Zmiana konfiguracji

• Witam serdecznie wszystkich graczy Xantippe.

Skoro temat zaczyna ruszać z kopyta (mam nadzieję), to chętnie pokusiłbym się o zmianę parametrów naszego uni, choć bez Was nie będzie miało to szans przejść, dlatego też zapraszam do podjęcia dyskusji w tym temacie. Moja propozycja to :

* zwiększenie prędkości flot do *2

*zwiększenie debrisu do co najmniej 60 %

• Jak dla mnie zmiana mogłaby wyjsc na dobre - dla ożywienia uni. Ale rozumiem innych (nie flociarzy) że dla nich zmiana byłaby mniej korzystna.

Ale pomyślcie każdy flotę i tak dostaje z ekspow i większośc ogranicza się do fsow i slania większych ekspów. A jeśli zwiększymy pzty czy prędkość, te mniejsze floty zaczną też generować większe zyski i może będzie więcej graczy skłonnych atakować.

Pamiętajmy że ogame to nie gra ekonomiczna tylko strategiczna - i dobrze abyśmy też potencjał flot używali jakikolwiek mamy - po to jest dok który zawsze częśc floty zwróci czy ekspy które ją ciągle nam dorzucają aby się nią bawić/latać nawet jak flociarzami nie jesteśmy.

• Ja jestem przeciwny zmianie. Uni od samego początku było nastawione na grę ekonomiczną i taką też otrzymało konfigurację od Teamu. Wiele osób podczas otwarcia i przedstawienia parametrów podejmuje decyzję co podjęcia/nie podjęcia gry na danej konfiguracji. W mojej ocenie to poza Waszym sojuszem czyli kilkoma osobami na uni , 80% graczy gra eko , które wymaga poświęcania mniej czasu i dlatego zdecydowali się na grę tutaj. Już w chwili obecnej po zezłomowaniu ,wiekszość wbija wieczny urlop. Proponowana zmiana przyniesie odmienny skutek , który wy zakładacie. Dwukrotnie szybsze wyludnienie uni oraz masa osób na wiecznych U. Jeśli ktoś gra flotą to są od tego serwery z odpowiednią konfiguracją.

• Panowie FenikSy raczą sobie żartować? Eko uni, a Wy chcecie flotę przyspieszać...jakaś bzdura. Zdecydowanie NIE dla zmian prędkości floty i debrisu!

po to jest dok który zawsze częśc floty zwróci

Ktoś tu zapomniał, że większy debris = mniejszy odzysk z doku.

• Cześć

Drodzy gracze z sojuszu Fenix. Wiem, że chcecie przecisnąć zmiany, które dla was będą korzystne. Jednak to Uni od początku miało być wolne oraz pod Eko, dlatego zdecydowałem się na spokojniejszą grę.

Nie popieram waszego zdania co do zmian prędkości flot, a jeśli chcecie szybciej latać, to zapraszam na Uni Atlas ;)

Pozdrawiam

• Sorry Chłopaki, ale jestem na maxa na nie. To uni od początku było najbardziej ekonomicznym uni, gdzie flota się nie opłaca. PZ 30%, speed 1x i bardzo wysokie spalanie, przy maksymalnym eko 8x (quasar ma 10x, ale to uni 'eksperymentalne'). Wiedzieliście koledzy na co się piszecie - tak jak każdy inny na tym uni. Od samego początku to uni nie wyglądało na flotowe i tak powinno zostać.

Argumentacja o rozruszaniu gry jest tak trafiona jak to, że na quasarze S&D rozrusza uni. W dniu startu ze 100 aktywnych graczy zostało 15. Po S&D wróciło może z 40. I możecie zobaczyć na dział ST jak bardzo jest teraz rozruszane uni.

Druga sprawa, kłamstwa:

Ale pomyślcie każdy flotę i tak dostaje z ekspow i większośc ogranicza się do fsow i slania większych ekspów. A jeśli zwiększymy pzty czy prędkość, te mniejsze floty zaczną też generować większe zyski i może będzie więcej graczy skłonnych atakować.

Pamiętajmy że ogame to nie gra ekonomiczna tylko strategiczna - i dobrze abyśmy też potencjał flot używali jakikolwiek mamy - po to jest dok który zawsze częśc floty zwróci czy ekspy które ją ciągle nam dorzucają aby się nią bawić/latać nawet jak flociarzami nie jesteśmy.

Jak ktoś nie lata to nie dla niego to będzie generować te zyski. A dział ST wyraźnie pokazuje kto lata i kto byłby beneficjentem tych zmian - jedynym. Dodatkowo 60% pz to już zagrożenie dla satelit i pełzaczy.

