Błędy po najnowszym patchu (8.1.0-pl1)

• Z obserwacji po wczorajszym fixie:

• wysyłanie misji szpieguj na gracza aktywnego zajmuje dwa razy dłużej i praktycznie co drugi raz kończy się błędem niż wysyłanie takiej misji na gracza nieaktywnego
    • podczas wysyłania misji, po kliknięciu guzika "Wyślij" w trakcie mielenia wysyłki, najechanie kursorem myszy na prędkość flotu często powoduje wysyłkę floty z "najechaną" prędkością !!!!!!!!! to jest bardzo niebezpieczne, także polecam weryfikować kilkunastokrotnie i kursorem myszy omijać prędkości (ja już wyrobiłem sobie kilka ruchów myszką omijających to pole szerokim łukiem)
    • zbyt szybkie naciścięcie "dalej/enter" na pierwszej stronie wysyłki floty skutkuje błedem na stronie drugiej
    • poprawne wysłanie misji Ekspedycji przy użyciu dodatka AGR wymaga naciścnięcia zaznaczonej już misji Ekspedycja. w innym przypadku wysyłka nie powiedzie się (łatwo zauważyć że przed naciśnięciem zaznaczonej misji, ekspedycja trwa... czas dolotu i powrotu z pozycji 16 czyli kilka minut. najprawdopodobniej gra nie przejmuje automatycznego wyboru czasu Ekspedycji mimo domyślnych ustawień misji w AGR)
    • pionowe wyświetlanie surowców w wersji mobilnej to żart (co ciekawe poziome wyświetlenie występuje, ale tylko w zakładkach "wiadomości" oraz "czat"
    • wybrana prędkość floty czasami nie działa - po wyborze, zaznaczeniu surowców i kliknięciu "wyślij" pojawia się animacja przeskakująca z wybranej prędkości na 100%, następnie z powrotem na wybraną prędkość, ale flota zostaje wysłana z prędkością 100%
    • EDIT: wolne ładowanie się raportów szpiegowskich, zwłaszcza wczytywanych po raz pierwszy (nieregularne, nie zawsze, nie wszystkich stron)
    • EDIT: Zakładka Wiadomości czasami otwiera się pusta, tzn, pod nagłówkami "Szpieguj" , "Raporty Wojenne" itp jest puste pole - czasami wybór innej zakładki rozwiązuje problem, czasem nie, trzeba wchodzić w Podgląd i ponownie w Wiadomości (odświeżenie strony / kliknięcie w Wiadomości jeszcze raz nie pomaga)
    • EDIT: analogicznie do sytuacji ze zmianą prędkości podczas wysyłania przez najechanie kursorem, w zakładce wysyłki Floty I - najechanie kursorem na inne statki podczas kliknięcia "Dalej/Enter" czasem dodaje "najechane" statki do wysyłanej floty...
    • EDIT: Błąd na stronie wysyłki floty II pod tytułem "Serwer nie odpowiada..." czasami jest do przejścia po ponownym kliknięciu na wybrany wcześniej typ misji - zadziałało tak 50/50 (jakaś analogia do wysyłki Ekspedycji?)

Następne zaobserwowane bugi będę wpisywał dalej jak wyłapię ;)

EDIT: Nie pamiętam w którym poście i kto o tym pisał, niech się zgłośi to dodam wzmiankę bo rozwiązanie jest magiczne!

Podczas farmingu używając AGR działa szybkie przechodzenie między zakładkami i wysyłka używając kombinacji Lewy CTRL + Enter!!!

Przy używaniu tej metody, bardzo mało błędów dziś, nawet jesli na stronie wysyłki floty II wciskam kombinację klawiszy zanim załaduje się wybór - działa to świetnie, szybko i odchodzi ryzyko najechania kursorem na Prędkość floty lub inne statki.

Także ktokolwiek wie kim jest pomysłodawca - dajcie znać.

Zachęcam do dopisywania swoich oraz weryfikacji moich

• poprawne wysłanie misji Ekspedycji przy użyciu dodatka AGR wymaga naciścnięcia zaznaczonej już misji Ekspedycja. w innym przypadku wysyłka nie powiedzie się (łatwo zauważyć że przed naciśnięciem zaznaczonej misji, ekspedycja trwa... czas dolotu i powrotu z pozycji 16 czyli kilka minut. najprawdopodobniej gra nie przejmuje automatycznego wyboru czasu Ekspedycji mimo domyślnych ustawień misji w AGR)

Jak zauważył Qnick błąd ten występuje tylko w sytuacji, gdy w składzie ekspedycji znajduje się sonda szpiegowska.

