Odkrywca ostatnie badanie T3

• Witam,

Czy ostatnie badanie T3 czyli bonus do klasy jest globalny na cale konto czy dotyczy tylko danej planety?

Jesli wysylam ekspedycje z ksiezyca to czy dany bonus ostatniego badania sie liczy?

Pytam, poniewaz bonus ilosciowy znalezionych surowcow na kazdym moonie/planecie mam taki sam, a bonus klasy jest zmienny badz niewidoczny.

Na ksiezycach nie pokazuje mi w ogole bonusu klasy, a na planetach mam rozne wartosci.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

W każdym z nas walczą dwa wilki. Jeden jest zły, to gniew, zazdrość, chciwość, pazerność, kłamstwo, pogarda i ego. Drugi jest dobry, to radość, pokój, miłość, nadzieja, pokora, uprzejmość, empatia i prawda. Który wilk wygra? Ten, którego karmisz.

• Fakt, podsumowanie bonusów LF jest beznadziejnie i nie sposób łatwo odczytać sumaryczny bonus dla technologii, które wpływają na więcej niż jedną rzecz (wówczas wyświetla się podział na planety). Jednakowoż zasadniczo finalny bonus to w uproszczeniu suma wszystkich badań razy bonus jednostkowy technologii powiększony o bonus wynikający z doświadczenia rasy.

Tutaj podawałem wzór dla badania T18K (T18/4): 18 slot badań Form - wzmocnienie odkrywca

• Czyli wartosc ostatniego badania dotyczy tylko planet, na ktorej jest odkryte?

Na 16 planet ostatnie badanie mam na 5. I tylko te 5 planet pokazuje mi w bonusie klasy, lecz na moonach przy tych planetach mam juz (-).

Czy mozesz delikatnie jasniej?

W każdym z nas walczą dwa wilki. Jeden jest zły, to gniew, zazdrość, chciwość, pazerność, kłamstwo, pogarda i ego. Drugi jest dobry, to radość, pokój, miłość, nadzieja, pokora, uprzejmość, empatia i prawda. Który wilk wygra? Ten, którego karmisz.

• Czyli pytasz o to, czy sumaryczny bonus (suma z wszystkich planet) jest aktywny tylko na planetach, na których to badanie fizycznie jest aktywne? Z tego co wiem, badania działają globalnie na całe konto.

Oczywiście istniały błędy jak np. kryjówki, które działały na losowych planetach. Dla T18K nie mogę tego potwierdzić, bo go nie zbadałem. Niemniej, jeżeli badanie byłoby zależne od pozycji, sugerowałbym zgłosić to jako błąd, a nie temat dyskusyjny, bo możliwe, że mamy do czynienia z takim przypadkiem.

• dodatkowo w tabelce BONUSY DLA GRACZY rubryka BONUS KLASY POSTACI mam -, a nie żadna wartość.

• Może zamiast się irytować w niepewności pomyślisz jak sprawdzić nurtujący Cie problem dla całej społeczności?

Po pierwsze co oczywiste musisz mieć włączoną klasę odkrywcy by bonus działał. Po drugie bonus odkrywcy nie wpływa jedynie na ekspedycje, których bonus trudno zweryfikować, lecz także na zasięg falangi oraz czas badań.

Niech α - bonus T18K (T18/4), wówczas:

Bonus badań: 25%*α

Zasięg falangi: 20%*α

Czas badań pomoże sprawdzić planety, na których nie masz T18K, a zasięg falangi pomoże z księżycami. Podstawowy zasięg falangi na poziomie n to: z = (n^2)-1. Dolicz do tego bonus odkrywcy +20% i bonus T18K +20%*α i sprawdź czy zasięg w galaktyce wskazuje poprawnie.

• Nie zirytowalem sie, wczesniej wkleilem screen, ktory nie zostal dodany, wiec moja wypowiedz tak zabrzmiala, ale mial byc tam jes, cze obrazek.

Wiec tak, majac MSBN dlugosc badania uzalezniona jest od poziomu laboratorium na danej planecie. Tzn na planetach gdzie mam 12 poziom badania trwa dluzej niz tam gdzie 13 czy 14, choc myslalem, ze przy MSBN poziom sie laczy i wszedzie bedzie ten sam czas badania.

Falanga-poziom 10, klasa odkrywcy, 120 ukladow i ani jednego wiecej pomimo bonusu do falangi z bonusu klasy postaci.

Ani na moonach, gdzie na planecie jest rozwiniete ostatnie badanie, ani na moonach gdzie go na planetach nie ma.

Tak wiec bonusu do falangi nie mam zadnego poza 20%

• To trzeba było wkleić ponownie screen z innego hostingu, bo bez znajomości twojego bonusu trudno cokolwiek ustalić. Też mnie ciekawi ten temat, ale bez dowodów ze screenów nie pomogę, bo sam muszę wiedzieć że dobrze rozumuję, inaczej to jest głuchy telefon. Jak zależy Ci by to ustalić to proponuję przejść na priv, są tam załączniki.

Falanga-poziom 10, klasa odkrywcy, 120 ukladow i ani jednego wiecej pomimo bonusu do falangi z bonusu klasy postaci.

edit:

Zrobiłem kilka testów poszukiwaniu prawidłowego wzoru falangi. Falanga na poziomie n przy bonusie klasy o wartości bk i bonusie badania "Superglobalnej Sieci Analizy" bT08K oraz bonusie ulepszającym klasę odkrywcy bT18K posiada zasięg:

z = (n2-1)(1+bK(1+bT18K)+bT08K)

Gdzie przez oznaczono sufit liczby rzeczywistej, czyli zaokrąglanie w górę wokół zera. Oczywiście zasięg falangi na 1 poziomie wynosi 0 układów, ponieważ liczyć zaczynamy układy obce! Wartość z w galaktyce odczytujemy, odejmując kordy własnego układu od układu granicznego.

Ponieważ u Ciebie bonus klasy odkrywcy bk=20% jest zwiększany po zbadaniu T18K o wartość α=bT18K=5.0546%, wówczas zasięg falangi na 10 poziomie:

• Z bonusami: z=(10^2-1)(1+0.2*(1+0.050546)+0)=99*1.2101092=119.8008108=120
    • Bez bonusów: z=(10^2-1)(1+0.2*(1+0)+0)=99*1.2=118.8=119

Zatem jeżeli dobrze odczytałeś wartość, to wszystko się zgadza i bonus badania jest zaliczony.