• Witam, w końcu się dostałem na forum i po skomentowaniu tego co chciałem zerknąłem tutaj i nie widzę bardzo ważnego tematu a myślę, że problem doskwiera całości graczy na Undae.

Pomijam już fakt, że na każdym z uniwersów dzieją się rzeczy nieprzewidywalne, kompletnie nie do pomyślenia i dziwne w swojej prostocie, tak na Undae dochodzi jeszcze jedna irytujaca sprawa - mianowicie kompletnie rozjechane pingi i tempo rozgrywki.

Wiem, że masa ludzi pisze zgłoszenia na support ale kompletnie nic się nie zmienia. Gra działa okropnie wolno i bardzo muli. Nie znam się na mechanikach jak to wszystko działa, jakie cyferki za co odpowiadają, ale wiem, że gry ważące po kilkadziesiąt (set) GB (bf6) potrafi działać bez kompletnie jakichkolwiek lagów przy jednoczesnej grze dziesiątek osób na raz, tak ogame, gra przeglądarkowa potrafi zamulić przy wysyłaniu kilku statków na ekspedycje. Bez przerwy przy wysyłaniu ekspedycji z poziomu galaktyki wyskakuje błąd żeby później spróbować, a niejednokrotnie przy tym wysyła flotę w ten sam us.. ale galaktyke obok lub na poprzednie koordy na których byliśmy. Nie wspominam juz o tym, że żeby dograć czas zatrzymania floty co do sekundy musze klikać "wyślij" na 7 sekund wcześniej i liczyć że gra zaskoczy!

Art  Ruda  kruszynka

Bardzo prosimy o info, kiedy te problemy ze stabilnością zostaną w końcu rozwiązane, bo naprawdę, wydając stówkę czy dwie miesięcznie na takie coś, wolimy to wydać na wyzej wspomnianego bf6 za 3 stówki i mieć pełen dostęp na naprawdę wysokim poziomie, z naprawde KOSMICZNA grafiką i płatność jest jednorazowa a nie cykliczna.

• Potwierdzam. Poza "normalnymi pingami wedlug support" (150-350ms) o ktorych wiadomo po ostatniej aktualizacji pojawil sie blad z wysylaniem floty. Opisze dokladnie mechanike tego bugu .

Wysylasz flote z planety X i normalnie (przez lagi na serwerze) po wcisnieciu "wyslij flote" mija 2-3 sekundy do jej wyslania. Teraz sedno. Jesli pomiedzy kliknieciem "wyslij flote" a wyskoczeniem komunikatu potwierdzenia wyslania floty , przejdziesz na planete Y, to flota ktora wybrales na planecie X zostanie automatycznie wyslana na podane przez Ciebie kordy ale nie z planety X , a z planety Y . Irytujace podczas wysylania expow :) jak Ci czasem poleci z jednej na druga gale . :D i trzeba to jeszcze sprawdzac kontrolowac. Po co to komu. Proszę o wybaczenie ale zgadzam się z Tommy Shelby. Gra przegladarkowa ktora wymagan graficznych nie ma potężnie ogromnych , zacina się , laguje , muli caly czas. Tracimy nadzieje na zmiany :D

• Zadziwiające, że na uni działa tak okropnie, a zdecydowanej większości graczy to nie przeszkadza.

Gra chodzi okropnie, a dzisiaj to już jakaś katorga. Przechodzenie między okienkami trwa kilka sekund, doczyta się, przeskoczy parę razy "płynnie" (jak na standardy tego uni), człowiek przeczyta jakiegoś newsa na innej zakładce, wróci do oGame i odświeżenie trwa kilkanaście sekund.

Juz pomijam wcześniejsze problemy z wysyłaniem ekspedycji (które trwają dalej) a teraz nawet skanowanie czegokolwiek - czy to idlaków czy to aktywnych - muli strasznie. Ciągle błędy o braku możliwości wysłania sond.

Art  Ruda  kruszynka

Przestańcie w najlepsze zabawiać się w kalendarze adwentowe czy inne eventy i bardzo proszę pogońcie tych z GF by cokolwiek z tym zrobili. Ludzie za to płacą do jasnej ciasnej i czegoś wymagają. Ja wiem, że Wy to wolontariat, ale w imieniu kilku ludzi z tego uni bardzo proszę o męczenie ich jeszcze bardziej, bo to psuje całkowicie rozgrywkę i zabawę.

