Posts by Fukasz07

cichah2o

U mnie wszystkie bonusy pozycji są uwzględnione w tym do wydobycia podstawowego. Jak możesz to podaj liczby albo screena to zobaczę o co chodzi. Ze względu na zaokrąglenia to różnice są +/- 1 jednostka, więc nie ma mowy o tak dużych błędach.

holon

Nie sprawdzałem rzeczywistych wartości wydobycia, ale Ci ufam :) Natomiast wartości w moim arkuszu powinny być zgodne z tymi w zakładce ustawienia surowców.

Arkusz ostatnio zaniedbany, ale może coś teraz ruszę :)

Jak mówiłem, łatwiej będzie zrobić arkusz od nowa. Ale czy na pewno? :D Ostatecznie powstało takie coś.

Zachęcam do testów, ale jak widać w tytule, jest to wersja rozwojowa alpha, więc nie wszystko jeszcze działa poprawnie, choć na pewno jest więcej opcji niż we wcześniejszym arkuszu.

W razie zauważenia błędów, bądź sugestii, co do nowych funkcji proszę pisać :)

Link na górze posta.

holon

To założenie przyjąłem jeszcze w czasie gdy z łatwością na rynku można było nabyć pełzacze. Teraz to rzeczywiście problematyczne. Dodatkowo niepełna liczba utrudnia liczenie amortyzacji, choć jak sugerujesz wpisanie ponad limit powinno rozwiązać sprawę.

Dodanie tego oraz dopalaczy trochę mi rozjedzie arkusz. Po prostu zrobię nowy w wolnym czasie z uwzględnieniem tego oraz kilku innych rzeczy, ale to może chwilę potrwać.

Dzięki za recenzję.

Jak chodzi o aktualizację - listy rozwijane to dobry pomysł. Wrzucę też arkusz jako zgodny z wcześniejszymi wersjami.

Opcję z dopalaczami chyba niepotrzebnie dopisałem, bo jak piszesz, nie pomogą w uwzględnieniu amortyzacji, jedynie pozwolą w przybliżeniu oszacować zwiększone wydobycie. Ale w jeden ze zbliżających się weekendów spróbuję je dodać. Dopalacze potraktowałem po macoszemu, bo ja ich nie używam (oprócz tych od handlarza) i szczerze nie spodziewałem się żeby ludzie je regularnie używali, ale pewnie nie doceniam niektórych :)

Jak patrzyłem teraz to bonus z technologii nadprzestrzennej nie jest brany pod uwagę. Jak próbowałem wysłać CM za 140 jednostek deuteru (a ma pojemność 195 z 19 nadprzestrzennej) to wyskakiwał błąd. Identycznie z LM. Mimo ładowności 98, lot za ponad 50 jednostek jest niemożliwy.

Nowe forum, toteż i nienowy, ale lekko poprawiony arkusz do liczenia amortyzacji kopalń oraz badań - plazmowej i astrofizyki. Nic więcej do szczęścia górnikowi nie potrzeba.

Link do pobrania excela (oryginalny arkusz - przed dodaniem klas sojuszu)

https://megawrzuta.pl/download/b8d72641cf148c1a2e9f9ff18dd8a533.html

Link do wersji 2.0 (wersja alpha, nieprzystępna dla niektórych):

https://megawrzuta.pl/download…9e4ae21e4839304751ec.html

Wszystkie informacje znajdują się w arkuszu.

Owocnej gry!

Fukasz07