Punkty honoru za atak na obronę.

• Chciałbym podnieść temat punktów honorowych za niszczenie obrony słabszych graczy.
    Czy naprawdę można uznać za "honor" wlot 1kk rozpruwaczy przez gracza z punktami militarnymi top 5 na planetę gracza, który posiada same dt i trochę obrony na planetach?

Uważam, że system przyznawania punktów jest całkowicie nietrafiony. Gracze z topki punktów militarnych zbijają sobie ujemne punkty honoru, przez atakowanie obrony dużo słabszych graczy - gdzie tu honor?
    Nie dość, że gracz atakujący to zazwyczaj UFS, to jeszcze ich przewaga militarna jest taka, że cały sojusz obrońcy nie jest w stanie wyrządzić wymiernej krzywdy atakującemu.

• Pozwolę się podpiac pod ten temat bo mam pytanie dość zbieżne z głównym tematem. Mianowicie:

-Jak działa ten system wyznaczania celów honorowych i na jakiej podstawie są wyliczane punkty honoru.

Screen:

ceSltdx

Atakujący jest dosłownie 1 w rankingu ogólnym, posiada bagatela 8.026.153.531.181 punktów. W rankingu wojskowym też jest top1 z liczbą punktów 826.928.224.265.

Ja jestem 130 w rankingu ogólnym z liczba punktów 907.296.449, a w wojskowym 76 (po wzroście, w czasie ataku byłem niżej) z liczbą punktów 39.582.415.

Moja flota to głównie DT, jakieś śmieci z ekspów i bunkier, a atakujący ma flotę bojową z dopasowanymi techami i fż.

Chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie jestem uznawany dla niego za cel honorowy i dlaczego zgarnał taką ilość honoru, skoro między nami jest tak ogromna przepaść.

I z góry zaznaczę - to nie jest żadne wylewanie żali. Gość chciał wlecieć potestować i wleciał, nie mam z tym problemu. Chciałbym tylko poznać działanie systemu, bo to całkiem fajny patent na farmienie honoru żeby tak latać po słabszych graczach.

• Chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie jestem uznawany dla niego za cel honorowy

https://ogame.fandom.com/wiki/Honor_Points

Code
    1. HP = (Units destroyed ^ 0.9) / 1000

W rankingu wojskowym też jest top1, (...) Ja jestem (...) w wojskowym 76

Jak widać jesteś honorowy bo masz mniej niz 100 pozycji róznicy w wojsku. Co do punktów, Zyskałeś 38 przez zniszczenie niszczyciela (o wartości 60k+50k+15k = 125k) co zgodnie ze wzorem podanym w linku wynika z 125000^0,9/1000 = 38,656 = 38 pkt horroru. Podobno obrony trzeba liczyć tak samo ze zniszczonych na stałe (nie odbudowanych).

A jak się bronić? Jak masz kogoś w znajomych to nie ma znaczenia czy z honorem czy nie, nikt punktów nie dostanie. xD

Jak to mówia, godność i pusty portfel jest warta tyle co portfel. :trollface::trollface::trollface:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis