Pytanie od nowicjusza - ekspedycje

• Cześć,

Mam pytanie odnośnie ekspedycji, z tego co wyczytałem to najlepiej wysylać na ekspedycje o ładowności 120kk w tym 1 pionier i 1 niszczyciel, dobrze zrozumiałem?

Czy jest możliwość wysylania ekspedycji żeby nie było jej widać na falandze?

Jak najlepiej rozwijać obronę i eko? Jakieś pro tipy macie może :D?

• Jak najlepiej rozwijać obronę i eko? Jakieś pro tipy macie może :

Zaczynając od 0 pkt to najpierw lekko eko potem badania w stronę obrony i lekko obronne zrobić. Zależy czy zaczynasz na nowym uni czy na starym.

Jak na starym uni to raczej mało kto cię zaatakuje więc bardziej iść w eko ale cos tam w obronie mieć.

Jak na nowym uni to równocześnie obronę cały czas bo ataków będziesz mieć sporo.

Tu masz szybkie budowanie poradnik https://dogry.pl/ogame/qaa/116…t-szybka-budowa-poradnik/

Najlepiej coraz lepsze działa aż po wyrzutnie plazmy.

Na rozbudowanym w miarę koncie ok 500 000 pkt to wyrzutnie plazmy i wyrzutnie rakiet. Co najmniej jak nie więcej ze 20 000 wyrzutni rakiet i plazm kilka set lub więcej.

Czy jest możliwość wysylania ekspedycji żeby nie było jej widać na falandze?

Tak, jest możliwość wysłania z księżyca a nie z planety. Z księżyca nie widać. https://board.pl.ogame.gamefor…87-a-czego-nie-od-a-do-z/

poradnik

ć na ekspedycje o ładowności 120kk w tym 1 pionier i 1 niszczyciel, dobrze

Na ekspedycjach to się tak nie znam ale pionier i niszczyciel jak najbardziej alby można było znaleźć wszystkie rodzaje statków na ekspedycji. Do tego transportery.

Może ktoś jeszcze napisze i doradzi lepiej.

Powodzenia i wytrwałości. :D

• Z obroną i eko to jest tak, że to wszystko zależy jak często będziesz zwoził surkę. Od razu bym Ci odradzał budowanie mega bunkra, żeby w nim trzymać dużo surki i jakieś statki. Takie bunkry odstraszają, owszem, ale zawsze znajdzie się ktoś komu się aktualnie nudzi i postanowi w ten bunkier wlecieć ;)

Wracają do Twego pytania eko + obrona. Tak , jak napisałem powyżej, wszystko zależy jak często zwozisz surowce. Musisz sobie to tak wypośrodkować (mniej więcej jak przedmówca opisał, ale nie ma jednego schematu), aby pierwszemu lepszemu nie opłacało się Ciebie farmić, a zalegające na planecie surowce z wydobycia (zanim je zwieziesz) nie były łakomym kąskiem dla kogoś kto ma flotę. Krótko mówiąc, żeby lot po te surowce był dla takiej osoby nieopłacalny.

Co do składu ekspedycji to najlepiej wysyłać statki tak, aby ładowność była w przedziale minimum 100kk do 120kk (więcej nie ma sensu, bo i tak jednorazowo nie znajdziesz więcej surowców). No i najlepiej tą ładowność konfigurować z dużych transporterów, a to ze względu na ich małe spalanie paliwa w stosunku do przestrzeni ładunkowej!

Ja z własnego doświadczenia wiem, że max co mi się udało przytargać to 109kk metalu i nigdy nie znalazłem większej ilości surowca, żadnego. To tyle jeśli chodzi ładowność.

Rodzaje statków wysyłanych na ekspedycję to tak:

- Pionier przynajmniej jeden, bo on zwiększa szansę na pozytywny wynik ekspedycji (nie ma sensu wysyłania ich większej ilości, bo czy wyślesz 1, 10, 100 czy 1000 pionierów szanse się nie zwiększają, jedynie ładowność się zwiększy, ale również i spalanie dexu).

- Pozostała statki (floty bojowej) typu pancernik, niszczyciel czy inne, to już zależy od Ciebie. Musisz jednak wiedzieć, że jeśli zależy Ci na znalezieniu floty to ekspedycja da Ci statki takiej klasy minimum, jaką wyślesz. Więc jeśli np.wyślesz maksymalnie krążownik z ekspedycją to nie oczekuj na okręty wojenne czy pancerniki, albo niszczyciele i bombowce. Jeśli już to możesz znaleźć w takiej sytuacji krążowniki właśnie lub ciężkie i lekkie myśliwce. - Tak to mniej więcej działa!

- Sondy szpiegowskie - z tymi nie wiem dokładnie jak to działa, bo ja dokładam po kilka lub kilkanaście sztuk i czasem zdarzy się, że znajdę ich na ekspedycji kilkadziesiąt tysięcy. Najwięcej jednorazowo znalazłem 32tyś sond.

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

Edited 2 times, last by Peper_SMT* ().

• - Pozostała statki (floty bojowej) typu pancernik, niszczyciel czy inne, to już zależy od Ciebie. Musisz jednak wiedzieć, że jeśli zależy Ci na znalezieniu floty to ekspedycja da Ci statki takiej klasy minimum, jaką wyślesz. Więc jeśli np.wyślesz maksymalnie krążownik z ekspedycją to nie oczekuj na okręty wojenne czy pancerniki, albo niszczyciele i bombowce. Jeśli już to możesz znaleźć w takiej sytuacji krążowniki właśnie lub ciężkie i lekkie myśliwce. - Tak to mniej więcej działa!

Mała poprawka, na ekspedycji możesz znaleźć statki o jeden poziom wyżej niż te wysłane. Jak wysyłasz dt+pionier masz szansę na znalezienie ow (i lezejszych statków), jak wyślesz ow, masz też znaleźć pancernik, jak wyślesz pancernik, masz szansę na bombowiec, z bombowcem na niszczyciel, z niszczycielem na reaper, z reaperem na wszystkie lżejsze (Gs nie znajdziesz nigdy).

• Dziękuje za wszystkie odpowiedzi :D

Eko narazie u mnie kuleje ( poziomy 25 jakoś) ale za to poszedłem głownie w ekspedycje, pare pełnych składów (1 pionier, 1 niszczyciel i dt do 120kk ładowności) już są, z tego naprawdę sporo surków idzie wyciągnąć.

I tutaj też rodzi się następne pytanie, z tego co tam wyczytałem to najlepiej wysyłać z księżyca ekspedycje, gdyż nie widać ich na falandze, ale wtedy też trzeba zwozić surki zdobyte na planete, jak często to robicie? Macie jakiś system czy po prostu co wam coś wpadnie to zaraz na planete żeby były choć trochę bronione?

I jeszcze jedno, wysyłacie wszystkie możliwe ekspedycje z jednego księżyca czy z każdego co posiadacie?

• Mała poprawka, na ekspedycji możesz znaleźć statki o jeden poziom wyżej niż te wysłane.

Kurcze nie będę się sprzeczał, bo możliwe,że coś się zmieniło. Ja w każdym razie wysyłałem setki ekspedycji (grając na Odkrywcy jeszcze), w różnych konfiguracjach i nigdy mi nie dało statku o jeden poziom wyższego, niż ten który posłałem! Ale tak jak wspominałem, może się coś pozmieniało, bo teraz od paru miesięcy gram na "Zbieraczu" i ekspedycje są całkowicie nieopłacalne więc nie latam. :)

grinu18 co do Twojego pytania o to czy wysyłać z planety czy z księżyca, bo potem trzeba zwozić na planetę, to moje zdanie jest takie. Przerzucenie surki z księżyca na planetę to zaledwie kilkadziesiąt sekund więc nie stanowi to większego problemu.

Druga rzecz to taka, że flota ekspedycyjna w takiej konfiguracji o jakiej tu piszemy (ilości +/- oczywiście: DT2000, Pionier1, Reaper1, ewentualnie Pancernik1) nie stanowi jakiegoś łakomego kąska dla flociarza. Moim zdaniem nie powinieneś mieć problemów puszczając z planety tak samo jak z moona, mimo tego iż z planety widać na falandze. Umówmy się również, że 100kk czy 120kk surki, też nie jest jakimś "WOW!" dla flociarzy. Więc jeśli nie masz jakiegoś oszołoma w pobliżu, któremu za bardzo zaszedłeś za skórę i będzie do Ciebie latał tylko i wyłącznie dla własnej satysfakcji to można puszczać z planety od razu. Z resztą ja sam tak często puszczałem ekspedycję i nie zdarzyło mi się nigdy, żeby ktoś do mnie po nie przyleciał.

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Najlepiej to kupuj anty na promocji i później paczki surowców na promocji. Dziwnym trafem zawszę następują po sobie ;) wtedy masz cień szansy aby coś osiągnąć. A tak to dam Ci przykład na Quasar top1 podniósł eko o 50mld punktów w tempie szybszym niż piernięcie się rozejdzie po gaciach :)