Większe zyski z ataków

• Cześć,

Stworzyłem program ze sztuczną inteligencją do naszej ulubionej gry;) Oblicza on jakie wojska najlepiej posłać na atak/obronę, aby jak najwięcej zyskać.

Program otwieram na publiczne testy. Jak ktoś jest zainteresowany, może tutaj podać wymagane informacje lub w wiadomości prywatnej.

Oczywiście chętnie usłyszę wasze zdanie na ten temat. Lub pytania, jeżeli macie! :)

Chętni do przetestowania muszą podać:

1. Technologie wroga/cel
    2. Wojska celu
    3. Surowce celu
    4. Własne techy - atak, ochrona, pancerz, napędy

Dodatkowo opcjonalne można podać (daje to lepsze rezultaty):

1. Atakująca flota
    2. Czy taktyczny odwórt - jak tak to 3x, czy 5x
    3. Stosunek surowców - D/C/M
    4. Który z poniższych wskaźników jest dla nas najważniejszy - np. prędkość
    5. Koordynaty swoje i przeciwnika

Najlepsza flota wybierana jest przy pomocy czterech wskaźników:

1. Zwycięstwo
    2. Zdobyte surowce
    3. Prędkość
    4. Zużyte paliwo

Od TrashSim różni się tym, że:

1. Daje nam realną przewagę nad innymi w grze

2. Nie musimy ręcznie wpisywać i szukać floty, która w ogóle pokona flotę i obronę wroga

3. Dobiera nam sam flotę, która najwięcej dla nas zyska

4. Resztę floty możemy wysłać dalej (a nie wysyłać całą flotę na jednego wroga)

5. Przyśpiesza nasz rozwój w grze - wiemy jaką flotę budować, aby kogoś pokonać

Wyniki będę wysyłał drogą, którą Wy wybierzecie;)

• Cześć

Dlaczego punkt 3 jest opcjonalny? Powinien być obowiązkowy moim zdaniem, bo niby jak to obliczyć bez własnych techów?

Czym ten program różni się od TrashSim?

No i mógłbyś wrzucić screena czy coś

• Cześć

Dlaczego punkt 3 jest opcjonalny? Powinien być obowiązkowy moim zdaniem, bo niby jak to obliczyć bez własnych techów?

Czym ten program różni się od TrashSim?

No i mógłbyś wrzucić screena czy coś

Cześć Zodiak

Tu racja, mój błąd. Dziękuję za wskazanie! Techy są oczywiście wymagane. Własne wojska nie, bo program po prostu wtedy szuka dowolnej floty, aby wszyło jak najlepiej.

Dodałem jeszcze w opisie, pod jakim względem najlepsza flota jest wybierana - zwycięstwo, rabunek, prędkość, zużycie deuteru.

Niestety screena nie wrzucę, bo tę aplikację/kalkulator mam jeszcze tylko na komputerze. Mogę wrzucić surowy wynik z programu, nie wiem, czy interesuje? :)

Od TrashSim różni się tym, że:

1. Daje nam realną przewagę nad innymi w grze

2. Nie musimy ręcznie wpisywać i szukać floty, która w ogóle pokona flotę i obronę wroga

3. Dobiera nam sam flotę, która najwięcej dla nas zyska

4. Resztę floty możemy wysłać dalej (a nie wysyłać całą flotę na jednogo wroga)

5. Przyśpiesza nasz rozwój w grze - wiemy jaką flotę budować, aby kogoś pokonać

• Wszystko fajnie, ale skoro masz tę aplikację/program na komputerze to na czym musisz mieć jeszcze, żeby zrobić screena/zrzut ekranu/zdjęcie pulpitu/itd.?

• Przykład

Moje technologie bojowe 20/20/20

Technologie przeciwnika 18/17/18

Wojsko przeciwnika:

MT 100.000

DT 50.000

LM 200.000

Kr. 10000

OW 30000

Rec. 20000

Panc. 5000

Nisz. 2000

GS 1

Co pokarze program?

Obrona 0

(powiedzmy, że nie odebrał FSa z nowopowstałego moona)

• Wprowadziłem Twoje dane do programu. Wyniki od razu wrzuciłem do TrashSima.

Też załączam SS programu. Jest on bardzo surowy na razie, bo docelowo ma działać na przeglądarce. Prosiłeś, więc proszę :)

SS Programu: 2ek

SS TrashSim: 2el

• Cześć!

