Znani i lubiani ludzie

• Aleksiej Łukjanuk?

Zgadza się!

Swoją drogą historia z wypadkiem podczas testów dla mnie jest wciąż niepojęta

Zderzenie czołowe dwóch załóg jadących na zamkniętym, zabezpieczonym do testów odcinku - jak to się mogło zdarzyć? Chyba po prostu Rosja...

Inna sprawa że przy takiej prędkości tylko jedna ofiara to też niezrozumiałe dla mnie, chyba najlepsze świadectwo jak bezpieczne są obecne rajdówki

Toadie zadajesz!

• Osoba o którą pytam urodziła się tuz przed ostatnim zaborem Polski.Uczestniczył w wyprawie Napoleona na Moskwę, potem brał udział w jego kampanii w latach 1813-1814, w rodzinne strony wrócił w roku 1815. Był tez członkiem loży masońskiej. Najbardziej znany jest głównie ze swojej działalności literackiej. O kim mowa?

• Brodziński Kazimierz; tylko urodził sie przed II rozbiorem, czyli nie ostatnim; reszta sie zgadza.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Niestety nie o niego mi chodzi. nie wszystko tu pasuje bo z tego co widzę, to nie zgadza się czas powrotu w rodzinne strony (1814 zamiast 1815).

Lekka podpowiedź, nie napisałem, że osoba o którą pytam urodziła się po II rozbiorze.

• Aleksander Fredro

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Ok! Zatem zgadnijcie o kogo chodzi?

- 5-krotny mistrz NBA (lata 1989, 1990, 1996-1998);

- 2-krotny uczestnik meczu gwiazd NBA (1990, 1992);

- karierę zaczynał w Detroit Pistons, ale grał również w takich klubach NBA jak: San Antonio Spurs, Chicago Bulls, Los Angeles Lakers oraz Dallas Mavericks;

- swego czasu był najlepszym graczem w zbiórkach przez 5 kolejnych lat;

- po zakończeniu kariery w NBA, próbował różnych rzeczy, m.in.: grał w filmach, walczył w zawodowych zapasach (wrestling), a nawet pojawił się w 2005 roku w Finlandii i wziął udział w konkursie "noszenia żon" oraz rozegrał jeden mecz w barwach drużyny Torpan Pojat;

- powstały nawet dwa utwory muzyczne zainspirowane jego osobą.

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Tak, teraz Twoja kolej Toadie

• Za kilka dni będzie rocznica śmierci pewnego artysty, osoby bardzo mocno związanej z pewnym regionem Polski. Jego imię i nazwisko nie jest powszechnie znane, bo występował właściwie wyłącznie jako inna postać.Może się kojarzyć ze wsią, choć urodził się i zmarł w sporym mieście, takim które jest stolicą województwa. Trzy lata przed śmiercią został skazany na karę więzienia, choć w zawieszeniu. O kim mowa?

• Poeta polski, zmarł w czasach II RP. Urodził się i zmarł w dwóch różnych wsiach, ale położonych w obecnie jednej gminie. Przez gminę tę przebiega droga krajowa nr 25, która krzyżuje się tam z inną drogą, również o nieparzystym numerze. W nazwie tej gminy znajduje się także nazwa dużego polskiego miasta. Ze swoją przyjaciółką miał trójkę dzieci, jednak nie przejmował się ich losem. Jego partnerka nie mogąc na niego liczyć popełniła samobójstwo będąc w czwartej ciąży. Oprócz tego poślubił kobietę pochodzącą z innego kraju, z którą miał dwójkę dzieci, która to go porzuciła i ostatecznie zginęła od broni palnej. Poza tym nasz bohater miał nieślubne dziecko z pewną malarką oraz dla niego inna kobieta porzuciła męża poetę. Do tego nasz bohater był alkoholikiem,biedakiem, wyrzucili go ze studiów a jego poezja nie cieszyła się specjalną aprobatą. Mimo takiego życiorysu poza Polską zwaną go "genialnym" a obecnie i w naszym kraju są ulice jego imienia (chociażby w Krakowie).

• No to może trzy podpowiedzi:

• chodzi o gminę, gdzie DK 25 krzyżuje się z DK 15,
    • poślubiona kobieta była Norweżką,
    • duża część jego twórczości była wydawana na terenach Cesarstwa Niemieckiego.
  • No to chyba będzie Stanisław Przybyszewski?

• Ok, dzięki Toadie !

W taki razie zgadnijcie, na podstawie poniższych informacji, kim jest mój bohater?

1). Urodził się na początku lat pięćdziesiątych XX w. w obecnie drugim, co do ilości mieszkańców, mieście w Polsce, będącym formalną stolicą do 1795r., a zmarł w XXI w. w innej ze stolic naszego kraju;

2). Swoją karierę zaczynał w kabarecie studenckim Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej, w którym tworzył m.in. razem z Markiem Grechutą;

3). Jest cały czas (nawet pośmiertnie) jedną z najwybitniejszych postaci naszej popkultury, współpracował z wieloma osobami na wielu płaszczyznach więc trudno tu wszystkich wymienić, ale warto wspomnieć takie postaci jak: wcześniej wspomniany Marek Grechuta, Andrzej Zaucha, Halina Frąckowiak, czy nawet Zenon Laskowik;

4). Nasz bohater był również współprowadzącym na wielu imprezach, galach i koncertach (m.in. w duetach z Grażyną Wolszczak czy Magdą Mołek).

Edited once, last by Peper_SMT* ().

• Qnick serio? :D tak łatwo było? ;)

Dokładnie tak, chodziło o tegoż właśnie dżentelmena! Twoja kolej!

• Qnick serio? :D tak łatwo było? ;)

Dokładnie tak, chodziło o tegoż właśnie dżentelmena! Twoja kolej!

pkt 2 bardzo pomógł, musiałem zweryfikować tylko 1 bo nie byłem pewny czy urodził się w Krakowie :)

No to też coś łatwego

1. Aktor, satyryk, artysta kabaretowy i działacz społeczny.

2. Za swoją twórczość był wielokrotnie prześladowany przez ówczesne władze.

3. Ogromne piętno odcisnęło na nim śmierć syna oraz żony (po tych wydarzeniach wycofał się na chwilę z życia publicznego).

4. Niedawno odsłonięto pomnik upamiętniający jego osobę.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares: