Prędkość flot pokojowych

• Pomijając oczywistą kwestie szybszej zwózki surowców musimy zastanowić się jaki wpływ miałoby zwiększenie prędkości flot pokojowych dla flociarzy.

Przy obecnej prędkości i w odległości 50 układów słonecznych mój kolonizator leci około 2,5h a pancerniki 55 minut. Po wprowadzeniu proponowanej zmiany byłoby to około 45 i 13 minut (stacjonuj na nową kolonie).

Wysoka prędkość flot pokojowych pozwoli w wielu przypadkach na ominięcie budowy teleportera i oszczędzenie wydatku antymaterii. W scenariuszu w którym mamy na uni bardzo agresywnego flociarza lubującego się w lotach w okienka, dysponującym 20kk krk i przewagą technologii bojowej nad ochronną każdego ekonoma na uni, będziecie musieli liczyć się z realnym zagrożeniem mając surowce i flote poza układem zamkniętym i chcąc robić okienka dłuższe niż 18 minut.

Szybsze kolonizatory pozwolą również na przeprowadzenie reakcyjnej kontry z układu (na chwile obecną kontra z użyciem kolonizatorów musi być wcześniej zaplanowana bo lecą o wiele dłużej niż atak).

Przy krótkich FS na stacjonuj w układzie (załóżmy 8h) będziemy mieli oszczędność deuteru, bo możemy wysłać na niższy % niż dotychczas, problematyczne staje się natomiast wysyłanie długich fsów bo będziemy musieli wysyłać stacje na dalsze planety - większe spalanie.

Jeżeli zostanie rozesłana ankieta najprawdopodobniej zagłosuje ZA zmianą prędkości flot pokojowych (nawet na 4x bo wprowadza to bardzo ciekawe możliwości gry flotą, na chwile obecną niedostępne). Jestem natomiast zdania, że ekonomowie którzy zagłosują za prędkością wyższą niż 2x szybko pożałują swojej decyzji ;p

• hehhee post wyzej możliwe że dotyczy mnie. Jak jest czas 40 ataków na dzień spokojnie pyknie. Tak będzie z 200 . Dzięki szybkim kolonizatorom faktycznie przerzut floty itp. Spokojnie mogę słać z 1 moona 5 kolonizatorów i 5 lotek w okolicy w układach robić i zbijać ekonomów , floty starczy na więcej. Ale chwilowo mam tylko 5 lotek. Pomysł nie jest zły. Tylko nie prościej takie mu ekonomowi planety poukładać bliżej siebie. Co to za różnica jak i tak tylko budynki buduje. Wystarczy kilka układów różnicy, pilnować floty. Jestem na nie.

Taaaaaaaa ;]