"Pamiętajmy że ogame to nie gra ekonomiczna tylko strategiczna" - że co? strategia chyba polega na wykorzystaniu dostępnych ustawień i zasobów do osiągnięcia celu. Strategia ekonomiczna, militarna i badawcza? czy ja coś źle zrozumiałem? Czy może strategia polega na ustawieniu maxów i grindowaniu? Poza u68 nasze uni chyba jest najbardziej strategiczne, bo żeby kogoś dorwać trzeba nie tylko wyłapać czas kiedy poszedł do kibla i wwalić się na moona z układu, a trzeba jednak dość dużo pogłówkować i pokombinować. Albo w myśl zasady "cierpliwość cechą królów" obserwować i pilnować kiedy zostawi ktoś bfsa.

dok dzisiaj zwraca 40% zrzuconej floty około. Po zmianie pz na 60% będzie zwracać jakieś 12%. Sugerujesz wprost, żeby latać na ekpsy żebyście mieli na co polować.

Mam wrażenie że ten post to jawna kpina.

(EDITED): Chłopaki to uni nie ma nawet pół roku, zmiany konfiguracyjne powinny odbywać się minimum po roku. Bo zaraz apetyt urośnie i za 3 miesiące wpadnie pomysł fuzji bo nie ma na kogo latąć.

Rozumiem waszą sytuację. Uni na którym lata się całą flotą po 1kkk zysku z 60k% rw to kpina - ale tak miało być od początku. I - nawet jeśli KIEDYŚ - będzie ankieta to myślę że większość się opowie za utrzymaniem aktualnej konfiguracji. Sami zdecydowaliście się zarejestrować tu - chcieliście grać flotą trzeba było iść na quasar czy inne militarne uni. Na takim uni Pasztet wbijając taką liczbę ST by nie wyrabiał w stoczniach, ale to uni jest zaprojektowane w taki sposób, że pomimo liczby ST które zrobił - górnicy go wyprzedzają. Rejestrując się powinniście o tym wiedzieć.

Nie odbierzcie posta jako wrogi zabieg, po prostu z kim nie gadałem każdy rejestrował się tu z tego samego powodu. Gra eko.

Podsumowując:

Jestem na nie

• No proszę jak się ludzie ożywili, czyli to Uni jeszcze żyje i to jak :)

Jasna sprawa, Wasze argumenty są zrozumiałe. Nie wypowiadajcie ich jednak w stronę mojego całego sojuszu, bo założyłem te temat bez żadnych konsultacji, aby poznać Wasze zdania. Skłoniło mnie do tego kilka podobnych, toczących się aktualnie dyskusji na innych uniach. Po prostu eko już nieco mi się znudziło, a sądziłem, że można byłoby w jakiś sposób ożywić nasze U. To oczywiste - dla jednych na lepsze, dla drugich na gorsze. Rozumiem też, że ktoś napisze to idź na inne Uni, tam gdzie masz prędkość jakiej pożądasz, itp. Nie. Tutaj jest moje Uni - mam nadzieję, że ostatnie, które jak widzę pozostanie w takiej konfiguracji jakiej było - ok, liczyłem się z tym, a niektórzy przewidzieli jak tylko podałem linka do tematu. mxw1 od razu przewidział rekacje ogółu, mimo to na moją prośbę wpisał się pod tematem nie widząc raczej szans na jego powodzenie. Zawsze lubiłem eko, muszę dalej je lubić ;)

• Stanowczo osobiście się nie zgadzam. Od początku tego uni było założenie by grać EKO ! A teraz flociarze z tego eko zrobili sobie floty i chcą nagle przekształcić server na Flotowe ! Jeżeli dojdzie do tego to wielu graczy co długi czas czekało na taki server i w głosowaniach, głosowali również by w końcu taki powstał skończy swoją karierę. Pozdrawiam

• 1. Macie 3 miejsce pod wzgledem aktywnych graczy. Sam bym sie poplakal patrzac na przyrosty z 30% a 70 - 80% pz ale nikt nie zmuszal do gry.

2.Teraz gdy jest cmentarz start na uni to swiadomy wybor a jak cos sie nie podoba to mrozisz konto i ogień w świat :-)

3. Sytuacja mi przypomina pato virgo, wykosic wszystko co sie da, przejac dominacje na uni i grac na singlu klepiac sie po pleckach bez potrzeby fsa rozwijajac spokojnie konta. O nie, nie, totalnie pomysl odrealniony sam trzymam kciuki za terefere ktore realnie patrzac jest jedyna konkurencja w hamowaniu waszych zapedow.

Mumin dostal strzala na urodziny i skonczyl gre, ciekawe jak jest z innymi :D

db8ee60151f6ed60.png

• Mario nie wiem do czego pijesz tym brakiem luzu. Na moje oko to wypowiedzi są bardzo spokojne, uargumentowane i rzeczowe.

Nie wiem co Wy macie z tym ciągłym proszeniem o spokój i 'to tylko gra/zabawa' :D w tym dziale jest temat od Kubańczyka - pamiętasz go Mario? Jedyne pęknięte żyłki to były Wasze. Wyzwiska, groźby, adresy gdzie się jechać bić. Fajnie że dzisiaj zmieniliście się w dryfujący kwiat lotosu na spokojnej tafli wody, ale wiesz - pierwsze wrażenie się robi tylko raz :)

• Niejednokrotnie ludzie robiący na mnie złe wrażenie okazali się później spoko ziomkami, chociaż racja - pierwszego razu nie da się powtórzyć. Klepcie sobie spokojnie swoje eko, poznałem Wasze zdania. Może kiedyś będę miał więcej czasu na grę to i na x1 się spotkamy ;) Na razie i ja dalej będę sobie kopał. Chcesz wracać do tematu, który założył kubańczyk ? Proszę bardzo - argumentuj, wygrzebuj - tylko na pw proszę, nie po to ten został stworzony. Przyklaskom widzę tutaj nie będzie końca. Było kilku odgrażających się jegomości, którzy mieli/mają zniszczyć FenikS, myślałem, że może chociaż im pomysł się spodoba - nie spodobał się trudno. Gramy dalej jak graliśmy, nie będę płakał ;)

• Ja jestem przeciwny zmianie. Uni od samego początku było nastawione na grę ekonomiczną i taką też otrzymało konfigurację od Teamu. Wiele osób podczas otwarcia i przedstawienia parametrów podejmuje decyzję co podjęcia/nie podjęcia gry na danej konfiguracji. W mojej ocenie to poza Waszym sojuszem czyli kilkoma osobami na uni , 80% graczy gra eko , które wymaga poświęcania mniej czasu i dlatego zdecydowali się na grę tutaj. Już w chwili obecnej po zezłomowaniu ,wiekszość wbija wieczny urlop. Proponowana zmiana przyniesie odmienny skutek , który wy zakładacie. Dwukrotnie szybsze wyludnienie uni oraz masa osób na wiecznych U. Jeśli ktoś gra flotą to są od tego serwery z odpowiednią konfiguracją.

Stanowczo osobiście się nie zgadzam. Od początku tego uni było założenie by grać EKO ! A teraz flociarze z tego eko zrobili sobie floty i chcą nagle przekształcić server na Flotowe ! Jeżeli dojdzie do tego to wielu graczy co długi czas czekało na taki server i w głosowaniach, głosowali również by w końcu taki powstał skończy swoją karierę. Pozdrawiam

Panowie FenikSy raczą sobie żartować? Eko uni, a Wy chcecie flotę przyspieszać...jakaś bzdura. Zdecydowanie NIE dla zmian prędkości floty i debrisu!

po to jest dok który zawsze częśc floty zwróci

Ktoś tu zapomniał, że większy debris = mniejszy odzysk z doku.

Panowie, co wy macie z tym "WY" "WASZE" To są wypowiedzi jednostek nie całego sojuszu więc nie należy i nikt nie powinien w ten sposób się wypowiadać, zresztą jak WIDAĆ powyżej Mario napisał w pierwszej osobie i zaprosił do dyskusji na co większość zareagowała ukryta agresją i niechęcią do naszego sojuszu tylko dlatego że trochę więcej latamy od pozostałych oponentów.

Skoro tak to po co flota? Niech każdy zrobi floty tylko na tyle żeby posłać na expo oraz idlaki pofarmić i zakopcie się w bunkrze, wtedy i nam się odechce. Każdy z nas wiedział przy wyborze uniwersum jak to będzie wyglądało (nie jest to nasze pierwsze uni), i udało nam się zaadaptować przy takich warunkach jakie obecnie są, widać to chociażby w zniszczonych pkt i bylibyśmy wstanie również zaadaptować się w nowych bez grymaszenia jak wy to obecnie pokazujecie.

Podsumowując również jestem na nie, bo podoba mi się tu tak jak jest i nie mam na tyle czasu żeby grać na szybszym serwerze. Jednakowoż, gdyby weszło to w życie zaadaptowałbym się i do tych warunków przypuszczam że z mniejszym powodzeniem. Pozdrawiam

• Stanowczo na NIE

Dzięki speed x1 flot mamy dużo aktywnych graczy. Zmiana speedu spowoduje szybsze wymieranie.

Po co robić z jednego z nielicznych uni z x1, kolejne speed uni, których jest 90%.

Chcesz ożywienia idz na serwer cmentarz i przenieś się na inne uni, bądź zmień klase na generała i masz szybszą flotę.

Nie każdy jest no life jak Mario który siedzi kilkanaście godzin dziennie zamiast spędzać czas z rodziną.

Synek nie teraz, tata skanuje wirtualny kosmos.

• ty naprawde jestes czlowieku niepowazny. Mieszasz gre z zyciem osobistym, obrazasz w sposob, ktory jest celny, nawet bardzo - tylko bardzo mijasz sie z rzeczywistoscia. Piszesz to zeby ugryzc drugiego czlowieka, tylko mozesz pisac, tylko - zapamietaj to sobie. Watpie, zeby ktos ci w tym tutaj wtorowal, w tych bredniach.

Ruda prosze o zamkniecie tematu, nie kazdy potrafi dostosowac sie do dyskusji mieszajac zycie osobiste gracza, o ktorym nie ma zielonego pojecia. Trudno, tak czy inaczej - poznalem Wasze zdanie i jad jaki plynie od was do Naszego sojuszu - wystarczylo tylko jeden temat zalozyc.

Dziekuje za uczestnictwo, za mniej i bardziej konstruktywne wypowiedzi.

No life Mario ;)