Imperium Osmańskie?
Historyczny
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
Nie, ale podaj tok myślenia. Jesteś bardzo blisko.
-
Chodzi chyba o Chodkiewicza i Żółkiewskiego, obaj zmarli podczas wojny z Turcją 1620-1621... Tylko pytanie gdzie dowodzili razem...
P.s. po dzisiejszej podpowiedzi zacząłem grzebać w tym jak skończyli niemieccy generałowie i rzymscy wodzowie....
Edit, ok chyba wiem, ale ponieważ gdyby nie Toadie ciągle bym wertował rzymskich wodzów, to pozwolę Ci poszukać bo odpowiedź jest ciekawa i bardzo nie oczywista.
-
Chyba źle zrozumiałem pytanie, bo uznałem, że chodziło o wroga w bitwach w których dowódcy zginęli, a pewnie chodzi o wroga w biwie pod Guzowem gdzie dowodzili razem. Zatem zmieniłbym odpowiedź na rokoszan.
-
I to jest prawidłowa odpowiedź Twoja kolej
-
To kontynuacja pytań o dowódców. Dowódca o którego pytam samodzielnie dowodzić w bitwach zaczął w okolicy 60 roku swojego życia, dowodził około 5 lat aż do swojej śmierci, ale wystarczyło to jednak aby do dziś był uznawany za bohatera narodowego w swoim kraju. Dowodził bardzo skutecznie, wygrywał bowiem bitwy przeciwko przeciwnikom znacznie liczniejszym i lepiej wyszkolonym od dowodzonych przez niego armii. Zanim został samodzielnym dowódcą zdarzyło mu się walczyć w jednej z większych bitew epoki, tam również był po zwycięskiej stronie. Jak się zwała ta osoba?
-
Jan Żiżka z Trocnowa
-
O niego chodzi, zadawaj
-
Mam coś dobrego chyba Znów dwie osoby, mężczyźni spokrewnieni ze sobą, ale nie należący do rodzin panujących. Obaj wygrali największe wojny swoich czasów, obaj dla tego samego państwa. Ciekawym problemem jest czas - dzieli ich zdrowo ponad 200 lat. Wspomniane wojny były naprawdę spore, w pierwszej wzięło udział ponad 10 państw, a w drugiej jeszcze więcej.
Jako odpowiedź wystarczy podać nazwę chronologicznie pierwszej z wojen
-
Wojna o sukcesję hiszpańską
-
Pięknie, myślałem, że trudniejsze będzie
-
Bardzo podobne lub wręcz identyczne (zależy od zapisu) imię nosił władca pewnego kraju i ważny urzędnik a zarazem generał z drugiego kraju. Państwa te wojowały z sobą przez setki lat, były odmienne kulturowo, religijnie, językowo. Kres ich wojnom położyło dopiero trzecie państwo, które dość nagle stało się silne i zniszczyło jedno i zabrało wiele terenów drugiemu (głównie dzięki osłabieniu tamtych dwóch państw w wyniku wyniszczającej wojny między nimi). Co do samych panów to ten drugi żył około dwa wieki po tym pierwszym. Imię to można spotkać też u postaci z pewnego polskiego cyklu fantasy. Jakie to imię?
-
Od mocnej biedy pasuje Dariusz i Mariusz Persja walczyła z Rzymem setki lat, tym trzecim państwem byłoby państwo Arabów za panowania kalifów. Władca nazywał się Dariusz (np. III, który żył do 330 r. p.n.e. Gajusz Mariusz żył w 130 r. p.n.e., więc te 200 lat też pasuje. Tylko nigdzie nie doszukałem się identyczności w ich imionach/nazwiskach. No i za słabo się znam na polskim fantasy
-
Państwa się zgadzają imiona nie, bo jednak jest tu różnica Chodzi o czasy sporo późniejsze.
-
Narses
-
Zgadza się
-
A, zmieńmy temat i epokę, pytanie z XX w. W styczniu 1956 r. zdarzyło się coś, co w znacznym stopniu wpłynęło na historię Rosji, a zwłaszcza rosyjskiego prawosławia. O jakim zdarzeniu mowa?
-
Na pewno w styczniu a nie w lutym?
-
A, zmieńmy temat i epokę, pytanie z XX w. W styczniu 1956 r. zdarzyło się coś, co w znacznym stopniu wpłynęło na historię Rosji, a zwłaszcza rosyjskiego prawosławiu. O jakim zdarzeniu mowa?
Stanie Zoi ? Jesli tak to to nie ze stycznia... ale legenda mocno pasuje...
-
Stanie Zoi, miałem informację o styczniu.
https://web.archive.org/web/20…ticles.php?id_n=2274&id=2
Zadaje Zgrywus