• Przeszkadza przeszkadza.
    Pisaliśmy w tej sprawie dziesiątki do supportu i olewają temat, żeby nie powiedzieć, że mają go w dupie. Dla nich wszystko jest okey.
    Może wyraz w "dupie" sprawi, że jakiś mod czy admin będzie chciał go cenzurować, a przy okazji zauważy powyższy problem i zechce łaskawie go przekazać dalej.
    Wiem że to dziecinne, ale ręce opadają. Tak więc...
    Dupa dupa dupa X/

Pozdrawiam :S

• Również sie podpisuje tutaj gra muli jak koń pod góre ni to w lewo ni to w prawo opoznienie duże wysyłanie skanów czy czegokolwiek z gali to gra cierpliwości wręcz :S 1 skan i czekasz 10s nieraz aż łaskawie zaskoczy a zostało jeszcze 15-16 planet delikwenta.

także jak najbardziej mogli by coś zrobić z tym naszym slow-mo Undae..

• Myślę że mogę wpakować swoje 3 groszę do waszego tematu i podpiąć go ogólnie, bo sytuacja niestety nie dotyka jedynie was, a od sporego czasu też innych serwerów. W tym przypadku mam na myśli np Kerberosa który tak samo jak Undae działa od bardzo dawna jak by rurę odpływową zapchała kupa gówna. Więc można zrobić tego zbiorczy temat , bo wychodzi na to że niemiec z GF ma to głęboko i zamiast tego woli się skupiać na jakichś pierdołach niż na tym że gra generuje takie lagi i pingi że to się po prostu w pale nie mieści momentami.

Wygląda to trochę tak jak by ktoś regularnie odpalał ddosy z OB, albo storny które korzystają z api generowały zbyt duży ruch / zbytnio obciążały serwery.

• Myślę że mogę wpakować swoje 3 groszę do waszego tematu i podpiąć go ogólnie, bo sytuacja niestety nie dotyka jedynie was, a od sporego czasu też innych serwerów. W tym przypadku mam na myśli np Kerberosa który tak samo jak Undae działa od bardzo dawna jak by rurę odpływową zapchała kupa gówna. Więc można zrobić tego zbiorczy temat , bo wychodzi na to że niemiec z GF ma to głęboko i zamiast tego woli się skupiać na jakichś pierdołach niż na tym że gra generuje takie lagi i pingi że to się po prostu w pale nie mieści momentami.

Wygląda to trochę tak jak by ktoś regularnie odpalał ddosy z OB, albo storny które korzystają z api generowały zbyt duży ruch / zbytnio obciążały serwery.

Nie, po prostu w momencie, gdy uni jest świeżutkie, to baza danych stosunkowo pusta, więc wtedy granie jest bardzo miłe i przyjemne. Im starsze (=większa baza danych), tym gorzej, a nie pomaga dodatkowo fakt, że GF skąpi na nawóz do ziemniaków w serwerowni, więc mamy, co mamy.

Nie, po prostu w momencie, gdy uni jest świeżutkie, to baza danych stosunkowo pusta, więc wtedy granie jest bardzo miłe i przyjemne. Im starsze (=większa baza danych), tym gorzej, a nie pomaga dodatkowo fakt, że GF skąpi na nawóz do ziemniaków w serwerowni, więc mamy, co mamy.

Pierdu Pierdu. Tyle ci powiem. Nowe unii ma tyle do tego wszystkiego co nic. Więc nie wciskaj majonezu do buraków z chrzanem. Bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Nie wiele wiesz na temat tego jak serwery i od jakiego czasu mulą i działają jak karton więc nie snuj proszę teorii z dupy wziętych bo nie wiele mają z rzeczywistością wspólnego. Tak grzecznie proszę. Gdybyś miał pojęcie o polskich serwerach nie wyjeżdżał byś mi tutaj z "nowymi serwerami".

Pierdu Pierdu. Tyle ci powiem. Nowe unii ma tyle do tego wszystkiego co nic. Więc nie wciskaj majonezu do buraków z chrzanem. Bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Nie wiele wiesz na temat tego jak serwery i od jakiego czasu mulą i działają jak karton więc nie snuj proszę teorii z dupy wziętych bo nie wiele mają z rzeczywistością wspólnego. Tak grzecznie proszę. Gdybyś miał pojęcie o polskich serwerach nie wyjeżdżał byś mi tutaj z "nowymi serwerami".

