowa?

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

Edited once, last by Peper_SMT* ().

• Tak, dokładnie Mati :) Chodziło o tego pana ;)

Twoja kolej teraz!

• Król, który urodził się i umarł w tej samej miejscowości i żył tylko w jednym wieku. Nie przeszkodziło mu to w byciu królem przez niemal 60 lat - od kiedy przejął tron po pradziadku, aż do czasów gdy zostawił go swojemu wnukowi. Jego żoną była Polka, która stała się najdłużej panującą królową w dziejach kraju bohatera naszej zagadki.

• Pisarz, poeta. Był wierzącym katolikiem, pomimo że jego wśród osób jego narodowości nie jest to zbyt popularna religia. Znał około 30 języków. W dzieciństwie został dotkliwie ukąszony przez wielkiego pająka, co prawdopodobnie wpłynęło na to, że w jego twórczości pająki są utożsamiane z czymś złym. O kim mowa?

• Pisarz, poeta. Był wierzącym katolikiem, pomimo że jego wśród osób jego narodowości nie jest to zbyt popularna religia. Znał około 30 języków. W dzieciństwie został dotkliwie ukąszony przez wielkiego pająka, co prawdopodobnie wpłynęło na to, że w jego twórczości pająki są utożsamiane z czymś złym. O kim mowa?

John R. R. Tolkien?

• Osoba przewidziana do zadawania pytania jest nieaktywna na forum od blisko 4 tygodni, więc zadam.

Aktor który nazywał się tak samo jak pewne widły. Laureat najważniejszej nagrody dla aktorów przyznawanej w jego kraju, zagrał w najbardziej kasowym (uwzględniając inflację) filmie wyprodukowanym w tym kraju. Postać która zagrał w jednym z filmów była inspiracją do powstania postaci z kreskówek, obecnie znanej na całym świecie. Zmarł na zawał nie dożywszy 60 lat. O kim mowa?

• Dokładnie :D A miałem już.przygotowaną taką fajną podpowiedź, że był ulubionym aktorem Hitlera, a i Stalin też bardzo go lubił. No ale jak widać nie było to potrzebne :P No a postać którą zainspirował to królik Bugs.

Zadawaj!

• 1. Z wykształcenia Doktor inżynier elektrotechnik

2. Jego syn jest dziennikarzem telewizyjnym

3. Gdybym miał go opisać jednym zdaniem to zrobiłbym to tak: "Mało kto go widział, choć wszyscy go słyszeli".

O kim mowa?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Tomasz Knapik?

Tak, szkoda że już go z nami nie ma.

Udało mi się go kiedyś spotkać w pociągu i jak głupek rozglądałem się z myślą " Co za ***** słucha radia bez słuchawek". Dopiero wtedy zobaczyłem pierwszy raz twarz p. Tomasza :D

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• To ja zapytam o inną osobistość telewizyjną, tym razem z wykształcenia elektronik. Myślę, że z Panem Knapikiem mogli się spotkać na uczelni, bo obaj są po PW i obaj urodzili się w tym samym roku - chociaż bohaterowi mojej zagadki trochę zeszło ze studiami, skończył je 10 lat po ukończeniu liceum. Startował też w wyborach do senatu, uzyskał ponad 150 tysięcy głosów, ale okazało się to za mało. Bohater zagadki jest też honorowym obywatelem jednego z miast w województwie warmińsko-mazurskim oraz miał też epizody w profesji w której najbardziej zasłynął Pan Knapik.

• Coś słabo idzie :c

Pierwsza litera jego imienia jest taka sama jak pierwsza litera imienia bohatera poprzedniej zagadki.

Ostatnia litera jego nazwiska jest taka sama jak pierwsza litera nazwiska bohatera poprzedniej zagadki.