Formy życia - populacja i pożywienie

• Formy Życia traktuję jako nieszkodliwą ciekawostkę, ale ostatnio wzięło mnie na rozkminę.

Mam takie coś:

rWNhLJL1dxHn.png

i magazyn:

4wbd2H61LXSC.png

Nie wiem czy ma znaczenie, ale są to Kaeleshowie, Refugium 54, Kondensator Antymaterii 51, Konwektor Antymaterii 11, Akcelerator Metamorfozy 11 - to chyba wszystkie odpowiadające za liczbę i pożywienie. Z tego co widzę populacja raczej mi się nie zmienia, na czerwono strasznego nic nie świeci - wydaje się być OK.

Wpadło mi na łupach jakieś Pożywienie, więc wysyłam to na planetę i pojawia się takie coś:

ZVeSgUUeJyer.png

h93voLp7V0DN.png

Populacja zaczyna rosnąć, pojawia się Niedożywienie. Zużycie Pożywienia prawie 6 dni, ale zużywa się szybciej i populacja spada do tego co było na początku. Jak to działa albo czego mi brakuje?

Pzdr!

• Prawdopodobnie (strzelam) to informacja o tym, że ta część nie jest pokrywana przez faktyczną produkcję żarcia, tylko przez chwilową nadwyżkę, więc spodziewaj się jako gracz, że jak się żarcie skończy, to zaczną się zjadać nawzajem.

• W pierwszej opcji masz 0 pozywienia bo jego produkcja rownowazy potrzeby danej liczby ludzi. Jak masz dostępne dodatkowe pozywienie to można wyprodukować wiecej ludzi ale to pozywienie spada, a gdy sie skonczy to ludzie zaczynają umierac. To w ijakim czasie się zużyje (5d...) to jak pamietam jest źle policzone bo duzo szybszy proces bo ludzie przyrastają i giną liniowo a żarcie spada w kwadracie - bo zalezy od liczby ludzi która się zmienia - jak w ruchu przyspieszonym zmiana żarcie (ludzie/h^2) to przyspieszenie a ludzi to prędkość (ludzie/h).

PS: Dokładniej, ten czas, który się tam pokazuje liczy się od chwilowej liczby ludzi, a ponieważ ta liczba się zmienia to faktyczny czas będzie inny. Wszyscy dobrze znamy moliwosci intelektualne programistow GF :trollface:

PS2: Taki mi wyszło: rosnaca liczbę ludzi po x godz. liczysz jako v= k*x, zaś spadek jedzenia z liczby ludzi i czasu: a= k2* v*x = k*k2*x^2. Liczby k i k2 to stałe od budynków form - przyrost ludzi i spalanie żarcia/osobe.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited 3 times, last by Crysis ().

• Wydaje mi sie ze mozliwosci intelektualne sa w normie

Autor tematu sam napisał że jest błąd a ja tu to udowadniam że im trybiki zardzewiały lub zwyczajnie zdziecinnieli by pluszaka robic zamiast zająć sie grywalnoscia produktu.

Zestaw lego z gwiadzy śmierci możne i byłby ciekawy, ale pluszak ...

A do meritum.. w grze jest tak, że u mnie na zegarku mija minuta, a na tamtym ich wyliczeniu mija godzina, więc albo poruszam sie niemal z predkoscą światła, albo coś jest nie tak w ich wzorze.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Jak masz jedzenie to rośnie, a jak jest 0 to dąży do poziomu nasycenia, czyli stoi lub spada. My tu mówimy o czasie w którym jedzenie sie kończy. GF to liczy jako czas w którym chwilowa wartość ludzi zuzyje to pożywienie, a ponieważ liczba ludzi rośnie gdy żarcie spada, to czas będzie krótszy.

Edited once, last by Crysis ().

• Trochę szkoda że nie widać tych problemów z niedożywieniem. Co to jest w ogóle ta stopa wzrostu?

Ja tam nie widze problemow, niedozwienie to jest ilosc osob dostępnych minus ilość osób nasyconych. Jak odejmniejsz 241910328 - 241866506 = 43822, czyli sie zgadza.

Stopa wzrostu to produkcja ludzi na sekundę, podziel sobie wartosci w tabeli mieszań przez 3600. Ja widze jedyny problem z czasem zużycia dodatkowego jedzenia ale wzoru nie mam, to będzie jakieś równnie kwadratowe. Ale szczerze, to są w sumie głupoty, bo gra tak, by mieć zawsze stałą wartość, a nie żeby wozić jedzenie.