Relokacja - start od 0

• Cześć Wszystkim, z powodu że chciałbym zacząć grę od całkowitego 0 na nowym serwerze, nie wiedząc zbyt dużo o ogame nurtuje mnie pytanie:

Czy mogę na początku gry restartować konto/ porzucać planetę albo jest może jakiś inny darmowy sposób aby na samym początku gry wylosować 8 pozycje planety. 35% więcej metalu od samego początku to mega pomóc na początku gry.

Następne pytanie jakie mnie nurtuje to jak najlepiej zasiedlać planety? Tylko 8 pozycja? Od której planety zrobić planetę na deuter na 15 pozycje a od której na kryształ, pozycja nr. 1?

• Planetę matkę możesz porzucić ale musisz mieć drugą planetę która stanie się nową matką.

Kiedyś to się robiło tak że kolega mówił jaka kolejna pozycja jest w kolejce do zakładania konta ale ja na twoim miejscu bym się tym nie przejmował 35% jest sporym bonusem ale na początku napisz do kogoś żeby ci podesłał surkę na badania do małego transportowca a najlepiej dużego i jeżeli będziesz aktywnie farmił nieaktywnych graczy to sam zobaczysz że więcej przywozisz surowców niż jesteś w stanie wydać do tego ekspedycje a to początkowe wydobycie nie jest takie ważne (dużo farmisz - zapchane magazyny) zresztą nie rozwijasz pierwszej planety tak mocno bo z czasem ją porzucisz, matka ma mało pól do rozbudowy. Nie wiem jakie są teraz strategie, ja gram tylko na 8 pozycjach, metalu mam w opór i jest spoko. Planety są duże nie ma na co narzekać :)

• A jak zdobyć największą planetę? Wiem że największe są na polach nr. 8 ale jakie bonusy jeszcze powiększają te planety? Jakie bony powiększają odkrywane planety i jak zdobyć te bonusy? Są tylko płatne antymateria czy są jeszcze jakieś które trzeba wybadac w laboratorium?

• klasa odkrywcy (będąc odkrywcą masz bonus do ilości pól)

• +10% do wielkości planet podczas kolonizacji

sojusz z klasą naukowcy

+5% do wielkości planet podczas kolonizacji

poza tym po prostu próbować, wysyłać więcej kolonizatorów aż trafisz to czego chcesz czy to 280+ pól czy 300+ pól
    pamiętaj też że warto spojrzeć na temperaturę planety, czym niższa tym lepiej bo więcej dexu wydobędziesz, na niskich lvlach to mało znaczące ale jeśli chcesz grać parę lat to warto o to dbać od początku
    i tak największe planety na pozycji 8

• klasa odkrywcy (będąc odkrywcą masz bonus do ilości pól)

• +10% do wielkości planet podczas kolonizacji

sojusz z klasą naukowcy

+5% do wielkości planet podczas kolonizacji

poza tym po prostu próbować, wysyłać więcej kolonizatorów aż trafisz to czego chcesz czy to 280+ pól czy 300+ pól
    pamiętaj też że warto spojrzeć na temperaturę planety, czym niższa tym lepiej bo więcej dexu wydobędziesz, na niskich lvlach to mało znaczące ale jeśli chcesz grać parę lat to warto o to dbać od początku
    i tak największe planety na pozycji 8

A jak sie wybiera klase odkrywca? To sie wybiera randomowo czy jak to dziala? Wiem ze pozniej moge przeniesc planete z 8 pozycji na pozycje 15 gdzie jest najzimniej wiec pozniej nie bedzie to problemem. Kweostia jakie eko miec na wszystkich planetach docelowo? :-)

Rozumiem że gdy się zakłada sojusz to wtedy na samym początku wybiera się bonus sojuszu czy trzeba to jakoś odkryć lub przebadać?

• kilka rzeczy
    jak budujesz eko pod pozycję 8 to nie będzie ono w 100% dobre pod 15 pozycję
    ogólnie łatwiej jest rozbudować i moim skromnym zdaniem lepiej eko na pozycjach 8 dlatego na start szukam planet zimnych na pozycji 8
    ale weźmy twój pomysł pod uwagę czyli późniejsze przenoszenie planet na 15 pozycję
    1. na pozycjach 15 jedne planety są zimne a drugie zimniejsze i też będziesz tracić jeśli nie złapiesz od ręki bardzo zimnej w porównaniu do innej a relokacją nie gwarantujesz sobie że będzie najzimniejsza
    i próbując wyłapać najzimniejszą będziesz relokować się wiele razy co kosztuje anty czyli kasę
    2. tak jak już wspomniałem kasa/ anty na przeniesienie 14/15 planet to spory wydatek i moim zdaniem nie warty świeczki. Lepiej od razu zacząć tam gdzie się chce grać czy to pozycja 8 czy 15 i tam szukać największych i najzimniejszych planet (choć wiadomo kiedyś przy jakimś uni fusion będziemy zapewne zmuszeni do relokacji :( )

co do klasy sojuszu to chyba po jakimś czasie od założenia (nie wiem dokładnie) dostaje się darmową opcję wybrania klasy sojuszu
    co do wybioru klasy którą się gra to na starcie gry to robisz a jeśli nie zrobiłeś na starcie konta to chyba trzeba kliknąć ikonkę w prawym górnym rogu ekranu głównego na prawo od ilości anty (tak podejrzewam bo nie mam pewności)

podsumowując
    wybierz na której pozycji bedziesz miał planety czy 8 czy 15
    od początku kolonizuj planety tylko na tej pozycji wszystkie a nie połowę tu połowę tam bez strategii późniejszego przenoszenia bo to nie jest dobra strategia
    i szukaj na danej pozycji największych i za razem w miarę zimnych planet
    i będziesz zadowolony

