Wstawianie obrazków na forum - najszybciej i najprościej.

• Jak widzę niektóre próby i co z tego wychodzi stwierdziłem że raz w życiu poświęcę w pracy te 5 minut i pokażę osobom które nie wiedzą - w jaki sposób postować obrazki / screeny / grafikę na forum . Tak co by oczy nie bolały kiedy raz od czasu się tu zagląda.

Najprościej według mnie. Jest jeszcze wiele innych sposobów ale skupmy się na tym. Nie wiem czy na forum był taki "niby poradnik" ale najwyżej będą dwa.

Jak już mamy zdjęcie / screena etc. Które chcemy wrzucić do swojego posta na tym forum przechodzimy na stronę :

https://imgur.com/

Następnie wybieramy "New post" :

NXu371T.png

Wyświetli nam się następujące okno :

ydlsoeO.png

Pozycja 1 - przeciągamy ( klikamy myszką, trzymamy i przeciągamy jak plik na pulpicie w okno przeglądarki ) zdjęcie / screena / ogólnie plik graficzny z pulpitu w to miejsce i zostanie "wrzucone na stronę".

Pozycja 2 - klikamy "Choose Photo/Video" i lokalizujemy plik bądź jak kto woli - wskazujemy plik na naszym komputerze / telefonie / tablecie ( tak, można w taki sam sposób wrzucac nawet z telefonu ).

Kiedy zdjęcie nam się "załaduje" będzie to wyglądało w taki sposób ( mniej więcej zależy od "zdjęcia" ) :D

OpjtOGC.png

Następnie klikamy prawym przyciskiem myszy na zdjęciu - istotne musimy kliknąć na zdjęciu które tam wrzucimy.

I teraz w zależności od przeglądarek jakich używamy - w moim przypadku jest to Brave - wybieramy opcję "KOPIUJ ADRES OBRAZU"

W innych przeglądarkach ta opcja może się nazywać zupełnie inaczej bądź nieznacznie różnić - ale jej funkcja jest jedna - kopiujemy adres obrazu a nie adres do obrazu na stronie.

Jest to istotne i bardzo istotne dla dalszego procederu.

Zaczynamy tworzyć post na forum. I teraz klikamy w ikonkę / grafikę "OBRAZU" który wygląda i znajduje się tutaj :

yoaBfCR.png

W oknie które nam wyskoczy w polu SOURCE wklejamy skopiowany przez nas adres obrazu

5JgLnO4.png

Pole LINK może pozostać puste.

KLIKAMY INSERT - Bravo, dodałeś swoje pierwsze zdjęcie do posta na forum.

I tyle. Metodą prób i błędów osoby które miały z tym problem bądź nie wiedziały jak - powinny bez problemu sobie z tym teraz poradzić i choinki czy różne dziwne twory w postach znikną.

I teraz taka adnotacja - pokazałem na przykładzie serwisu IMGUR. Ale każda strona, serwis pozwalający na hostowanie / wrzucanie / umieszczanie plików graficznych / video etc działa i robi to w taki sam sposób chyba że silnik forum domyślnie będzie go blokował ( wyjątkiem mogą byś serwisy chmurowe typu Dysk Google które mogą na taki proceder nie pozwalać ) .

• Dzięki

Myślę, że najlepiej gdyby hosting był zrobiony przez forum jak jest na ENG, nie rozumiem tej dyskryminacji naszej społeczności, chyba że tu chodzi o zaradność - my sobie radzimy a tamci na odwrót :trollface:

Ja polecam imgBB, od lat z tego korzystam, choć sposobów jest tak wiele jak wzorów na jajkach wielkanocnych.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis