I były w to zamieszane kapłanki.
Quiz wiedźmiński
-
- Rozrywka i Hobby
- Quiz
- buleon
-
-
Kapłanki bogini, której imię też jest wzięte z nordyckiej mitologii.
-
Twoja kolej. W dwóch też spoko, lepiej tak niż ze spamerami
Tylko muszą te dwie osoby być...
Bogini, do której należał klejnot, nazywała się Freyja.
-
Twoja kolej. W dwóch też spoko, lepiej tak niż ze spamerami
Tylko muszą te dwie osoby być...
Bogini, do której należał klejnot, nazywała się Freyja.
Juz po pytaniu trafiłem na artykuł opisujący jak to Sapkowski wzorował się na mitologii nordyckiej, dotarłem do tego że praktycznie całe Skelige jest zbudowane na tym, nigdzie jednak nie mogę natknąć się na info o klejnocie, ale się nie poddaje.
-
Juz po pytaniu trafiłem na artykuł opisujący jak to Sapkowski wzorował się na mitologii nordyckiej, dotarłem do tego że praktycznie całe Skelige jest zbudowane na tym, nigdzie jednak nie mogę natknąć się na info o klejnocie, ale się nie poddaje.
A książki Sapkowskiego czytałeś?
Jeśli tak, to podpowiem, że to jest mniej więcej w tym miejscu, w którym kapłanka docina pewnej osobie, że kapłanki będą istnieć zawsze, podczas gdy w inną profesję nikt już nie będzie wierzyć.
-
Trafił w ręce czarodziejki, jednej z głównych postaci w sadze.
-
-
Zaczyna się na B, kończy na N...
-
Edit: pomyłka, nie tutaj. Wiedźmina czytałem raz z dekadę temu to się nie znam :-/
-
Chyba przestrzeliłeś temat
-
Dobra to jak już zaspamowuje, to Google twierdzą że chodzi o Brisingamen, klejnot który Yennefer zdobyła w świątyni Freyji
-
Słusznie twierdzą. Jeśli masz ochotę, to zadaj pytanie, jeśli nie, to niech miarą popularności tego tematu będzie fakt, że odpowiedź na ostatnie pytanie została udzielona, bo... ktoś tu zabłądził