Posts by BlackLatteCoffee
-
-
Ze względu na styl mojej gry, zawsze będę się skłaniał ku przedmiotom dla generała.
Ale tak obiektywnie, to powinny być one wprowadzane trójkami.
Mamy turbodoładowanie ekspedycji (było w evencie).
To dlaczego od razu nie dać dla zbieraczy tego potrójnego dopalacza surowców, który również był w evencie?
A dla generała np. turbodoładowanie falangi, które pozwalałoby na skanowanie jednym kliknięciem całego spektrum?
Dodatkowo uzależnić ich działanie od posiadanej klasy
Co do ceny, to wiadomo, rynek ustali cenę.
-
-
-
do odważnych świat należy! Stwórz swoją flotę i przetrząśnij całą galaktykę w poszukiwaniu planet eventowych! Wystartuj swoją armadę i zdobywaj podczas trwania eventu 1 przedmiot premium na dzień! Na co jeszcze czekasz? Do boju!
Na pokład!
Twój zespół OGame -
cr-pl-163-e117d541a035e318029f8f44ba4bf41b073c0b28
los 3
Dnia 04-12-2025 --:--:-- następujące floty spotkały się w walce:
Agresor Maja [SPQR]
Agresor przejął:
4 Metalu, 4 Kryształu i 4 Deuteru
Agresor stracił łącznie 0 jednostek.
Obrońca stracił łącznie 0 jednostek.
At these space coordinates now float 0 metal, 0 crystal and 0 deuterium.
Agresor przejął łącznie 12 jednostek.
Szansa na powstanie księżyca 0%.
Złom zebrany przez atakującego/atakujących.
Podsumowanie zysków/strat:
Podsumowanie agresor
Metal: 4
Kryształ: 4
Deuter: 4
agresor zyskał łącznie 12 jednostek.
Podsumowanie obrońca
Metal: -4
Kryształ: -4
Deuter: -4
obrońca stracił łącznie 12 jednostek.
-
cr-pl-163-12b112442a5b18e3274da89aa0aa4a63d38f8d1b
los 2
Agresor Maja [SPQR]
Agresor przejął:
Podsumowanie agresor
Podsumowanie obrońca
-
cr-pl-163-4e6a9ffcec69ec5bbb568cf63f77a868f8e6b498
los1
Agresor Maja [SPQR]
Agresor przejął:
Podsumowanie agresor
Podsumowanie obrońca
-
-
Nie jest to pierwszy raz, kiedy zasady nie nadążają za grą.
Ale nie chodziło mi o wytykanie błędu,
raczej o dyskusję w tym temacie.
Skoro wypowiedzenie wojny nic nie daje, to może warto pomyśleć o zmianach.
Na przykład wprowadzić do gry system wojen sojuszowych — dostępny z poziomu zakładki „Sojusz”, gdzie można by dodać jakiegoś dyplomatę czy inną funkcję.
Wypowiedzenie wojny wiązałoby się wtedy z jakimiś bonusami,
np. zwiększeniem pzta między wrogimi sojuszami,
albo dodatkowymi buffami do wydobycia, które wpływałyby na wszystkich członków po wygraniu wojny.
Swoją drogą zawsze mnie dziwiło, jak mało zasad gry można znaleźć w samej grze.
W zakładce „Zasady gry” mamy tylko kilka punktów i to wszystko — żadnych szczegółów, żadnych informacji o przelicznikach handlowych itd.
Dla całkowicie nowego gracza to jak błądzenie po omacku.
Mamy to szczęście, że polska społeczność i jej forum są bardzo rozbudowane, więc dostęp do informacji jest całkiem przyzwoity.
Ale za granicą, gdzie jest jedno forum dla kilkunastu społeczności, to już tragedia — tam gracze uczą się zasad na błędach, czyli po otrzymaniu bana.
I nigdy nie otrzymałem w grze żadnej systemowej wiadomości o zmianie zasad.
-
Skoro wojna nic nie zmienia, to czym właściwie różni się ona od zwykłego napisania komuś w prywatnej wiadomości: „ej, od jutra mamy wojnę”? Wypowiedzenie wojny traci jakikolwiek ciężar, nie wpływa na dynamikę rozgrywki, nie otwiera nowych możliwości ani nie zmienia sposobu prowadzenia działań. To sprawia, że gra coraz bardziej przypomina symulator kopalni, a nie grę strategiczno-wojenną, gdzie konflikty i starcia flot powinny być kluczowe.
Dodatkowo od kilku lat brakuje jakichkolwiek eventów, które wspierałyby graczy nastawionych na flotę. Ostatni projekt w stylu Second Destroy był chyba w 2020 roku. Od tamtej pory mamy regularnie eventy na antymaterię (średnio co trzy tygodnie), tańsze paczki, większe księżyce czy inne promocje, które w praktyce najbardziej wspierają grę ekonomiczną.
Tymczasem nie pojawiają się żadne wydarzenia, które mogłyby rozruszać uniwersum od strony militarnej:
eventy zwiększające procent złomu na PZ (np. z 30% na 40–45%),
większa szansa na zniszczenie księżyca,
czasowe bonusy związane stricte z prowadzeniem aktywnej gry flotą.
Second Destroy był przykładem eventu, który naprawdę potrafił ożywić uniwersum. Mieszane składy, współpraca między graczami z różnych sojuszy, nawet tych, które się do tej pory nie lubiły – to wszystko tworzyło atmosferę, w którą chciało się angażować. Do tego nagrody były dobrze przemyślane: wartościowe punktowo, ale bez realnego wpływu na balans (podnoszenie budynków czy badań, ( które po pewnym poziomie i tak niewiele zmieniają-dok kosmiczny/ energeryczna ).
Był podział na kategorie – np. niszczyciel księżyców, niszczenie bunkrów rakietami, różne zadania flotowe – wprowadzał różnorodność i zachęcał do rywalizacji.
Dlatego chciałbym zwrócić uwagę, że obecny kierunek rozwoju gry pomija ogromną część społeczności, która gra flotą i dla której rywalizacja militarna jest kluczową częścią zabawy.
Moim zdaniem warto rozważyć powrót eventów bojowych lub przynajmniej wprowadzić nowe, które faktycznie zachęcą graczy do aktywności i wyrwą uniwersa z marazmu.
Wiem też, że w przeszłości pojawiał się argument, iż eventy takie jak Second Destroy są trudne do przeprowadzenia, bo wymagają dużej ilości pracy: liczenia starć, weryfikowania raportów, przydzielania punktów i nagród, a operatorzy nie mieli czasu ani zasobów, żeby się tym zajmować. Być może 5–6 lat temu faktycznie tak było – ręczne liczenie wszystkiego i weryfikacja każdego zgłoszenia mogły być problemowe. Jednak dziś, przy obecnych narzędziach,? Wrzucenie raportów do Excela i ich automatyczne przeliczenie zajmuje chwilę, a nawet najprostsze wsparcie ze strony ChatGPT pozwala przygotować gotowe podsumowanie w kilka sekund. Poświęcenie jednej czy dwóch godzin raz w tygodniu na sprawdzenie poprawności i uporządkowanie wyników nie wydaje się zadaniem przekraczającym możliwości zespołu
Przy okazji chciałbym zaproponować jeszcze jedno rozwiązanie, które mogłoby pozytywnie wpłynąć na kondycję wielu uniwersów. Od lat istnieje problem „molochów” – kont mających 8–12 lat, z gigantycznymi flotami, które są tak rozdęte, że same zgłaszają problemy z serwerem, bo bitwy z ich udziałem potrafią w ogóle się nie przeliczyć. Jednocześnie takie konta często dominują uniwersa w sposób kompletny, co uniemożliwia rozwój średnim flotowcom i całkowicie zabija dynamikę. Dlatego proponuję rozważyć stworzenie jednego specjalnego uniwersum, do którego można by było dobrowolnie przenieść właśnie te największe, rekordowe konta. , ale jednocześnie zmniejszyć faktyczną liczbę statków o jeden rząd wielkości. Przykładowo: z miliarda zrobić 100mln zachowując oczywiscie punkty strukturalne . W praktyce rozwiązałoby to problem obciążenia serwera, a jednocześnie pozwoliłoby tym graczom wciąż rywalizować na ogromną skalę między sobą, zderzać wielkie floty i generować potężne pola zniszczeń, zamiast ograniczać się do wlatywania w mniejsze konta.To byłoby miejsce dla prawdziwych gigantów – i realna szansa na to, by standardowe uniwersa odzyskały oddech i stały się bardziej wyrównane.
Zapraszam do dyskusji
-
Zauwazylem ze w grze zaimplemetowano mechanizm chroniący przed wysłaniem wiecej niż 6 ataków na pozycję
Nie oceniam, każdy pewnie ma na ten temat swoje zdanie
Chodzi mi jenak o coś innego
Do tej pory funkcjonowało to tak, że wypowiedzenie wojny na forum wyłączało zasadę BASH względem danego sojuszu — czyli można było wykonywać więcej niż 6 ataków w ciągu 24h, .
Obecnie jednak gra fizycznie blokuje wysłanie siódmego ataku, a nawet jeśli taki atak jakoś dojdzie, kończy się automatycznie jakiś powiadomieniem ze nie mogło dojść do walki
Przy okazji jest mały błąd albo utrudnienie ,ponieważ po wykonaniu 6ściu atakoŵ nie ma możliwosci nawet skanowania z podglądu galaktyki i trzeba ręcznie przejsc przez zakładkę "flota"i tak wysłać szpiegowanie
I teraz pytanie:
Czy wypowiedzenie wojny na forum nadal wyłącza zasadę BASH?
Jeżeli tak, to w jaki sposób gra wie ,że taka wojna została wypowiedziana, skoro mechanika gry nie ma żadnego wbudowanego systemu wojen?
Czy trzeba to zgłaszać gdzieś dodatkowo, czy zasada ta w ogóle przestała obowiązywać po zmianach w mechanice ataków?
-
Powiem Ci za 2 tygodnie ;p
Chyba że szanowny jaśnie Pan operator ściagnie bana wcześniej po odwołaniu
Dostałem za bugusing . Sie Panu nie spodobało ze całą noc wysyłałem ekspedycje fala za falą
(Normalnie ręcznie z telefonu.mam teraz nocne zmiany )
O 4 wysłałem ostatnią fale o 5 juz był ban
Ale.to na zagranicznym uni a oni tam potrafią tydzień odpowiadac na zgłoszenie
-
Szybkie pytanko
Czy przedmioty tymczasowe zatrzymują licznik czasu podczas bana ?
-
Edit:
Dla zainteresowanych
Ponieważ Team PL olał sprawę którą wyżej opisywałem .Zgłosiłem się za odrę
Dostałem odpowiedz ,od SGO z DE
kolejkowanie stoczni / budynków /badań generuje aktywke *
nie jest to błąd gry i nie jest traktowane jako bugusing
można się zakolejkować i autorefreshować

Gdyby ktoś dostał za to bana, to na priv dam screna z rozmowy z SGO DE
-
Możesz nie mierzyć wszystkich swoją miarą, bo to, że ty i osoby w twojej bańce, graczy z ogame'a, wiedzą, że takie coś jest i działa. I pewnie duża część graczy z twojego otoczenia to wykorzystuje i ta wiedza jest według ciebie powszechna. To nie znaczy, że pozostała część graczy nie ma prawa szukać informacji na ten temat.
Argument, że tak zawsze było, jest i będzie nie ma tutaj absolutnie żadnego zastosowania.W zasadzie nie ma nigdzie zastosowania .Gdzie gracz ma szukać informacji, czy zauważona przez niego mechanika jest bugiem czy nie i czy może ją wykorzystywać czy nie. Jeżeli sama gra w swojej zawartości odsyła mnie do szukania konkretniejszych informacji na oficjalnym forum, na przykład w Zakładce Zasady Gry, mam jasną informację, że po konkretniejsze informacje muszę się udać na forum, to właśnie tutaj się udaje i właśnie tutaj zadaję pytanie, czy jest to błąd w grze i czy jest traktowane jako bashing czy nie.
No i z całym szacunkiem to nie jest szukanie dziury w całym, tylko wręcz przeciwnie, próbom ujednolicenia zasad i wyjaśnienia pewnych rzeczy, tak żeby właśnie tej logicznej dziury w mechanice gry nie było.
A odpowiedzi na to pytanie nie powinien udzielić hinduski programista, tylko osoba, która jest najbliżej gracza, czyli operator gry, bo to on interpretuje zasady gry i to on wlepia ewentualnie bana, a nie jakiś wysoko postawiony informatyk lub GF, czy ty, który mi napiszesz, tak, ok, możesz tak robić, to jest zgodne z zasadami. Twoje zdanie, czy moje, nie ma tutaj absolutnie żadnego znaczenia.
Przykładem może być handel i manipulacja przelicznikami – jeszcze kilka lat temu była to praktyka powszechna i akceptowana przez graczy. "I każdy wiedział ze tak sie robi ,tak sie grało, wszyscy wiedzieli,ameryki nie odkryłeś ."Dzisiaj jest już zakazana. To pokazuje, że pewne procedery można ukrócić, niezależnie od tego, jak długo były tolerowane. Podobnie tutaj: samo istnienie mechaniki od lat nie oznacza, że nie można jej ujednolicić czy wyjaśnić w sposób jasny dla graczy.”
-
Nie, nie, absolutnie nie zabraniam nikomu nic robić w grze. Jestem wręcz zwolennikiem tego, aby każdy robił dokładnie to, na co ma ochotę. Tylko pytanie jest stricte inne. Czy taki jest zamysł gry? Czy tak ma działać kod gry, żeby takie rzeczy się działy? To jest jedno pytanie. Jeżeli tak, no to nie ma tematu. Jeżeli nie, w takim razie jest to błąd gry. Mniejszy lub większy, nieważne, błąd gry. I teraz, jeżeli gracz świadomie to wykorzystuje, a kolejkowanie na księżycu plazmy co 13 minut raczej jest celowym działaniem, no to wykorzystuje on ten błąd celowo i z premedytacją, czyli powinien być ukarany w jakiś sposób.
W zasadach gry jest jasno i wyraźnie napisane, że celowe wykorzystywanie błędów w grze, jak i również ich niezgłaszanie, jest surowo zabronione. Więc ja jako gracz zastanawiam się, czy powinienem to zgłosić, bo jeżeli tego nie zgłoszę, to jestem równie winny bashingowi, jak ten, który to wykorzystuje, ponieważ wiedziałem, a nie powiedziałem. 😀
Autorefresh to zewnętrzna wtyczka, a kolejkowanie jest funkcją wbudowaną w grę – to prawda. Ale efekt końcowy w podglądzie galaktyki jest identyczny: ciągła aktywka, która nie znika.
I tu nie ma zbytnio pola do dyskusji – pytanie jest proste:
Czy administracja jest tego świadoma i traktuje to jako błąd gry?
Jeśli tak, to celowe i systematyczne wykorzystywanie takiego błędu powinno być karane, jak każdy bugusing.
Jeśli nie, czyli traktują to jako normalną mechanikę, to sprawa zamknięta – możemy się wszyscy kolejkować i nie ma tematu.
Chodzi tylko o jasne stanowisko, bo wtedy każdy będzie wiedział, na czym stoi
Tak jak wiele innych rzeczy w Ogame, ta kwestia powinna być jasno wyjaśniona i rozpowszechniona, bo 99% graczy nie ma pojęcia o takich – nazwijmy to – „ukrytych właściwościach” gry. Wtedy nie byłoby niedomówień ani niepotrzebnych oskarżeń, tylko każdy wiedziałby, co jest normalną mechaniką, a co traktowane jest jako błąd.
Spróbujmy spojrzeć na to oczami nowego gracza. Widzisz u kogoś ciągłą aktywkę na moonie – zgłaszasz sprawę, bo wydaje Ci się to nienaturalne. Dostajesz standardową odpowiedź na zgłoszenie i nic poza tym,Go nie poinformuję cie ze gracz ten wykorzystuje wbudowaną w grę funkcie auto-refresh poprzez kolejkowanie stoczni. 😀
Logiczne, że zaczyna myśleć:
„to jest jedna wielka ściema i oszustwo”, albo
„niektórzy są po prostu równiejsi wobec prawa”.
I trudno mu się dziwić, skoro nigdzie w Ogame nie ma jasno opisanych takich mechanik. W zasadzie w ogóle trudno znaleźć w samej grze jakiekolwiek szczegółowe zasady. Większości rzeczy trzeba się doszukiwać na forach, z rozmów między graczami… albo poczekać, aż pierwszy raz dostanie bana jako ostrzeżenie, że coś było niedozwolone. W zakładce "zasady gry " mam 10 punktów,kilka z nich wygania mnie na forum w poszukiwaniu informacji
Dlatego właśnie dobrze byłoby, żeby takie kwestie były wyjaśniane i dostępne dla wszystkich, a nie traktowane jak „tajemna wiedza” dla garstki osób.
No i raczej dostrzegasz różnicę między tym, że ktoś ma zakolejkowane budynki czy jakieś badania, wyłącza grę i idzie spać, a tym, że ktoś ma zakolejkowaną stocznię, otwarty laptop i stałą aktywkę na monie. Jeżeli sprawa zostanie wyjaśniona i administracja wypowie się w tym temacie, że taka mechanika jest częścią gry, to nawet sam będę z tego korzystał.
-
No dobra, to o czym mówisz, działa. Tylko zastanawiamy się tutaj nie nad tym, czy to działa, ale czy jest to błędem w grze. A co za tym idzie – czy wykorzystywanie tego powinno być traktowane jak każde inne wykorzystywanie błędów, czyli skutkować banem albo ostrzeżeniem ze strony administracji.
Twój sposób na kolejkowanie stoczni na Księżycu niewiele różni się od wtyczki do przeglądarki, która automatycznie odświeża stronę (tzw. auto-refresh). Patrząc z perspektywy osoby trzeciej – różnicy praktycznie nie ma. Aktywka cały czas utrzymuje się na koncie, nieważne czy odświeżenie następuje co 10, czy co 13 minut. Nie można w żaden sposób udowodnić, czy faktycznie siedzisz przed ekranem i patrzysz, jak budują się Twoje plazmy, czy też nie.
Możesz przecież odpalić ogame w salonie, na telewizorze, zakolejkować budowę i oglądać jak sie budują – i nikogo to nie powinno interesować. Tak samo Ciebie nie interesuje to, że gra sama się odświeża. Ty wrzuciłeś plazmy do stoczni i odszedłeś od laptopa, a odświeżanie w tle „robi się samo”.
No więc trzeba sobie zadać pytanie: czy auto-refresh w przeglądarce jest legalny?
Jeżeli tak, to tutaj nie ma żadnego problemu – można to traktować jako auto-refresh wbudowany w grę.
Jeżeli jednak auto-refresh jest zakazany i traktowany jako oszustwo, to Twoje działanie – które de facto niewiele się od niego różni – powinno być uznane za nielegalne, czyli za wykorzystywanie błędów w grze.
