Nie, nie, absolutnie nie zabraniam nikomu nic robić w grze. Jestem wręcz zwolennikiem tego, aby każdy robił dokładnie to, na co ma ochotę. Tylko pytanie jest stricte inne. Czy taki jest zamysł gry? Czy tak ma działać kod gry, żeby takie rzeczy się działy? To jest jedno pytanie. Jeżeli tak, no to nie ma tematu. Jeżeli nie, w takim razie jest to błąd gry. Mniejszy lub większy, nieważne, błąd gry. I teraz, jeżeli gracz świadomie to wykorzystuje, a kolejkowanie na księżycu plazmy co 13 minut raczej jest celowym działaniem, no to wykorzystuje on ten błąd celowo i z premedytacją, czyli powinien być ukarany w jakiś sposób.
W zasadach gry jest jasno i wyraźnie napisane, że celowe wykorzystywanie błędów w grze, jak i również ich niezgłaszanie, jest surowo zabronione. Więc ja jako gracz zastanawiam się, czy powinienem to zgłosić, bo jeżeli tego nie zgłoszę, to jestem równie winny bashingowi, jak ten, który to wykorzystuje, ponieważ wiedziałem, a nie powiedziałem. 😀
Autorefresh to zewnętrzna wtyczka, a kolejkowanie jest funkcją wbudowaną w grę – to prawda. Ale efekt końcowy w podglądzie galaktyki jest identyczny: ciągła aktywka, która nie znika.
I tu nie ma zbytnio pola do dyskusji – pytanie jest proste:
Czy administracja jest tego świadoma i traktuje to jako błąd gry?
Jeśli tak, to celowe i systematyczne wykorzystywanie takiego błędu powinno być karane, jak każdy bugusing.
Jeśli nie, czyli traktują to jako normalną mechanikę, to sprawa zamknięta – możemy się wszyscy kolejkować i nie ma tematu.
Chodzi tylko o jasne stanowisko, bo wtedy każdy będzie wiedział, na czym stoi
Tak jak wiele innych rzeczy w Ogame, ta kwestia powinna być jasno wyjaśniona i rozpowszechniona, bo 99% graczy nie ma pojęcia o takich – nazwijmy to – „ukrytych właściwościach” gry. Wtedy nie byłoby niedomówień ani niepotrzebnych oskarżeń, tylko każdy wiedziałby, co jest normalną mechaniką, a co traktowane jest jako błąd.
Spróbujmy spojrzeć na to oczami nowego gracza. Widzisz u kogoś ciągłą aktywkę na moonie – zgłaszasz sprawę, bo wydaje Ci się to nienaturalne. Dostajesz standardową odpowiedź na zgłoszenie i nic poza tym,Go nie poinformuję cie ze gracz ten wykorzystuje wbudowaną w grę funkcie auto-refresh poprzez kolejkowanie stoczni. 😀
Logiczne, że zaczyna myśleć:
„to jest jedna wielka ściema i oszustwo”, albo
„niektórzy są po prostu równiejsi wobec prawa”.
I trudno mu się dziwić, skoro nigdzie w Ogame nie ma jasno opisanych takich mechanik. W zasadzie w ogóle trudno znaleźć w samej grze jakiekolwiek szczegółowe zasady. Większości rzeczy trzeba się doszukiwać na forach, z rozmów między graczami… albo poczekać, aż pierwszy raz dostanie bana jako ostrzeżenie, że coś było niedozwolone. W zakładce "zasady gry " mam 10 punktów,kilka z nich wygania mnie na forum w poszukiwaniu informacji
Dlatego właśnie dobrze byłoby, żeby takie kwestie były wyjaśniane i dostępne dla wszystkich, a nie traktowane jak „tajemna wiedza” dla garstki osób.
No i raczej dostrzegasz różnicę między tym, że ktoś ma zakolejkowane budynki czy jakieś badania, wyłącza grę i idzie spać, a tym, że ktoś ma zakolejkowaną stocznię, otwarty laptop i stałą aktywkę na monie. Jeżeli sprawa zostanie wyjaśniona i administracja wypowie się w tym temacie, że taka mechanika jest częścią gry, to nawet sam będę z tego korzystał.