To łopatologicznie, żebyś nawet ty zrozumiał: najwięcej problemów niemal zawsze jest ze starszymi uni (bo na pewno nie jest tak, że 1 uni = 1 serwer), a jest to spowodowane właśnie tym, że im starsze uni, tym więcej danych, które są przechowywane. Biorąc pod uwagę, jak wygląda kod gry, to można śmiało domniemywać, że bazy danych są nie lepsze, więc stąd wszechobecne lagi. No ale chętnie posłucham twoich teorii, skoro stwierdziłeś, że moja teoria jest z dupy wzięta, przecież na pewno masz lepsze wyjaśnienie tego, co powoduje te lagi.

• Panowie, to nie miejsce do rzucania się oskarżeniami, na czym stoi serwer i z jakimi bazami danych. Dla mnie może on stać na kamieniu, gdzie wbicie dluta oznacza 0 a przerysowanie go 1. Dla mnie ważne jest by serwer działał jak pozostałe.

Mam konta na różnych serwerach, starych i nowych, i są takie uni gdzie działają płynnie i takie gdzie działają jak Une.

Ważne jest, by nasi wolontariusze nabijali tych z GF że polska społeczność się wkurza i zbojkotuje płatności. to dla gf jedyna forma postawienia argumentów chyba :D

Dupa! Dupa! Dupa! :D

• Panowie, to nie miejsce do rzucania się oskarżeniami, na czym stoi serwer i z jakimi bazami danych. Dla mnie może on stać na kamieniu, gdzie wbicie dluta oznacza 0 a przerysowanie go 1. Dla mnie ważne jest by serwer działał jak pozostałe.

Mam konta na różnych serwerach, starych i nowych, i są takie uni gdzie działają płynnie i takie gdzie działają jak Une.

Ważne jest, by nasi wolontariusze nabijali tych z GF że polska społeczność się wkurza i zbojkotuje płatności. to dla gf jedyna forma postawienia argumentów chyba :D

Dupa! Dupa! Dupa! :D

Raczej nie mamy o czym marzyć. Musiałaby solidarnie cała społeczność przestać kupować, a wystarczą 1-2 wieloryby (szczególnie że zaraz prawdopodobnie będzie promka 120%) i już GF wychodzi na swoje, zresztą nie zdziwiłbym się, gdyby uznali, że taniej zamknąć społeczność. Po prostu gra wymagałaby przepisania, a polityka GF jest prosta: łatać na ślinę i taśmę klejącą, póki działa i zarabia, to jest dobrze. Przebudowa gry i jej optymalizacja to coś, co kosztuje (i wymaga zatrudnienia kogoś bardziej kompetentnego niż hinduskich specjalistów IT).

• Żle mówisz, były juz takie problemy po fuzjach i je rozwiązywano, trzeba o to tylko walczyć a nie zwinąć ogon pod siebie, napisać, że sie nie da i narzekać bez przerwy jakie to gf jest paskudne.

GF to korpo, im muszą sie cyferki zgadzać. Zapewne muszą też rozważyć wszelkie za i przeciw jakimkolwiek inwestycjom więc dajmy im czas, ale trzeba o to wołać by nie zapomnieli ;)

• Podpisuję się w założonym temacie :0stars:
    Niestety , Uni Undae, bo tego dotyczy temat - funkcjonuje bardzo ociężale. Te opóźnienia czasowe , ponowne wczytywanie , nie wspomnę już o ustawianiu ( sek ) pod flotę , gdzie muli serwer to jedna wielka porażka.
    Nie dzieje się tak od fuzji a on bardzo dawna. Mimo zgłoszeń, niestety nikt nic z tym nie zrobił. A twierdzące odpowiedzi z supportu : przyjrzymy się sprawie , po naszej obserwacji serwer działa poprawnie są jeszcze większą kpiną w stosunku do graczy.
    Zapewne jest więcej Universów których dotyczy ten sam problem.
    Nadzieja umiera ostatnia , więc może w końcu ktoś kompetentny weźmie sprawę w swoje jakże ciężko przepracowane ręce. :lool:

• W przeszłości, przed fuzją uniwersów mieliśmy podobną sytuację na Quantum. Nasz głos został usłyszany i problem rozwiązano.

Im więcej wpisów tutaj, tym większa szansa na pozytywne zakończenie. Powodzenia :)