• Co masz na myśli docelowe eko? Po prostu rozwijasz i rozwijasz, przyjdzie taki czas że na kopalnie będziesz zbierał miesiąc, od ciebie zależy jaki masz poziom kopalń :)

Klasę wybierasz jak zaczynasz grę.

Jeżeli chodzi o sojusz dołącz do takiego który ma Naukowców i korzystaj z bonusu :)

• o docelowe eko chodziło mi że np na pozycji 8 nie koniecznie będziesz szedł w elektrownie fuzyjną a raczej w satelity (no chyba że masz strasznie upierdliwych sąsiadów)
    ale już na pozycji 15 jak najbardziej zimna fuzja to świetna opcja

dlatego też budując eko na 8 pozycji i przenosząc je po roku lub dwóch na 15 jest mało korzystne bo nagle będziesz musiał pozmieniać dużo
    koszt anty
    nie trafisz od ręki bardzo zimnych planet
    i amortyzacja produkcji czyli poziomy kopalń mety i dexu na 8 pozycji a 15 są różne z racji na bonus do wydobycia
    na 8 pozycji wydobywasz więcej mety więc poziomy kopalń mety grając tam powinny być wyższe niż gdy masz planety na 15 pozycji (opłacalność i amortyzacja)
    dlatego przenosząc się aby wrócić do najlepszej opłacalności trzeba będzie przebudować trochę planety

• Jakie planety juz oplaca sie zatrzymac az do samego late gamę? Maksymalnie można mieć 333 miejsca na budowę. Więc tylko takie planety są late gamę czy już 300+ można uważać za late gamę? Często się trafiają większe niz 300?

• Na 8 pozycji 280+ sugeruje a jak jesteś ambitny to 300+

Wtedy bardzo długo nawet nie spojrzysz na terraformer

Fakt można mniejsze i można z nimi grać ale chodzi o wygodę życia a nie o to by się zastanawiać, czy nie za mała

• Jakie planety juz oplaca sie zatrzymac az do samego late gamę? Maksymalnie można mieć 333 miejsca na budowę. Więc tylko takie planety są late gamę czy już 300+ można uważać za late gamę? Często się trafiają większe niz 300?

333 to nie jest max, uniwersa posiadają np dodatkowy bonus +30 pól i wtedy z 333 robi się 363. Ogólnie trafić planetę wielkości 340 nie jest łatwo, kiedyś wiadomo szczęście dopisze ale takie 300+ są ogromne. Pytanie jak rozumiesz słowo często? Jak ci powiem np raz na 20 kolonizatorów to uznamy że często? :)

333 to nie jest max, uniwersa posiadają np dodatkowy bonus +30 pól i wtedy z 333 robi się 363. Ogólnie trafić planetę wielkości 340 nie jest łatwo, kiedyś wiadomo szczęście dopisze ale takie 300+ są ogromne. Pytanie jak rozumiesz słowo często? Jak ci powiem np raz na 20 kolonizatorów to uznamy że często? :)

Raz na 20 to jest w sumie ok, ani często ani rzadko :p czyli mozna uznac ze 300 to taki late game. Mozna je trzymac do konca :p

Tych bonusow dodatkowych nie bralbym pod uwage :p wtedy z automatu miejsc musi być więcej :p

• Ciężko jest zabudować choćby 250 pól, pisze tylko o budynkach eko, nawet jak bys postawił 50 lvl kopalń to masz dopiero 150 miejsc, magazyny na 15 to masz 45 pół, manity na 15 to masz kolejne 15, plus elektrownia , niech bedzie 25 lvl. już masz 250, ale nie wierze że tak wysoko postawisz kopalnie żeby biec po lvl z każdej możliwej.

• no ja mam przy 450 mln pkt 310 pól zabudowanych max na jednej planecie
    wygodne jest mieć więcej niż mniej i lepiej zadbać o to wcześniej skoro nie kosztuje to nas wiele
    choć fakt najmniej zabudowaną mam 217 pól a kopalnie rozbudowuje równomiernie ale nadal lepiej mieć wygodę budowania czegokolwiek mi się chce niż jej nie mieć

• pewnie mnie na początku to będzie sporo kosztowało, najgorzej będzie znaleźć druga planetę taka jaka mi pasuje a potem to już z górki:> dziękuję ślicznie Wszystkim za pomoc i istotne wypowiedzi :-) bardzo mi pomogliście :-) teraz tylko niech startuje nowy serwer i trzeba zacząć działać:-)

• polecam quantum, idealne uni na zaczęcie, przypomnienie sobie jak to jest grać w ogame. Surowców tyle że nie da się przerobić, zacząłem grać 7 dni temu a mam prawie 2kk pkt mimo tego że zostałem już upomniany za brak fsa :trollface: