Międzygalaktyczna Sieć Badań Naukowych i skrócenie czasu badań

• Witajcie

Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o rozwijaniu Międzygalaktycznej Sieci Badań Naukowych. Dla mnie, grając w oGame w latach 2006-2008 ta technologia była marzeniem (wtedy nie było przyspieszonych serwerów), natomiast obecnie uważam że to jest żart.

W tym momencie mam 6 poziom technologii MSBN. Łącznie mam 8 planet, więc 7 z nich z najwyższym lvl laboratorium wlicza się do sieci. Suma poziomów laboratoriów na planecie matce i 6 dodatkowych planetach to 86. Na 8 planecie mam postawione laboratorium na poziomie 6.

Weźmy teraz przykładowe badanie: Technologia bojowa, rozwinięcie na poziom 21

Laboratorium lvl 86 - wymagany czas: 4t 3d 8g to jest 752 godziny

Laboratorium lvl 6 - wymagany czas: 4t 5d 16g to jest 808 godzin

Wynika z tego, że skracając czas o 7% musimy rozwinąć laboratorium o 1433% :rolleyes2:

Czy mechanika zbiegiem lat aż tak się zmieniła? Czy to ja nie rozumiem jak to działa?

Dzięki!

• To tak nie działa. Jak jesteś na planecie która ma 6 poziom laboratorium to wtedy ta planeta wlicza się do sieci kosztem innej nawet jak ma wyższy poziom.

Na moim Uni x8 według kalkulatora technologia bojowa na poziom 21 zakładając 6 poziom laboratorium bada się 31t 10d 8g.

Przy sumie poziomów 86 jest to u mnie 2t 3d 15g.

Jak widać różnica jest kolosalna.

PS: Moje obliczenia są na podstawie mojego konta. Mam włączonego Technokratę i Odkrywcę dlatego wartości moga się rożnić.

• No proszę, tego akurat się nie spodziewałem :)

Dzięki za wyjaśnienie :thumbup:

• MSBN od pewnego momentu po prostu nie działa(nie opłaca się dalej rozwijać). W którymś momencie dochodzi się do ściany gdzie albo czekasz ponad rok na badanie (Kolejny poziom MSBN i te kilkanaście poziomów labów skrócą temat łącznie o może tydzień), albo klikasz "skróć" za AM. Dlatego jestem za zmianą algorytmu MSBN, zwłaszcza na starych uniwersach.

• Gdzie można sprawdzić sumę pkt badań?

jak masz komandora to w MSBN

A w którym dokładnie miejscu, bo nie widzę tego u siebie? :/

Przy okazji jak wrzucić tutaj w wiadomość screena na forum?

wchodzisz w msbn na planecie gdzie masz rozwiniete laborki. i MUSISZ mieć komandora wykupionego

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• MSBN od pewnego momentu po prostu nie działa(nie opłaca się dalej rozwijać). W którymś momencie dochodzi się do ściany gdzie albo czekasz ponad rok na badanie (Kolejny poziom MSBN i te kilkanaście poziomów labów skrócą temat łącznie o może tydzień), albo klikasz "skróć" za AM. Dlatego jestem za zmianą algorytmu MSBN, zwłaszcza na starych uniwersach.

Pełna zgoda. Przy MSBN 13, 14 planetach z laboratoriami na 20 poziomie (czyli łączny poziom laboratoriów 280) zbadanie 26 (czyli żadnego rekordowego) poziomu astrofizyki (koszt ~19,05 kkk ) trwa 99 dni i 8 godzin. Mogę to przyśpieszyć podnosząc laboratoria o poziom. Zapłacę ~11,75 kkk i uzyskam skrócenie pewnie o 4-5 dni, podniosłem sobie na jednej planecie labka do 21 poziomu i długość badania trwa 8 godzin krócej. 14 x 8 godzin = 112 godzin, ale każdy kolejny poziom daje coraz mniej. W ten sposób za ponad połowę wartości badania skrócę je o ok. 4%. Fakt, oczywiście, ten skrót będzie miał znaczenie przy każdym następnym badaniu, ale zmiana algorytmu przydałaby się.

W tym momencie GF przyspiesza badaniom mnożnik, co daje ulgę na 1-2 poziomy i sytuacja się powtarza, bo fakt, że badania przyspieszą z x1 do x2 czy z x2 do x4 oznacza skrócenie czasu ich trwania o połowę. Większość badań z poziomu na poziom robi się 2x dłuższa (poza grawitonami i astrofizyką), więc poziom badania x+1 jest jak badanie sprzed zmiany mnożnika, a x+2 jest 2x dłuższe, jak dawne x+1. Warto zastanowić się nad zmianą algorytmu, jeśli to możliwe. Ewentualnie podnieść Newtronom (ale nie Ośmiornicom i Detroidom) czas skrócenia, np. z 30 minut, 2 godzin, 6 godzin i 24 godzin na 6 godzin, 24 godziny, 72 godziny (3 dni) i 288 godzin (12 dni). Dlaczego? Bo w odróznieniu od Ośmiornic i Detrodów nie działają na jedną planetę, a na całe konto.