Fizyczny

• Pytanie jest o cząsteczki, a nie cząstki (elementarne), wszystko co posiada masę zagina siatkę czasoprzestrzeni i wpływa na czas. Równie dobrze może być to cząsteczka (nie jedna) dietyloamidu kwasu lizergowego, niektórym może naruszyć symetrię czasu :D

• Apofisowi zapewne chodzi o mezony B. Niestety znów zabrakło mu dowcipu, żeby uznać odpowiedź, której nie ma w jego kluczu.

Cząsteczka to po prostu mała cząstka. Drugie znaczenie tego słowa dotyczy chemii i fizyki.

Potrzebuję dłuższej chwili, żeby ulepić kulkę z plasteliny i krótszej żeby ją rozwalić.
    Wobec tego symetria czasowa jest złamana!

• Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze - anty!

Antymateria np. elektron-pozyton. Pytanie zapewne inspirowanie seansem "Tenet" - odwrócenie entropii itp. tak jak mówi Forumowy As odnośnie przykładu z kulką. Ciekawe jak by to było w przypadku zbłąkanego plemnika po wielu latach...

• Tachion? C

Nie. Tachiony to hipotetyczne cząstki, które mogłyby poruszać się wstecz w czasie. A tu chodzi coś trochę innego. Bo strzała czasu to co innego.

zbłąkany plemnik?

Nie wiem po co ten sarkazm skoro nie wiecie to nie piszcie bezsensownych odpowiedzi.

chodzi o mezony.

Mezony to jest grupa cząstek. A tu chodzi o jedną konkretną. Co za ignorancja z waszej strony.

Nie znacie odpowiedzi to nie znaczy, że musicie się naśmiewać i pisać głupich odpowiedzi, to świadczy o was o o waszej wiedzy albo nawet przeczytać z neta nie potraficie. Dajcie sobie spokój z pytaniami.

• Nawaliłeś quizów żeby mieć bezużytecznie wysoką rangę, zadając w nich trudne (edit:) niejasno pokrętne i mało sugestywne pytania. Głównym sensem tego typu wątków jest nadawanie żywotności forum, a dopiero potem, w mniejszym stopniu ewentualne wykazywanie się erudycją.

Miałeś przykład, który wykazałem z kolesiem od jabłka. Odpowiedź była banalna, ale pomyślałem, że nie sprecyzowałeś pytania i zamiast Newtona, podałem Adama. Odpowiedź musiała być po Twojemu. Nie dziw się więc, że nikt nie chce wchodzić do piaskównicy, w której jeden wszystkim dysponuje zabawki. Jest przyczyna i jest reakcja.

Zanim mi odpiszesz, zmuś się proszę chwilę do refleksji o co tu chodzi :)

• Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że chodzi o cząstki gazu idealnego.

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Tu generalnie chodzi o "T-symetrię" zdefiniowaną następująco:

T: t ↦ -t

Taka symetria obowiązuje nie tylko w mechanice kwantowej, czyli świecie cząstek, lecz i w świecie makroskopowym. Przykładem braku symetrii T może być po prostu 2 zasada termodynamiki, która mówi że entropia zawsze rośnie. Każdy przykład zachowania 2 zasady termodynamiki jest przykładem zaburzenia T-symetrii, czyli parzystości czasu.

Innym ciekawym przykładem, tym razem z einsteinowskiej teorii grawitacji są czarne dziury - nie zaobserwowano jak dotąd białych dziur które "wypluwają" materię.

Wspomniałem półżartem o antymaterii, to właśnie brak symetrii T (który wynika z braku symetrii CP) skutkuje tym, że istniejemy, ponieważ gdyby symetria T była zachowana, podczas wielkiego wybuchu powstało by dokładnie tyle samo materii co antymaterii i wszystko by anihilowało. A więc brak symetrii T wynika z początkowych warunków wszechświata.

I teraz odpowiedź... Owszem nie chodzi ci o chaotyczny ruch plemników (Y) do bozonu X.

Cząstką u której najwyraźniej widać naruszenie symetrii CP, czyli również T jest mezon K0 (Kaon) (1999).

"W 1964 roku James Cronin , Val Fitch i współpracownicy dostarczyli wyraźnych dowodów na rozpad kaonu, że symetria CP może zostać złamana. Ta praca przyniosła im w 1980 roku Nagrodę Nobla.(...)"

• Jest bardzo dużo cząstek, które naruszają symetrię CP, podkreślam jednocześnie, że kluczowe jest tutaj słowo "rozpady". Innymi słowy naruszenie symetrii nie wynika z istnienia jakieś konkretnej cząstki. Potrzeba cząstek i ich rozpadów czyli oddziaływań słabych W+,W-,Z0. Inne cząstki to mezony B (Betony) (2001,2013), mezony D (2011,2019).
    • Przejdźmy od kwarków do leptonów (2020, np. elektron, pozyton, neurino). W przypadku tych ostatnich dowód jest kluczowy: "Naruszenie CP w sektorze leptonowym generuje asymetrię materii i antymaterii w procesie zwanym leptogenezą . Może to stać się preferowanym wyjaśnieniem w Modelu Standardowym asymetrii materii i antymaterii we Wszechświecie".
    • Naruszenia CP nie zaobserwowano dotychczas w przypadku oddziaływań silnych ale model standardowy je przewiduje.
    • Można jeszcze wymienić fermion Majorany (w kategorii neutrin), to jednak nie jest jeszcze potwierdzone eksperymentalnie.
  • Tak chodzi o Kaon, Mnie konkretnie chodziło o strzałkę czasu związaną z cząstkami czyli upływ czasu w drugą stronę Na konferencji naukowej na, której byłem wyjaśniłem to że dla kaonów czas płynie w drugą stronę. To potwierdziły badania, które przedstawiono,

I tyle w temacie. Chcesz to zadawaj.

Nawaliłeś quizów żeby mieć bezużytecznie wy

Chłopie skończ bo ci sie płyta zacieła już ci odpisałem na ten temat. .

Do rangi ci niewiele to daje. Każdy może założyć quiz jaki chce i ile chce. Odbudowałem stare forum.

Adam z jabłkiem serio? Imię i nazwisko trzeba podać. Skończ te głupkowate wywody i ty tu spamujesz najwięcej głupimi tekstami.

Przestań się wydurniać. Adamie haha

• Tak jak w treści pytania, chodzi o kwazicząstkę, a więc odpowiedzi nie można uznać.

Lepton: nazwa zarezerwowana dla grupy 12 cząstek (elektron,mion,taon, ich neutrina i antycząstki)

Negaton == elektron.