Harry Potter

• Ah no to po takiej podpowiedzi tajemnica rozwiązana

Chodzi oczywiście o Kieszonkowe Bagno, które faktycznie nie zostało usunięte przez MacGonnacal ani Flitwicka, jako pamiątka po bliźniakach

• Zostaniemy więc przy Bliźniakach i Magicznych Dowcipach Weasleyów.

Proszę o podanie nazw 3 cukierków, które Fred i George testowali na pierwszoroczniakach, a których skutki uboczne miały uprawnić spożywającego do zwolnienia z zajęć

• Tak zwane bombonierki lesera :
    Krwotoczka truskawkowa , ,wymiotki pomarańczowe , Bąblówka krwawa. i karmelki gorączkowe i Omdlejka Grylażowa. w skład wchodziły jeszcze gigantojęzyczne Tofiee ale nie ma wzmianki że została użyta na którymś z uczniów.

• Krwotoczki Truskawkowe - powodują krwotok z nosa.

Bąblówki Krwawe – ostrzejsza wersja Krwotoczków Truskawkowych.

Wymiotki Pomarańczowe – powodują wymioty.

Karmelki Gorączkowe – powodują gorączkę. Bliźniacy mieli z nimi trochę kłopotów, gdyż w pierwszej fazie testów wywoływały bolesne bąble. Pozbyli się tego efektu ubocznego dodając do nich wyciągu ze szczuroszczeta.

Omdlejki Grylażowe – powodują omdlenia.

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Tak, ale chyba jednak Mrozu mnie wyprzedził ;) więc kolejne pytanie powinno być jego!

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Tak, ale chyba jednak Mrozu mnie wyprzedził ;) więc kolejne pytanie powinno być jego!

O kurczę, mógłbym przysiąc że pod moim postem pojawił się od razu Twój ?(

Przepraszam za pomyłkę

Tak zwane bombonierki lesera :
    Krwotoczka truskawkowa , ,wymiotki pomarańczowe , Bąblówka krwawa. i karmelki gorączkowe i Omdlejka Grylażowa. w skład wchodziły jeszcze gigantojęzyczne Tofiee ale nie ma wzmianki że została użyta na którymś z uczniów.

Mrozu oczywiście że Twoja kolej, odpowiedzi poprawne także zadawaj!

• Podczas "podróży w czasie" gdy wraz z Hermioną ratowali Hardodzioba - wyczarował go aby ratować samego siebie (tego w innym czasie) przed pocałunkiem dementora. Myśłał wtedy, że uratował go ojciec.

Tak przynajmniej jeśli mnie pamięć nie myli bo piszę z głowy :D

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Podczas "podróży w czasie" gdy wraz z Hermioną ratowali Hardodzioba - wyczarował go aby ratować samego siebie (tego w innym czasie) przed pocałunkiem dementora. Myśłał wtedy, że uratował go ojciec.

Tak przynajmniej jeśli mnie pamięć nie myli bo piszę z głowy :D

Niestety nie mogę zaliczyć. To nie był najwcześniej wyczarowany cielesny patronus

• Pierwszy cielesny wyczarowany Patronus byłpodczas meczu Quidditcha kiedy Malfoy, Crabm, Goyle i Flint przebrali się za 3 dementorów.

Harry wyczarował patronusa tuż przed/po złapaniu znicza

• Nie zgadzam się. Bogin nie jest stworzeniem tylko upiorem. Tam powinna być akromantula zamiast niego. Reszta poprawna :)

biorąc pod uwagę wystąpienie łącznie 4 stworzeń - a upiór z tego co rozumiem to jednak też stworzenie - dopuszczam zarówno akromantulę jak i bogina.