W telewizji na jakimś programie Discovery science nie dawno https://www.teleman.pl/tv/Jak-…iniecie-Czlowieka-1380751
Jak działa wszechświat?: Wyginięcie człowieka
W telewizji na jakimś programie Discovery science nie dawno https://www.teleman.pl/tv/Jak-…iniecie-Czlowieka-1380751
Jak działa wszechświat?: Wyginięcie człowieka
Pasożyty z grupy pierwotniaków powodujące rozwolnienie i wymioty a także spadek masy ciała, zanik mięśni, senność, wysypkę, świąd skóry. U dzieci często powodują zahamowanie rozwoju psychofizycznego. Występujące zaburzenia w dostarczeniu do organizmu węglowodanów, białek i mikroelementów, witamin tłuszczów z powodu rozwolnienia, prowadzą do odwodnienia i niedożywienia.
Objawową postać choroby, której jest przyczyną
rozpoznaje się u 280 mln ludzi rocznie.
Jest potencjalnym patogenem zoonotycznym,
Biegunka infekcyjna?
Biegunka jest to stan infekcyjny spowodowany przez bakterie, wirusy, pasożyty lub toksyny, który powoduje, że oddajemy więcej niż 3 stolce ...
Jest jednym z objawów wywołanych przez tego pasożyta .
Pytałem o jego nazwę.
lamblia (Giardia lamblia), pełzak czerwonki (Entamoeba histolytica) oraz Cryptosporidium parvum.
nie widziałem o co pytasz
Wszystkie wywołują biegunkę, ja pytam o jeden konkretny, który powoduje pozostałe objawy oraz chorobę występującą u 280 mln ludzi rocznie
Giardia lamblia 280 mln rocznie to nie wiem
ok, poprawnie
Około 440 mln lat temu prawdopodobnie z powodu rozbłysku gamma coś się wydarzyło na Ziemi. Co to było za zjawisko i w jakim stopniu.
Zdecydowanie chodzi o Wymieranie ordowickie
Aczkolwiek rozbłysk gamma jest tutaj wymieniany jako jeden z kilku możliwych czynników
decydowanie chodzi o Wymieranie
Jaki procent gatunków wymarł? To druga część pytania, czyli w jakim stopniu.
Tak, napisałem prawdopodobnie.
Jeśli chodzi o gatunki było to około 85% gatunków
Tak zgadza się zadajesz
Powszechnie przyjmowano że pewien gatunek drapieżnika szczytowego nie ma żadnych naturalnych wrogów i nie stanowi konkurencji dla innych gatunków (może oprócz człowieka)
Od pewnego czasu natomiast na całym globie naukowcy obserwują przypadki kiedy ten gatunek (oraz inni przedstawiciele tej gromady, stojący na szczycie łańcucha pokarmowego) staje się ofiarą innego łowcy, wcześniej nie podejrzewanego o agresje wobec tych zwierząt. Wyjątkowym dla naukowców jest sposób polowania na tych "topowych" drapieżników oraz efekt takich łowów.
O jakiego drapieżnika chodzi i jakie zwierzę podjęło się tak skutecznej choć brutalnej eksterminacji poszczególnych osobników tych drapieżników?
Prawdopodobnie chodzi o wilki.
Jednym z największych zabójców wilków w różnym wieku jest świerzbowiec (Sarcoptes scabiei), niewielki pasożyt drążący kanały w skórze.
świerzbowiec drążący (Sarcoptes scabiei) – gatunek zewnątrzpasożytniczego roztocza (Acari).
Przytoczyłeś ciekawy przypadek, ale to nie bohater tej zagadki
Nie bez znaczenia jest słowo "łowca" w linijce:
staje się ofiarą innego łowcy, wcześniej nie podejrzewanego o agresje wobec tych zwierząt
Hipopotam atakuje krokodyla. Tak rozkminiam.
Chodzi o orki i płetwale błękitne (lub inne wielkie fiszbinowce)?
Chodzi o orki i płetwale błękitne (lub inne wielkie fiszbinowce)?
Połowa się zgadza - chodzi o Orki które (być może od dawna, choć obserwacje na ten temat pojawiają się dopiero od kilku lat) wykazują bardzo precyzyjne zachowania łowcze w stosunku do pewnego gatunku (czy też typu, raporty w zależności od regionu dotyczą już kilku gatunków) drapieżnika szczytowego.
Wraz z poszerzeniem badań na ten temat być może wspomniany wyżej gatunek przestanie być nazywany drapieżnikiem szczytowym właśnie ze względu na bycie ofiarą Orki.
Na ten moment jednak obserwacje tych ataków są sporadyczne oraz zależne od lokalizacji.
Warto dodać że polowanie to jest dość szczególne, nosi znamiona brutalnego intelektu tych ssaków oraz kończy się nietypowym obejściem z ofiarą.
W necie napisali, że chodzi o wieloryba, humbaka.
Polują także na rekiny nawet na żarłacze.