monument skalny i komory zakłóceń - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

• Szybkie pytanie dla raczkującego typa w formach życia.

Do jakiego poziomu kalkuluje się rozwijanie monumentu skalnego ze względu na jego wzrost prądożerności od poziomu 14-15 względem wyrównania/podreperowania gospodarki prądowej komorami zakłóceń?

-badania form życia pod ekspedycje więc badania pod zwiększenie prądu odpadają.

-zaczynam dopiero rozwijać formy życia na starym koncie (eko takie se) ale rozumiem że lepiej wymaksować ile się da/opłaca monument a dopiero potem inwestować w resztę budynków rocktal'ow

Dzieki za podpowiedzi.

• Ale tego ci nikt nie powie, bo to jest ściśle powiązane z twoim kontem. Ja na przykład mam Monument na 17 poziomie, bo do tego poziomu dawał mi on realne oszczędności przy planowanym poziomie budynków LF, ale jeśli ty masz "eko takie se", to dla ciebie 17 poziom Monumentu będzie zabójczo drogi.

• zacznijmy od tego że nawet 18lvl to nie jest problem pod względem wydatków surowcowych, chodzi mi wyłącznie o opłacalność kosztów do zwiększającego się drastycznie wymagania zapotrzebowania na energię. Więc prosiłbym dobrych ludzi o odpowiedzenie na pytanie jakie zadałem a nie dywagowanie czy moje eko da rade postawić 17lvl monumentu. Nie ma też według mnie planowanego poziomu budynków LF gdyż ogame to jedna z tych gier które końca nie mają i patrzenie na cośtakiego jak amortyzacja liczona w późniejszych etapach w latach nie ma sensu ;) nie masz do czynienia z lojtkiem z pierwszej łapanki tylko z graczem doświadczonym jednak nie ogarniającym jeszcze form życia.

Przy okazji pytanie dodatkowe czy ostanie badanie form życia wzmacnia efekty klasy odkrywcy w następujących dodatkach tej klasy:
    - +2 ekspedycje

- 10% większa ilość pól

- 25% szybsze badania