Powolne działanie (Quantum)

• Od ostatniej aktualizacji strasznie grzeje mi się komputer. Przyciski w OGame działają wolniej, jest opóźnienie ok 1,5s. Korzystam tylko z dodatku Infinity.

Mając tylko odpaloną przeglądarkę z grą (skanowanie, przeglą wiadomości, klikanie po budynkach), wiatraki chodzą głośniej niż przy choćby Death Stranding...

Przeglądarka Chrome.

Może ma ktoś podobnie albo doradzi, co można by poprawić.

:whistling: Każdy zasłuży na miejsce w moim hostelu, nawet ty milcząca, brykająca owieczko :whistling:

• Nic nie poradzisz. To samo można odczuć na innych serwerach nie tylko na Quantum. GF przypuszczalnie przewaliło część zadań na nasze sprzęty. Sprawdzaliśmy to na rosie i kalekach ( a skarżą się na to i gracze z qusar, u68 czy nowo otwartych serwerów) przez jakiś czas z włączeniem czy wyłączeniem dodatków. Nie ma praktycznie żadnej różnicy. Jedynie co to opierniczyć szwabów dlaczego te zmiany w backendzie po cichu i bez naszej wiedzy zamieniaja nam sprzęt w koparki krypto.

Według mnie maszyny im nie wyrabiają i muszą je troche zluzować - więc wrzucają część zadań na nasze procesory. Wystarczy że dostaniesz więcej niż 1 skana i gra / sprzęt potrafi się podgrzać o 10-15 stopni, już nie wspomnę o tym ze potrafi się po prostu tak tragicznie zlagować że po prostu chu w dupe. O wysyłaniu floty juz nie wspomnę.

• "wystarczy" zmienic sprzet na optymalny.. polecam mac pro ;)

Teraz serio, nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale dysponujac maszyną o mocno nieprzeciętnej mocy również zauważam.. ze cos moze byc na rzeczy.. Podkreslam, daleki jestem od oskarżeń, ale ciezka obróbka autocada nie uzyskuje takiego obciazenia maszyny jak ta gra - czasami, nie zawsze.. ;)

• Najwięcej zasobów zabierają wyskakujące okienka. Z tym, że po zniknięciu nie czyszczą się w cashu, co po blisko 200 skanach lub usuwaniu wiadomości powoduje wzrost zużycia pamięci o ~200Mb i zużycie procka ~40%.

Pomijam fakt, że gra praktycznie bez grafiki oparta na przyciskach na starcie zżera prawie 600 Megabajtów...

:whistling: Każdy zasłuży na miejsce w moim hostelu, nawet ty milcząca, brykająca owieczko :whistling: