event - Przedmioty na Ekspedycji (16-22.12.2022)

• Czy działa ten event w ogóle u kogoś ? Czy został włączony?

Pytam gdyż zauważyłem, że od 16 grudnia robiąc ekspedycje nie znalazłem ani razu przedmiotów.

Podliczyłem ekspedycje, i wyszło że wykonałem 350 lotów od 16 grudnia do dzisiaj - dużo / mało zależy jak patrzeć i nie wpadł żaden przedmiot.

Ewentualnie procent wypadania przedmiotu jest mniejszy?

O co chodzi?

Nie tylko na ogame.pl jest z tym problem. Grając na ogame.en również występuje ten problem. Na wykonanych 656 ekspedycji - 0 przedmiotów.

• Abstrahując od samej szansy na item, czy przypadkiem ten event nie zwiększa jedynie limitu dziennego znajdowanych przedmiotów z 1 sztuki do 3? Tak przeczytałem, ale są jeszcze dowody, mianowicie trafiłem 19 dwa przedmioty z rzędu w sąsiednich ekspach, w sumie 5 w okresie eventu. Ekspy o których mówię latały zwykle na 6h raz nocą i raz za dnia.

Ja mam inne pytanie, czy tylko odkrywca znajduje przedmioty?

• Temat wałkowany przy większości eventów "Przedmioty na Ekspedycji". Event jest, a przedmioty u niektórych nie lecą. Powodem jest pewna zmiana w jednej ze starych aktualizacji:

Wprowadzono tygodniowy limit znajdywania przedmiotów na ekspedycji
    Limity dzienne i tygodniowe obowiązują jednocześnie! W przypadku przekroczenia dowolnego z nich - brak przedmiotów z ekspedycji!

źródło: https://board.pl.ogame.gamefor…2353-Wersja-7-5-0-beta-3/

Przy czym niemiecki changelog precyzował te limity: "Es können maximal 2 Items am Tag, und maximal 7 Items in der Woche gefunden werden."

Jeszcze wcześniejsza aktualizacja, która tyczyła się znajdowanych przedmiotów:

29 lipca zmienimy szanse na zdobycie przedmiotów dla statków odkrywców.

Ilość przedmiotów, które odkrywcy mogą znaleźć w ciągu dnia na ekspedycjach, zostanie zmniejszona do 1 (zamiast 2).

Ilość przedmiotów, które odkrywcy mogą znaleźć przy aktywnym zdarzeniu na ekspedycjach, będzie wynosiła 3 (zamiast 10).

https://board.pl.ogame.gamefor…cjach-dla-odkrywc%C3%B3w/

Z tego co pamiętam, to czy znajduje się na ekspedycjach przedmioty determinuje wysłanie pioniera, a nie klasa odkrywcy.

Co do samych limitów. Nie prowadzę żadnych statystyk, jednak odnoszę wrażenie, że limit maks 2 dziennie i maks 7 tygodniowo nie jest poprawny. Wydaje mi się, że mam dłuższe okresy bez znajdowania przedmiotów. Wartości limitów oraz długość mogły się w międzyczasie zmienić lub po prostu jest to zbugowane...

Aby ten event miał sens, to na czas jego trwania limit okresowy (ten dłuższy) powinien być resetowany lub w ogóle ignorowany i obowiązywać jedynie dzienny (3 na dzień). Bez tego dalej będą sytuacje, że gracze nie będą znajdować przedmiotów, jeśli wykorzystali limit już wcześniej.

• Nie wiedziałem, że jest też limit tygodniowy, pokomplikowali niepotrzebnie. Szansa na item to około pół procenta ekspedycji w zaokrągleniu, ale z limitami nie mam już pewności.

Co do kwestii trafień, większości wydaje się że nic nie wpada, a ja myślę że to kwestia psychologiczna. Czarnej dziury trudno nie zauważyć, a przedmiot bez trudu przegapić. Ja sobie zapisywałem statystyki z ostatniego tygodnia i sam byłem zaskoczony, że wpadło mi aż 5 przedmiotów. Gdybym tego nie notował powiedziałbym najwyżej 3, a pamiętałem na pewno tylko podwójne trafienie. To oczywiście nie oznacza że event jest w porządku.

A ktoś sprawdzał, czy trafiają się mu złote skracacze albo coś z platyny?