Jak zauważył Qnick błąd ten występuje tylko w sytuacji, gdy w składzie ekspedycji znajduje się sonda szpiegowska.

jako że sonda to jeden z podstawowych elementów ekspedycji, biorę to jako sytuację stałą :P

• Pieprzenie w bambus, pokaż dowody :lool:

a wiesz że jak na złość nie potrafię wymusić błędu z najechaniem na prędkości floty który wczoraj wystapił z 20 razy na jakieś 500 wysłanych flot, czyli wcale nie tak rzadko >.<

Za to już raz dziś wysyłka z prędkością 100% zamiast wybraną nizszą się zdarzyła :D

• - o zgrozo, znowu mi wolno ładują się szpieguj. wczoraj parę razy nie umiałam załadować

nie wpisałem tego do listy, bo od hotfixu z wczoraj, u mnie jest zdecydowanie lepiej, ale nie zawsze.

Pierwsze ładowanie skanów trwa dłużej niż kiedyś, ale sytuacja nie powtarza się regularnie (np. strona 1 ładuje się od razu, strona druga mieli kilka sekund, reszta normalnie; innym razem mieli każda strona szpiegów, znowu innym żadna)

U mnie na stronie wyświetlam 25 raportów, oczywiście z użyciem AGR i bez systemowego szpiegostwa

• W wysyłaniu ekspedycji faktycznie jest jakiś błąd Na 6 wysłanych ekspedycji dwie lecą z innym czasem niż pozostałe. Bardzo się staram już omijać pasek z czasem , przed kliknięciem wyślij sprawdzam czy jest on prawidłowy a mimo to niektóre lecą 2 razy albo jeszcze bardziej wolniej. Już odechciewa mi się je cofać i wysyłać jeszcze raz. Ten zmieniony pasek czasu lotu floty to zamiast udogodnienie jest utrudnieniem wysyłki floty.

• W wysyłaniu ekspedycji faktycznie jest jakiś błąd Na 6 wysłanych ekspedycji dwie lecą z innym czasem niż pozostałe. Bardzo się staram już omijać pasek z czasem , przed kliknięciem wyślij sprawdzam czy jest on prawidłowy a mimo to niektóre lecą 2 razy albo jeszcze bardziej wolniej. Już odechciewa mi się je cofać i wysyłać jeszcze raz. Ten zmieniony pasek czasu lotu floty to zamiast udogodnienie jest utrudnieniem wysyłki floty.

Zwróciłem uwagę tak jak Ty na pasek prędkości floty, za każdym razem kiedy flota wyleciała wolniej niż planowo, pasek wskazywał normalnie 100% w momencie kliknięcia "Wyślij".

Więc coś jest na rzeczy...

Dodatkowo, dwa razy zdażyło mi się na pierwszej stronie wysyłki floty klikając "Dalej/Enter" najechać na inne statki, które wysłały się razem z wybraną poprawnie flotą - czyli powtórka z rozrywki kursora nad prędkością floty. Zamiast wysłania 500 pionioerów, polciało 500 pionierów i 100 K dt... Na szczęście weryfikacja czasu, potem statków i szybka zawrotka

• Odprawa wskazuje czas lotu niecałe 43 min, Flota wysłana na ekspedycje na 100%.

W rzeczywistości wygląda to tak

3g 33min. 40sek. 06:09:45 Czas 892b08269e0e0bbde60b090099f547.gif Olimp [4:287:6] 2006   Bezgranic... [4:287:16]
    4g 33min. 40sek. 07:09:45 Czas 892b08269e0e0bbde60b090099f547.gif Olimp [4:287:6] 2006   Bezgranic... [4:287:16]
    8g 7min. 51sek. 10:43:56 Czas 892b08269e0e0bbde60b090099f547.gif Olimp [4:287:6] 2006   Bezgranic... [4:287:16]

Edited once, last by Basik: Już się odechciewa robić ekspedycje. Może to w końcu naprawcie bo wam gracze pouciekają. ().