Kolejkowanie budynków działa trochę inaczej – możesz wyłączyć wszystko i będziesz offline, a mimo to aktywki i tak się pojawią.
Dlatego musiałby się ktoś z teamu wypowiedzieć jasno, jak to wygląda z ich strony. Chodzi tylko o jedno: czy te aktywki, które generują się przy budynkach, badaniach czy stoczni, są prawidłową mechaniką gry, czy nie. Jeśli nie są – to powinny być traktowane jako błąd, a jego wykorzystywanie nie jest legalne.
Tutaj nie chodzi o to, kto i w jaki sposób to wykorzysta, bo mozliwości jest tyle co graczy ,tylko o przejrzystość zasad.
-
Po pierwsze i najważniejsze , to daje przewagę graczy z antymaterią nad tymi którzy jej nie kupują, i to samo w sobie powinno być powodem dla którego należy to naprawić
Naprawić tak. Bo uważam że to błąd (może miałem roczną przerwę od gry ale nie mów mi że tak było zawsze )
Nie wiem czy grasz eko czy flotą
Ale niczego się nie doliczysz , przy słabych nanitach , niskie poziomy zakolejkowanych budynków gubią się w wydobyciu którego nie jesteś w stanie dokładnie policzyć
( sztab , dopalacze, klasa) owszem widać na skanie że budynek powstał ,ale żeby się tego dowiedzieć musisz mieć skan z przed i po aktywce , a raczej nie skanujesz kogoś co 10 min jeżeli chcesz na niego lecieć ,albo już lecisz .
Przynajmniej ja mam taką zasadę i tak działam , mi wystarczy jeden skan który mam zapisany nawet miesiąc a resztę załatwiam obserwacją w galaktyce
poza tym aktywka z kolejki nie wyklucza że gracza nie ma na koncie .(widze że gość leci i chce mu zrobić kuku to skracam budynek i wrzucam kolejny żeby myślał że to akty z kolejki)
Bez sens totalny
dla kogoś kto nie poluje tylko raczej jest uciekającą ofiarą takie coś jest bardzo wygodne , ale dla kogoś kto gra flotą -to błąd w grze

rozumiem że obecnie gra promuje grę eko , expy ,(i wgl mało interakcji między graczami) i jak najmniej złomowań ,żeby przypadkiem gracze nie uciekli po złomie ,ale flociarze nadal istnieją

-
Raczej nie powinno tak być więc zgłaszam jako błąd
Zakolejkowane badania / budynki zapalają aktywkę w podglądzie galaktyki , na początku myślałem że tylko FŻ ale sprawdziłem też zwykłe budynki i badania ,i jest tak samo
Zauważyłem to podczas obserwacji gracza , gdzie od czasu do czasu pojawiały się na planetach *
na fali pusto ,skany nie pokazywały żeby coś wylądowało
po przeprowadzeniu eksperymentu na własnych kontach ,mogę potwierdzić że kolejka badań / budynków
w momencie kiedy zaczyna się robić kolejne badanie/ budynek z kolejki zapala się * na planecie
Z badaniami można by to jeszcze przeżyć ( chociaż te z FZ przy niskich poziomach potrafią generować taką aktywkę co godzinę ) ale kolejne poziomy już trwają zdecydowanie za długo żeby to miało znaczenie
Ale przy budynkach to już trochę przesada .
Zakolejkuje sobie jakieś magazyny / silosy/ czy inne doki na matce i przez poł nocy mam aktywki / do tego kilka budynków z FŻ i już wgl świece się jak choinka
a rano te budynki wyburzę
I dla kogoś kto na mnie poluję , aktywka na matce o 2 - 3- 4 w nocy skutecznie zniechęca do prób np ściągania moona , zwłaszcza że można sobie tak kliknąć żeby akty było o 2:59 a kolejne o 3: 10 i następne 3:30