_____

| Y2K |

``````\

.......___\__

___ / **** \======#

;|_KOMORNIC_\\\

(@=@=@=@=@)

• No jak wejdzie to ulatwi i mi to latanie, ale kosztem bardziej precyzyjengo ustawiania sobie fsow. Bardziej mnie martwi wogole grzebanie przy predkosciach flot na tym uni. Najpierw pokojowe, a potem z gorki do bojowych. A mysle ze lotnicy tego tez nie chca. bo poprostu by grali na innym uni. Przynajmniej w wiekszosci nie chca. Wkazdym razie zostaje przy swoim. O roznych porach lubie sie pojawiac i ten komfort ustawiania fsa na wiele mozliwosci mi bardziej odpowiada. Czlowiek sie wygodny robi po tylu latach :)

• Jak ktoś ma upilnować flotę to upilnuje czy będą pokojowe x1 x2 czy x4.

9 galaktyk jednak robi swoje. Transport surowców z 1 do 8 czy z 3 do 9 to już kilka h.

Dla osób puszczających ekspy to też ciekawe rozwiązanie bo takich eksp będzie można puszczać więcej. No i wiadomo że przy lf więcej eksp może być więcej zysku.

Pozdrawiam.

• JESTEM PRZECIW

Panowie jest coś takiego jak tradycja dla mnie to świętość. Jak komuś chce się grać szybko to mają do wyboru inne unie. Skończy się na tym że na unii zostanie całkowicie wymarła. Przynajmniej jedną unię zostawcie w spokoju. Nie każdy jest cyborgiem i gra cały czas. Przez takie pomysły wielu graczy odejdzie ale znając życie to kasa i presja innych doprowadzi do całkowitego upadku tej gry. Nie nauczyli się na formie życia ilu dobrych graczy olało te zmiany.

pozdrawiam

niech żyje stare ogame !!!!!!!!!!!!

• JESTEM PRZECIW

Panowie jest coś takiego jak tradycja dla mnie to świętość. Jak komuś chce się grać szybko to mają do wyboru inne unie. Skończy się na tym że na unii zostanie całkowicie wymarła. Przynajmniej jedną unię zostawcie w spokoju. Nie każdy jest cyborgiem i gra cały czas. Przez takie pomysły wielu graczy odejdzie ale znając życie to kasa i presja innych doprowadzi do całkowitego upadku tej gry. Nie nauczyli się na formie życia ilu dobrych graczy olało te zmiany.

pozdrawiam

niech żyje stare ogame !!!!!!!!!!!!

jakbyś chciał stare dobre ogame to już dawno byś to rzucił.

Paczki ekspedycje to nie jest stare dobre ogame.

To jest tematy tylko do dyskusji.

Ruda niech zrobi ankietę czy ktoś jest za zmianą na prędkość flot pokojowych x2, x4 czy zostawiamy bez zmian.

Każdy gracz grający zagłosuje i wtedy będzie wiadomo co i jak.

• Kolego tylko problem taki że na forum udziela się może z 20 osób od czasu do czasu reszta spokojnie gra.

Co do rezygnacji to masz rację sam się zastanawiam czemu jeszcze stukam w tą głupią grę. Jak chcę polatać szybciej to mam konta na 5 innych uniach gdzie prędkości są x4 i zaskoczę Cię daję radę ale z sentymentem wracam na unię 68 przynajmniej dla znajomych z starych unii :) pozdrawiam i już nie bedę komentował

• Można rzecz u68 jedyne prawilne :D

Ale taka prawda że i u68 się skończy.

Pierwsze primo przez % z floty która ląduje na pz

drugie primo przez prędkość flot pokojowych.

Prawda że na u68 w większości grają dinozaury... ale dinozaury w miarę młode,

Stare dinozaury odeszły przy paczkowaniu i puschach w topce.

• Tak na chłodno myśląc faktycznie 68 - jedyne cyferkowe broni się tradycją, bez dziwnych, radykalnych zmian przez lata bo garstka tak chce. W dobie cmentarza nie problem pójść tam gdzie nam odpowiada tak wiec czy nam to rzeczywiście potrzebne. Ankieta jeśli już rozwiąże wątpliwości ale wynik raczej jest przesądzony. Tak i tak dobrze.

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

• Także jestem na nie..

Gram na Japońskiej Andromedzie gdzie jest prędkość x5 i wierzcie mi, bardzo ciężko się tam efesuje.

Oczywiście x4 to nie to samo co x5....ale mam wrażenie, szybko pożałujecie tej zmiany, zwłaszcza ekonomy dostaną wbrew pozorom po tyłku.

Zostawmy tą unie taką jaką jest :)

• Matko kochana... Tez ktoś ma pomysły.

Ogromne NIE

Zmienili mi raz speed z x1 na x3 i nigdy więcej!!!!

Przecież transport z planet nigdy nie będzie trwać tak szybko że zrobisz to w 1 min... więc co za różnica czy leci coś 2h czy 4h...

• KAT

Jak tak bardzo chcesz wiekszy speed i to może idż sobie na inne uni?

Fajnie że wygra opcja 4x a połowa osób głosujących na nie pomyśli o fs zanim zagłosuje

Nic tak nie wpływa na grę jak zmiana speed floty... nawet pokojowej...

• KAT

Przy prędkości x4 fs w układzie na stacjonuj, przy napędzie nadprzedstrzennym na 15 poziomie, ustawiony na 10% prędkości, leciałby około 10 i pół godziny.

Przy prędkości x2 - 21 godzin.

Przyznam, że nie chciało by mi się zaglądać na konto co 10 godzin, żeby odebrać statki. Zwłaszcza jak raz ich powrót będzie wypadał o 8 rano, gdy jestem w pracy, następny o 18 gdy robię zakupy albo o 4 w nocy, gdy smacznie chrapię pod kołderką. Druga opcja nie wygląda lepiej, bo wystarczy zmienić ustawienie na 20% i wracamy do 10 godzin lotu.

Zaczynałem na uni z prędkością flot x1 i na takim chciałbym swoją ogejmową karierę kiedyś tam w przyszłości skończyć...

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• ciap

zefir

Po 10 miesiącach na uni speed x2 zostałem zmuszony do fuzji i miałem do wyboru tylko x1 więc też bym chciał, aby konfiguracje, które wybrałem były stałe. W dodatku z top 20 spadłem na top500..

x2 to dla mnie szansa do powrotu, który pierwotnie wybrałem.

Bardzo dużo osób opowiedziało się za zmianą prędkości więc głosowanie się nam należy.

• Nic Wam się nie należy, kilka osób się wypowiedziało a zdecydowana większość gra i ma ten temat gdzieś. Po fuzji macie cmentarz i możecie iść na prędkość x2. Ogarnijcię te głosowania bo chyba wymknęły się spod kontroli, lepiej usprawnić cmentarz a możliwość zmiany chwilowo zablokować na uniach bo robi się burdel i każdy czegoś chce.

• Po 10 miesiącach na uni speed x2 zostałem zmuszony do fuzji i miałem do wyboru tylko x1 więc też bym chciał, aby konfiguracje, które wybrałem były stałe. W dodatku z top 20 spadłem na top500..

Cmentarz > Nowsze uni > Speed jakie chcesz + wyższe top. ;)

UF faza XII (07.03.2022 - 21.03.2022):

Grupa 1

Exodusy: Nekkar (114), Taurus (120), Xanthus (150), Sombrero (171), Xanthippe (176)

Uniwersa docelowe: Universum 68, Kalyke (163)

Wszystkie serwery które się tutaj przenosiły były speed x1

O jakiej zmianie speed x2 mówisz? :rolleyes: