18 slot badań Form - wzmocnienie odkrywca

• Witam, pytanko odnośnie 18 slotu badań, jak rozumieć bonus

"Bonus do ekspedycji: 17,354"

Rozumiem że to jest jakiś bonus do surowców podczas ekspedycji? coś na zasadzie bonusu ilościowego znalezionych surowców podczas ekspedycji? czy to całkiem coś innego i jak te % się przekładają, bo jeżeli chodzi o bonus surowców, to infinity samo dobiera ilość DT do max czego można znaleźć, a przy rozwinięciu wzmocnienia odkrywcy nie widziałem zmiany w ilości DT.

Pozdrawiam

• Odkrywca ma 50% bonusu dla surowców i floty na ekspedycji. Dlatego we wzorach punkty strukturalne ekspedycji (stałe) mnoży się m.in. przez 1.5. Ja podejrzewam, że ten bonus do ekspedycji oznacza, że należy mnożyć przez większą liczbę, co z kolei nie jest tym samym co dodanie tego bonusu do bonusu surowców z innych badań LF. Wzór na liczbę znalezionych surowców S jest zapewne taki:

S = p*X*E*Veco*3/2*(1+L)(1+α)

gdzie:

● p = {2, 4} w zależności czy pioniera nie było, czy był;

● X - liczba losowa od 5 do 100 oznaczająca wielkość znaleziska (5-25 małe, 26-50 średnie, 51-100 duże);

● E - punkty strukturalne ekspedycji (maksymalnie dla surowców 25000 dla uni z top1 >100kk pkt, dla floty połowa tej wartości);

● Veco - prędkość ekonomii na uniwersum;

● 3/2 - rzeczony podstawowy bonus surowców dla odkrywcy;

● α - bonus badań 18 slotu (ale nie to co jest wyświetlane w podglądzie surowców tylko jako suma bonusów poziomów ważona doświadczeniami ras na planetach);

● (1+L) - człon, który powiększa znalezisko o bonus badań LF na surowce lub flotę wysokości L.

Gdybyś miał zbieracza ze wzoru należy usunąć ten człon: Veco*3/2*(1+α)

Dobrze by było, gdyby ktoś tę teorię mógł potwierdzić, bo mi do tego na młodym koncie daleko. Można np. zapisać kilka odkryć surowców przy danych lvl bonusów (z uwzględnieniem doświadczenia) i mi wysłać na priv, może coś z tego wyciągnę.

Edit

Dziękuję graczom Adion i zefir za podesłanie danych i konsultacje, dzięki którym mogłem sprawdzić jak to działa i poprawić błąd oraz graczowi Mehh za poprawne naprowadzenie.

W powyższym poprawiłem wzór, pozostaje wyjaśnić czym jest alfa α. Otóż wartość wyświetlana w podglądzie - tzw. bonus do ekspedycji to bonus badania α mnożony przez prędkość ekonomii i bonus odkrywcy 3/2. Jeżeli odczytamy wartość bonusu do ekspedycji jako β, wówczas:

α = 2/3*β/Veco

Ostatecznie zdefiniujmy bazę ekspedycji jako B=S/X, wówczas:

B = p*E(1+L)(β+3/2*Veco)

Zatem odnajdowane wartości S=B*X to nic innego jak iloczyn podstawy B i liczb losowych X od 5 do 100. Wspomnę jeszcze, że jednostką znalezionych surowców S jest metal. Aby przeliczyć znalezisko na kryształ lub deuter należy skorzystać z przelicznika m:k:d = 6:3:2.

Przykład:

Znaleziono 14 879 829 kryształu na uni x8 z top1>100kk. Znalezisko jest (w przeliczeniu x2) równoważne 29 759 658 metalu. Bonus badań LF na surowce wynosił L=86,169%, zaś bonus do ekspedycji β=29,635%.

Policzmy ile wynosi liczba losowa X:

X = S / (p*E(1+L)(β+3/2*Veco)) = 29759658/(4*25000*(1+0.86169)(0.29635+3/2*8)) = 29759658/2289199.183 = 13.0000299 = 13

Uzyskaliśmy liczbę całkowitą, więc wzór się zgadza.

• Infinity nie przewiduje zwiększenia dropa sugerując ilość DTków :( Co do wskazanej wartości %, wydaje mi się że jest to (Veco *(3/2))*α). Przykładowa jedna planeta u mnie: Eco x8, Wzmocnienie lvl 10, czyli 2% (*1,052 od poziomu LFów, co daje 2,104%). x12, czyli 1200%*0,02104 = 25,248%, taką wartość mi pokazuje na podglądzie bonusów. Sprawdziłem wzorek dla 2 ras z innym poziomem, w jednej wynik identyczny, w drugiej różnica 0,001%.

• Przy okazji, gdyby ktoś się zastanawiał ile wynosi sumaryczny bonus od badań LF i ulepszenia odkrywcy, można o wyznaczyć jako iloraz bazy B z formami życia przez bazę bez form, mianowicie:

b = (p*E(1+L)(β+3/2*Veco))/(p*E*3/2*Veco)

Ostatecznie wyjdzie:

b = L + 2/3*β(1+L)/Veco

Czyli dla poprzedniego przykładu (L=86,169%, β=29,635%) byłoby: b = 0.86169 + 2/3*0.29635*(1+0.86169)/8 = 90.7665986%, czyli o tyle procent więcej znajduje się na ekspedycji dzięki połączeniu bonusów LF.

• Dziękuję holon za wyczerpujące badania.

Jako że nie mam tutaj chyba bardziej kompetentnej osoby do rozwiązywania i wyjaśniania takich problemów, czy mógł byś pociągnąć temat dalej? Tzn jak "bonus do expedycji" wpływa na pozostałe czynniki expedycji: znalezionych statków, antymaterii etc.?

• Bonus ekspedycji wpływa na znajdowane surowce i flotę. Nic mi nie wiadomo o innych bonusach, zefir Ci tu bardziej pomoże, bo ja tego nie mogę sprawdzać na bieżąco. Myślę, że najprościej pomyśleć jak ekspy wyglądają na zbieraczu i czym się z odkrywcą różnią.

We wzorze z poprzedniego posta S to nie tylko liczba surowców ale ogólnie tzw. punkty strukturalne ekspedycji. E to punkty ekspedycji w mojej nomenklaturze (napisałem tam inaczej), choć bywają w poradnikach nazywane także punktami strukturalnymi bo są zależne od liczby wysłanych statków aż do wartości maksymalnej. Jedyna różnica między surowcami (RE) i a flotą (FL) jest taka, że maksymalna wartość punktów ekspedycji dla floty to połowa tych dla surowców 2*EFL = ERE, a to zazwyczaj przekłada się na 2*SFL = SRE, jeżeli liczba wysłanych statków była odpowiednio duża.

Jeżeli znajdzie się surowce, wówczas S przeliczanie jest na metal w stosunku 1:1, kryształ 2:1 lub deuter 3:1, natomiast jeżeli znajdzie się flotę to S stanowi pulę punktów strukturalnych tej floty (losowane są typy statków, a ich wylosowana liczba jest sumowana dopóki, dopóty pula punktów strukturalnych S się nie skończy lub trzykrotnie z rzędu nie zostanie wylosowana zerowa liczba statków - wynikająca z małej liczby pozostałych punktów strukturalnych).

• To ja zapytam, bo może ktoś wie...

Opis bonusu wzmocnienia odkrywcy w grze brzmi tak:

9611e906e67f7abf.png

Jak widać wymienione są bonusy, których to badanie nie obejmuje. Jest tutaj wypisany m. in. "Łup z nieaktywnych", który dla odkrywcy wynosi 75%

Tymczasem w samym bonusie znajdziemy w ostatniej linijce takie cuda:

a7865435638deb62.png

Jakieś pomysły co to 1,854 może robić, skoro wg opisu badanie nie zwiększa łupu z nieaktywnych?

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• jedyny pomysł taki to znaleźć idlaka który ma full magazyny i zobaczyć ile sfarmisz. jeśli wiecej niż pokazuje gra że sfarmisz to znaczy, że bonus działa na farming :P

chyba, że już to testowałeś :P

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• do jakiej wartości należy dojść żeby mieć dodatkowy slot

Odkrywca ma +2 dodatkowe ekspedycje, a każdy poziom n badania z 18 slotu daje 0.2% bonusu (n/500), więc trzeba ułożyć nierówność. Dla uproszczenia załóżmy, że wszystkie rasy mają ten sam poziom doświadczenia d[0,100], gdzie każdy z poziomów daje dodatkowe 0.1%.

2*(n/500)*(1+d/1000)≥1

Tak więc:

n≥250000/(d+1000)

Co daje maksimum n = 250 dla d=0 oraz minimum n=228 dla d=100.

• jedyny pomysł taki to znaleźć idlaka który ma full magazyny i zobaczyć ile sfarmisz. jeśli wiecej niż pokazuje gra że sfarmisz to znaczy, że bonus działa na farming :P

Przetestowałem dziś. Dwa wloty w planety z pełnymi magazynami. Sfarmiłem dokładnie 75% tego, co tam było. Co do jednostki. Wychodzi na to, że bonus nie działa na farming.

Pytanie na co działa te 1,854% nadal pozostaje otwarte...

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

Przetestowałem dziś. Dwa wloty w planety z pełnymi magazynami. Sfarmiłem dokładnie 75% tego, co tam było. Co do jednostki. Wychodzi na to, że bonus nie działa na farming.

Pytanie na co działa te 1,854% nadal pozostaje otwarte...

właśnie dlatego też pytałem o wskaźnik więcej ekspedycji. To co pokazują bonusy klasy postaci są mocno nieintuicyjne i nie wiadomo jak się do tego odnieść. Bonus do ekspedycji na pierwszy rzut oka też wygląda jakbyś powinien mieć 29% lepsze expy a w rzeczywistości z tego co wyliczył holon wynika że bonusu jest ok 4%

Na początku też dochodziłem do podobnych wyników. Oznaczało by to że wskaźnik więcej ekspedycji doda kolejny slot kiedy będzie równy minimum jedności. Tylko czy faktycznie powinniśmy to tak odczytywać czy jednak wystarczy że wskaźnik osiągnie 0,5 skoro bazą są dwa sloty

• a7865435638deb62.png

Z przykładu, który podał zefir mamy (n=12 lvl badania LF; d=30 lvl doświadczenia rasy; Veco=8). Nie ma też budynków: Metropolis (m1=0), Wysoko-wydajnościowego Transformatora (m2=0), czy Masowej produkcji Chipów (m3=0), których bonus należy zsumować z bonusem doświadczenia rasy d. Nie uwzględniłem tego w poprzednim wzorze z nierównością, ale to było celowe uproszczenie.

Ogólny bonus badania dla p planet można zdefiniować jako sumowanie:

α =∑{k=1}{p}(nk/500)*(1+dk/1000 + m1,k/200 + 0.003*(m2,k+m3,k))

W tym konkretnym przypadku sumowanie upraszcza się do α = (n/500)*(1+d/1000) =0.024*1.03 = 0.02472

Bonus badań: 25%*α = 25%*0.02472 = 0.618%

Bonus do ekspedycji: β = 3/2Veco = 12α = 29.664%

Rozmiar planet: 10%*α = 0.2472%

Więcej ekspedycji: 2*α = 0.04944 = 4.944%1

Mniej przeciwników na ekspedycji: 50%*α = 1.236%

Zasięg falangi: 20%*α = 0.4944%

Łup z nieaktywnych: 75%*α = 1.854%2

1 Tutaj panuje nieścisłość sposobu zapisu, ponieważ tak samo podawane są wartości procentowe (pozostałe bonusy) jak i ułamki niemianowanie (ten przypadek). W każdym razie trzeba uzyskać minimum wartość 1 w obecnym zapisie (100%), by mieć dodatkowy slot ekspedycji. Dla tego przykładu wymagany będzie n*(1/0.04944) = 12*20.2265 = 242.718 ≈ 243 sumaryczny poziom badania.

2 Nie obowiązuje zgodnie z testami zefira.