Formy Metropolis

• Metropolis ulepsza wszystkie technologie na tej planecie. Mam Aktywnych Ludzi

A jak wysyłałam ekspy z mooona to tez jest aktywny Bonus czy tylko Planeta ?

• nie wiem czy oczekujesz jakiejś dłuższej wypowiedzi
    jeśli tak to rozwiń pytanie
    a jeśli nie to po prostu gość ma rację
    bez znaczenia czy puszczasz z moona czy z planety
    bonus z metropolis działa w obu przypadkach

• Prawdopodobnie autor chciał potwierdzenia czy nikt go nie wkręca (tak zgaduje).

Tak, w tym przypadku technologie form życia działają na księżyce.

Dlaczego?
    Metropolis NIE działa na księżyc, a ulepsza TECHNOLOGIE na planecie.

Technologie jednak działają globalnie, każda "ulepszona" działa na każdą planetę i każdy Twój księżyc.

Stąd:

Gdy masz na każdej planecie technologię form życia która ulepsza ekspedycje o 1%, a takich planet posiadasz 10, to na jakimkolwiek moonie masz bonus 10%.

Jeśli masz metropolis rozwiniętą do takiego stopnia że daje 10% bonus do technologii, to w takim przypadku Twój bonus będzie na każdej planecie wynosił 1,1% a więc 10 planet x 1,1% = 11%.

Na każdej planecie czy księżycu.

Polecam sprawdzić na koncie przycisk "Bonusy dla graczy" który znajduje się w ustawieniach surowców.

"Bonusy technologii form życia są bonusami globalnymi, to znaczy bonusy wszystkich twoich planet są sumowane i wpływają na wszystkie twoje planety i księżyce."

• Dokladnie podobnie z mechami i rocktalami bęc

• ślesz expe i logujesz się aby ją odebrać
    a statki które masz z exp na moonie razem z surką albo wysyłasz gdzieś na krótkie fs które wracają razem z expą albo na planete do bunkra ale tu narażasz się na agresora.
    sposobów jest wiele.
    i tak 2-3 exp z moona wysyłasz w ten sam system w którym jest owy moon

nikt nie powiedział że życie z ekspami jest łatwe
    są tacy co stawiają spore bunkry i latają z planety
    ale to ryzyko, możesz spróbować jak to mówią do pierwszego złoma, dużo nie stracisz 2-3 floty expedycyjne trochę surki i statków najwyżej, a może będzie u ciebie na tyle spokojnie że nie będzie się nikomu chciało po to lecieć, ja osobiście latam z moona jak już go mam :P