Rozumiem Was :D

Tutaj nie do końca zrozumieliśmy się z Zodiakiem.

W programie spokojnie mogę ustawić priorytet - np. że flota ma tam dolecieć jak najszybciej. Wtedy gs-y jak i recyklery by się nie pojawiły w wyniku.

Czekam na kolejne przykłady. Też na priv jak ktoś woli :)

• a co do te go chlopaka

czy mozna wiedziec jakie zmienne bierzesz pod uwage? : ) czy po prostu jestes zwyklym trolem :)

edit:

innymi slowy powiedz mi co robi Twoj algorytm - poza gownem jak mniemam :) - kurde a mialem nie oceniac ludzi.

edit2:

przykladowo na moonie stoi 100 okretow wojennych co posle na to Twoj algorytm - poza gsami of kors

edit3:)

ile bierzesz za taki program ? bo chcialbym robic to za pol ceny: )bez programu :>

• Ogólnie straszny hejt widzę niepotrzebny. Gościu zainwestował swój czas tworząc program i grzecznie zapytał czy ktoś ma ochotę przetestować, a w odpowiedzi dostał samą krytykę i sporą dawkę sceptycyzmu spowodowaną głównie brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Powiedzmy spróbujmy tego:

Przeciwnik:

1:249:8

Metal: 100kk Kris: 80kk Dex: 50kk

techy 21/21/21

Obrona:

WR: 100000

LDL: 100000

CDL: 25000

Gaussy: 5000

Jon: 10000

Plazma: 4500

Flota:

MT: 100000

DT:50000

LM:500000

CM:80000

Kr: 50000

OW: 50000

Panc: 40000

Niszcz: 15000

Rozpr: 10000

GS: 50

Ja:

1:250:4

Techy: 20/20/20

Napędy: 20/17/15

Flota:

MT: 200000

DT: 120000

LM: 500000

CM: 100000

Kr: 100000

OW: 75000

Panc: 50000

Bomb: 90000

Niszcz: 35000

Rozpr: 70000

Odwrót taktyczny: Nie

Priorytet: Zwycięstwo z najwyższym zyskiem

• Ogólnie straszny hejt widzę niepotrzebny. Gościu zainwestował swój czas tworząc program i grzecznie zapytał czy ktoś ma ochotę przetestować, a w odpowiedzi dostał samą krytykę i sporą dawkę sceptycyzmu spowodowaną głównie brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Do tych skladow jakie podales wypada jeszcze policzyc odleglosc do celu (co za tym idzie, odpowiednia ilosc dexu na lot plus recki do zbiorki zlomu) i ilosc surowca u obroncy. Nie zawsze takim skladem wyjdziesz na przyzwoity zysk. A na oko widze tutaj bardziej strzal na remis niz jakakolwiek mozliwosc zysku. Za duzo transporterow do ataku i flota mega skapa ale roznorodna. Skupic sie wystarczy na kilku rodzajach floty ale za to w wiekszej ilosci zamiast spawac wszystkiego po rowno i mt+dt wykorzystywac jako mieso armatnie :)

• pl1

Podałeś mało szczegółów. To świetna okazja, aby pokazać, jak różne parametry wpływają na wyniki.

Obrońca:

- 100 OW.

- Techy: 18/17/18

Atakujący:

- Techy walki: 20/20/20

- Techy napędów: 11/12/7

Wyniki programu dla różnych parametrów

1.

a) Parametry:

- Taktyczny odwrót: nie

- Priorytet na profit

b) Wynik:

- wojska: "SmallCargo":810,"LargeCargo":230,"LightFighter":1443,"HeavyFighter":57,"Cruiser":103,"Battleship":0,"ColonyShip":39,"Recycler":0,"Probe":64,"Bomber":0,"Destroyer":160,"Deathstar":0,"Battlecruiser":58,"Reaper":44,"Pathfinder":50

- zarobione surowce: "Metal":1143150,"Crystal":339050,"Deuterium":-87324

2.

a) Parametry:

- Taktyczny odwrót: tak, 5x

- Priorytet na profit

b) Wynik:

- wojska: "SmallCargo":0,"LargeCargo":0,"LightFighter":1781,"HeavyFighter":82,"Cruiser":0,"Battleship":324,"ColonyShip":41,"Recycler":0,"Probe":213,"Bomber":0,"Destroyer":0,"Deathstar":0,"Battlecruiser":0,"Reaper":0,"Pathfinder":0

- zarobione surowce: "Metal":1133700,"Crystal":363550,"Deuterium":-76647

3.

a) Parametry:

- Taktyczny odwrót: nie

- Priorytet na prędkość

b) Wynik:

- wojska: "SmallCargo":12999,"LargeCargo":416,"LightFighter":372,"HeavyFighter":755,"Cruiser":75,"Battleship":0,"ColonyShip":0,"Recycler":0,"Probe":381,"Bomber":0,"Destroyer":0,"Deathstar":0,"Battlecruiser":0,"Reaper":100,"Pathfinder":44

- zarobione surowce: "Metal":1190400,"Crystal":303700,"Deuterium":-127050

Ciekawe wnioski:

- statki kolonizacyjne nie takie nieprzydatne :D

Do tych skladow jakie podales wypada jeszcze policzyc odleglosc do celu (co za tym idzie, odpowiednia ilosc dexu na lot plus recki do zbiorki zlomu) i ilosc surowca u obroncy. Nie zawsze takim skladem wyjdziesz na przyzwoity zysk. A na oko widze tutaj bardziej strzal na remis niz jakakolwiek mozliwosc zysku. Za duzo transporterow do ataku i flota mega skapa ale roznorodna. Skupic sie wystarczy na kilku rodzajach floty ale za to w wiekszej ilosci zamiast spawac wszystkiego po rowno i mt+dt wykorzystywac jako mieso armatnie :)

No racja miałem na myśli atak z lotki dlatego dexu nie brałem mocno pod uwagę a liczbę statków agresora dałem przykładową skupiając się bardziej na różnorodności i braku GS :)

• Dzięki za miłe słowa :)

Projekt powstał wstępnie dla moich wysłanych celów. Ale na tyle podoba mi się jego działanie i przydatność, że się dzielę:)

Dziś już nie odpalę dla Ciebie programu - zrobię to jutro. Ale może chcesz dodać do swoich informacji inne parametry w tym czasie? Edytowalem pierwszy post. Może Ciebie zainteresuje :)

• Pomysl sam w somie fajny wg mnie. Taki program do optymalizacji atakow. Jednak ilosc i roznorodnosc statkow w jednym ataku czasem powala.

Ale aby mial powodzenie musialbybyc w formie jak np trashsim, z mozliwoscia wczytywania raportow szpiegowskich. Bo wpisywanie wszystkiego recznie jest dosyc mozolne jak mniemam.

Mam pytanie co do tego co wyrzucil Twoj program

czy te 381 sondy szpiegowskie realnie wplynely na powodzenie tego ataku?8o

• Ok edytowałem mój post i dodałem kilka szczegółów, jeśli chodzi o floty możemy zmniejszyć ich liczbę "ucinając" powiedzmy 3 zera w każdej rubryce (i usuwając GS u przeciwnika)

Pozdrowionka

• Super! Dzięki za takie dane

Wynik jest taki:

"SmallCargo":200000,"LargeCargo":0,"LightFighter":500000,"HeavyFighter":100000,"Cruiser":100000,"Battleship":75000,"ColonyShip":0,"Recycler":0,"Probe":0,"Bomber":90000,"Destroyer":35000,"Deathstar":0,"Battlecruiser":50000,"Reaper":70000,"Pathfinder":0

"Metal":651636600,"Crystal":667366450,"Deuterium":-220230000

Porównałem z TrashSim i zauważyłem różnice w zdobytych surowcach - głównie metal,bo u mnie wyszedł 2 razy mniejszy zysk. Spróbuję naprawić ten błąd.

Podwójne dzięki w takim razie za takie dane :)

• Przy 100 OW sądzę, że mogły te 381 sond zrobić różnicę :) Jak zobaczysz wyżej dla wielkich armii sztuczna inteligencja uznała, że sondy są bezużyteczne :P

Gdyby było inaczej to algorytm testuje typu: a co się stanie jak dam np. 20 sond, a nie 381. Gorzej? A jak dam 20000? Też słabo, no ok zostańmy przy 381 ;) Tak w duuuużym skrócie.

Fajne pytanie. Dzięki!

Wczytywanie raportów jest w planach!