Programowanie\Automatyzacja

• Temat zakładam dla pasjonatów programowania, tudzież zaglądania w kod, gdzie czasami nie powinno nas być 8|

Czy macie jakieś doświadczenia w robieniu apek/skryptów pod kątem testowania innych gier przeglądarkowych?

Zaczynając wątek, dodam jedno ze swoich doświadczeń.

Lubię czasami ułożyć sobie puzzle. Jednak, żeby nie stało się to drogim hobby, znalazłem alternatywę w postaci puzzli online. Minus jest taki, że większość stron ma maksymalny rozmiar ok 1k elementów ale za to można szybko złożyć. Wkręciłem się więc w śrubowanie wyników i po pewnym czasie zauważyłem że łazi za mną jakiś bot i poprawia moje wyniki (innych też żeby nie było) o 1s-5s. Support nie potwierdził moich przypuszczeń, więc zakasałem rękawy i wziąłem sprawy w swoje ręce (przy okazji trenując co nieco).

1. Wytropiłem, że czas układania zaczyna się w momencie pierwszego fizycznego kliknięcia myszą.

2. W kodzie źródłowym strony był wykaz wszystkich puzzli, często z losowym ID, aaale wylistowane były w pewnej kolejności zaczynając od lewego, górnego rogu, na prawym dolnym kończąc.

Mając taką wiedzę, napisałem proste GUI, gdzie podawałem wymiary w elementach np: 13x15. Dalej na otwartym kodzie przeglądarki puszczałem zapętlony na ilość elementów skrypt. Ustawiałem kursor na pierwszym elemencie i po chwili leciało.

Za pomocą "Tab" wpadało w parametr położenia x i y elementu na planszy i przeliczało x oraz y procentowo w zależności od aktualnej pozycji, ustawiało wartości i szło do kolejnego elementu listy.

Po kilku minutach cała układanka była gotowa a zegar odliczania dalej stał na 0:00. Wystarczyło teraz tylko kliknąć myszą każdy element aby umiejscowił się na stałe na planszy. Ostatni można było zostawić aby zaczekać z zegarem na interesującą nas wartość :)

Po kilku układankach znudziło mi się, poza tym było to tak słabe jak okradanie mniej doświadczonych graczy ze wszystkiego co sobie uzbierają i znalazłem bardziej uczciwy serwis z puzzlami.