Porzucona planeta 15 minut przed atakiem

• Witam, tak jak w temacie, lecę sobie dzisiaj na planetę jednego gracza i gdy się zalogował 15 min przed moim atakiem to porzucił planetę, a moja flota wleciała bez RW i wróciła bez niczego.

Dzisiaj zobaczyłem nową kolonię w okolicy i po skanie okazało się, że jest tam dużo surowców bez obrony, floty i budynków. Gdy zobaczyłem , że gracz jest nieaktywny to poleciałem. Gracz na 15 min przed atakiem się zalogował i porzucił planetę. Po tym incydencie napisałem do atakowanej: Poważnie ?

Ona: ale, że o co chodzi ? :)

Ja: O tą planetę :D

Ona: oj tam... zapomniałam, że zrobiła mi się w nocy astro i taki efekkt...

Ona: gdybym mnie usunęła, to w pierwszym ataku wziąłbyś wszystko :)
    Mam screeny z tej rozmowy jako dowód. Wyszło, że to był błąd przy puszczeniu fs'a.

Po tej sytuacji zrobiliśmy test z sojusznikiem na jego lotce i gdy leciałem 1 LM mógł porzucić planetę bez problemu, a nie powinno tak być jeśli już jest atak.

Zgłaszałem już na Gameforge, ale moderator Ruda ma problemy z czytania ze zrozumieniem dlatego piszę tutaj. ;)

• Jak się leci na lotkę, to tak zazwyczaj się to kończy. Nikt nie porzuci rozwiniętej planety z flotą. Nie doszukiwałbym się tutaj niczego szczególnego.

• Ty tak na poważnie ?

Porzucić może, ale nie w momencie kiedy już jest atak i lecisz 1h czasu.

Straciłem możliwość zysku 137 kk surowców, ale to przecież nic nadzwyczajnego. Ciekawe jakbyś Ty leciał :)

Jesteś pewny, że nikt nie porzuci ? Co w momencie kiedy komuś moon spadnie, flota będzie wracać na planetę i będzie na nią atak 1 sek po powrocie ?

Ktoś i tak wie, że stracił flotę i myślisz, że nie usunąłby planety ?

• Ty tak na poważnie ?

Porzucić może, ale nie w momencie kiedy już jest atak i lecisz 1h czasu.

Straciłem możliwość zysku 137 kk surowców, ale to przecież nic nadzwyczajnego. Ciekawe jakbyś Ty leciał :)

Jesteś pewny, że nikt nie porzuci ? Co w momencie kiedy komuś moon spadnie, flota będzie wracać na planetę i będzie na nią atak 1 sek po powrocie ?

Ktoś i tak wie, że stracił flotę i myślisz, że nie usunąłby planety ?

Oczywiście, że na poważnie. Przecież prawdę napisał.

Czyli rozumiem, ze jakbys leciał komus na moona na flote godzine, to tez nie ma prawa poderwac floty bo juz 1h leciales?

Albo inny przyklad, jesli bede w kolo puszczal atak za atakiem na wolnym % jednym GSem, to rozumiem ze nie masz prawa porzucic planety juz nigdy?

No jesli ma jakies zaplecze eko i ma zamiar grac dalej, to nie porzuci. Ma oprocz floty stracic pkt za eko i wydobycie na odbudowe?

Nawet jakby nie porzucila, a chwile pomysli to smialo mogla cale surowce wrzucic w stocznie albo licytatora, wiec bez roznicy - itak bys nic nie zgarnal.

• Nie porównuj floty do planety XD ten przykład totalnie z czapy i nietrafny.

Robisz atak na planetę jak się okazuje po 1h czasu "planeta widmo''

Niech się dzieje co chce ale RW czy na 0 czy na 1 powinno być.

Nie każdy myśli identycznie ;)

Było: 0 budynków, 0 floty i 15 min czasu

57 kk dexu w stocznie nie wrzuci, ale w licytatora zgadzam się. Nie znaczy, że każdy zrobi identycznie i nie popełni błędu ;)

Jak widać ktoś porzucił zamiast bankowo wygrać licytacje, także nie wrzucaj wszystkich do jednego wora :D

• Ok, skoro dla pierwszy byl dla Ciebie z czapy, czemu przemilczales drugi?

Czyli boli Cie, ze zamiast pustego RW było brak RW, tak?

No nie kazdy mysli identycznie, niektorzy patrza szerzej na dany problem. Co widać juz po tym temacie.
    "Porzucone planety" były furtką do pushu, bo ktos "przypadkiem kasował planete z flota" a drugi ją złmował.

To były tylko przyklady, jest wiele wiecj opcji - są detroidy, jest antymateria. Mozna przekilkac magazyny i handlarza, mozna przekilkac trampki albo obrone itp ale... skąd wiesz, że to był błąd? Moze stwierdził/a, że ma wywalone w jakis dopalacz 10% do metalu czy inne badziewie, a lokalizacja planety jej/mu nie pasuje i chciala skasowac. Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora :D

Zreszta, chyba nie widze powodu dalej wymieniac argumentow bo jest to element mechaniki gry i generalnie to co myslisz Ty, czy ja nie ma znaczenia. Jedyne, co mozesz zrobic to pewnie zapytac o to w supporcie choc domyslam sie, jaka otrzymasz odpowiedz :P

• Co do drugiego po prostu się nie odniosłem na czym innym się skupiłem. Uwierz mi, że nikomu by się nie chciało 24/h specjalnie atakować Ciebie, żebyś tylko nie mógł usunąć planety. To jest gra i zawsze możesz zrobić wyjątki, że na ataki mniejsze niż 100% GS'ami da się porzucić planetę. Wiem o tym, że kiedyś były pushe na porzucone planety i dlatego teraz nie da się atakować porzuconych.

Problem w tym, że ja leciałem na planetę gracza i to nie mógłby być push, bo były 2 nicki atakującego i obrońcy czyli jasny dowód kto z kim. Problem w tym, że nie powinno tak być, że jak jest ruch na danej planecie to ktoś od tak może sobie ją porzucić. Jest atak czekasz na finał i porzucasz. Szczerze nie interesuje mnie co ktoś zrobi z surowcami. Tylko jak wystartowałem na gracza abc i daną planetę to powinno być RW.

Po danym ataku niech będzie porzucona i nie da się nic zrobić, ale jak leciałem i nie była porzucona to musi być zjechana czy na 0 czy na 0.001 surowca. Jest teraz ta planeta i można ją przeskanować, a na niej

137 kk surowca. Zakazany owoc tylko popatrzeć można no śmieszne to. Gracz by musiał coś zrobić podczas ataku, bo by wiedział, albo moje albo jego, a nie planety widmo i kosmitów.

• Uwierz mi, że nikomu by się nie chciało 24/h specjalnie atakować Ciebie, żebyś tylko nie mógł usunąć planety.

malo wiesz :) jak kiedys blokowanie usuniecia planety/wlaczenia urlopu to tak ludzie wlasnie robili. Taka mechanika i tak by obronczyni/obrnca stracil cala surke to po co ma zostawiac ja tobie lepiej zeby nikt nie zyska.

• Nie lepiej wrzucić na licytację skoro już tracić? Porzucanie jest dopuszczalne, a przynajmniej nic mi nie wiadomo by strategia spalonej ziemi była zakazana.

Wrogie ataki nie uniemożliwiają zapięcia urlopu, więc idąc logiką blokowania porzucenia planety można najpierw zapiąć urlop i wówczas porzucić.

• Czyli jednak umiem czytać ze zrozumieniem :fgrin:

Chodziło mi bardziej o sposób odpisania na zgłoszenie. Miałem wrażenie, że z automatu odpowiedź poszła. Nic poza tym ;)

Właśnie przeczytałem od Ciebie drugą odpowiedź na gameforge i teraz pełna profeska czarno na białym. Dziękuję za odpowiedź i zwracam honor ;)

Moderator Ruda umie czytać tylko nie chciało jej się zbytnio rozpisywać :P

Pozdrawiam ;)

Szkoda, że Gameforge poszło w tą stronę. Muszę to przełknąć :S

• Nie lepiej wrzucić na licytację skoro już tracić? Porzucanie jest dopuszczalne, a przynajmniej nic mi nie wiadomo by strategia spalonej ziemi była zakazana.

Wrogie ataki nie uniemożliwiają zapięcia urlopu, więc idąc logiką blokowania porzucenia planety można najpierw zapiąć urlop i wówczas porzucić.

nie zawsze masz mozliwosc licytacji :)

• Porzucić księżyc to jeszcze rozumiem, ale zabudowaną planetę, żeby tylko wróg nic nie uszczknął? Tylko w przypadku lotek miałoby to jakikolwiek sens, a tak masz do wyboru wysyłkę/stocznię lub licka. Akurat w czasie tytułowych 15min prawie zawsze można zalicytować, no chyba że ktoś wrzucił więcej, ale wtedy zawsze można dopłacić z innych planet lub odpalić paczkę, czyż nie? W końcu to wróg ma stracić, nie zyskać.

• Po tej sytuacji zrobiliśmy test z sojusznikiem na jego lotce i gdy leciałem 1 LM mógł porzucić planetę bez problemu, a nie powinno tak być jeśli już jest atak.

Zgłaszałem już na Gameforge, ale moderator Ruda ma problemy z czytania ze zrozumieniem dlatego piszę tutaj. ;)

Od zawsze tak było po co sobie głowę zawracać jakimiś pierdołami :S