Posts by Gram Bez Monitora

Ok przepraszam 😅 że nie wiedziałem moja nie wiedzą wyszła jak wyszła trudno :) gramy dalej

I tak może i jestem pracownikiem GF coś jak art .... Może i nie kto to wie tylko ja i to nie jest istotne

Ale jakbym był to by rozliczyli starcie z gothe prawda ?

Jasne że nie wiemy na 100% jak jest tylko Ty to wiesz. Jednak dla wielu graczy którzy mogą czuć się oszukani to jest istotne uwierz mi. To są realne pieniądze gdy ktoś np dokupuje paczki, poświęca cenny czas i próbuje Ciebie doganiać w statach. Te próby powodują oczywiście wzrost przychodów firmy GF przy zastosowaniu zasady kija i marchewki o której pisałem. O aspekcie moralnym tak zdobywanych przychodów nie wspominam bo prawdopodobnie GF to do pewnego poziomu lata i powiewa skoro tolerują takie sytuacje.

Jakby rozliczyli starcie to dopiero byłby cyrk. To by podważało na zasadzie analogii i przy zastosowaniu auto dedukcji pozostałe "wielkie pseudo osiągnięcia z wirtualnej tabeli chwały". Super sposób zniechęcenia do grania, czyli byłby strzał w stopę przez GF. Mimo wszystko są pewne granice przeginania i podkopywania resztek autorytetu GF. Przy tak szerokim audytorium (w internecie nic nie ginie) rozliczenie tego starcia mogło by w perspektywie czasu doprowadzić do kompletnego wyludnienia lub uśmiercenia tego uni, a być może i samej gry. Także to że nie rozliczyli świadczy jedynie o tym, że finalnie dbają o swój interes. To czy jesteś częścią interesu GF i w jakim zakresie to niech już sobie ocenią czytający.

Obserwowałem tutaj już wiele spektakularnych rezygnacji po dużo mniejszych wpadkach. Uważni czytelnicy bez trudu znajdą takie historie na forum. Ludzie np robią czasami coś głupiego i albo dostają bany co im pomaga wyjść stąd albo tracą poważanie u kolegów. W tym ostatnim przypadku często jedynym wyjściem honorowym jest zaprzestać gry. Pomijam już że Ty grając te kilkanaście lat w zasadzie powinieneś już wielokrotnie mieć odruch wymiotny na sam widok lub usłyszaną nazwę tej gry. Pomijam więc rozwijanie myśli czy to możliwe że ktoś gra tak długo, bo to nie jest przedmiotem tego wątku.

Dobrze to sobie przemyśl Majs , czy gra prawie bez poważania, oraz wtedy gdy wszyscy wiedzą że masz taką przewagę (pomińmy jak zdobytą) że i tak nie wyskrobiesz realnego starcia TOP1 dla całego Ogame (bo z kim, z JAK? zebranymi 10 graczami TOP10?) ma dla Ciebie jakikolwiek sens. Wielu z nas na zasadzie dedukcji wie że to nie ma sensu i samo to podkopuje już fakt czy ktoś może realnie tak długo grać. Dlatego wspomniałem o smrodku unoszącym się nad całą sytuacją łącznie. Zakładając że Ty naprawdę grasz cały czas a nie "rzesza ;) ..." zmieniających się pracowników GF: może warto pomyśleć o wyjściu z nałogu? w razie gdybyś rozważał taki krok to daj znać, powiem jak to najlepiej (stopniowo) zrobić. Pozdrawiam

Wszystko jest wzgledne, rozwniez sensownosc pewnych rozwiazan. Czasami ich sensu warto poszukac poprzez zastosowanie odpowiedniej strategii - ale jak w postawionej tezie - ten event nie niesie rownych korzysci dla wszystkich.

Zgadzam się z Tobą. W uproszczeniu: punkt widzenia zwykle zależy od punktu siedzenia. Osobiście mam tych itemów zmiany klasy dosyć, zaplanowałem już przejście w tryb gry pasywnej więc na bonusowe nagrody tylko popatrzyłem z politowaniem. Cieszę się że są ludzie którym się przydały, jednak myślę że 99.99% graczy czeka na coś innego (mocniejszego). Na przykład astrofizykę +1 z okazji urodzin Ogame.

Balboa, trafnie to rozpisałeś czarno na białym. Jedyna rzecz nad którą się zastanawiam: mianowicie, czy Majs nie jest przypadkiem po prostu członkiem Teamu. Dlaczego o tym wspominam? Z jednej strony wiadomo że on ignoruje zaczepki, często nie odpowiada itp. Jest to związane z doświadczeniem, z pozycją w grze i na forum. Jednak pytając go o to, jaki jest jeszcze sens dla niego aby grać w Ogame będąc na takiej pozycji na jakiej jest nie chodziło mi o prymitywną zaczepkę ale o pokazanie Wam pewnej istotnej sprawy. Zapytałem o sprawę dość istotną dla oceny czy on jest realnym graczem czy po prostu pracownikiem lub pracownikami firmy. Jak wszyscy widzimy gra się wyludnia. Bardzo mało jest aktywnych graczy, bo większość przestała po prostu czerpać przyjemność z gry. Tak jest skonstruowana psychika nałogowca że musi czerpać przyjemność z nałogu (czasami przechodzi to w sadystyczną nieprzyjemność ale to inna bajka). Z tej psychologicznej perspektywy patrząc (także biorąc pod uwagę wątpliwe "sukcesy" Majsa które przynajmniej częściowo są obarczone działaniami nieuczciwymi co już zostało udowodnione w tym wątku) można a nawet należy się zastanawiać po co ten koleś jeszcze gra w Ogame. Nieudane poszukiwanie Hall of Fame jest nędzną próbą uwiarygodnienia swojej obecności w grze. Uwiarygodnienia w sytuacji gdy z psychologicznego punktu widzenia każdy normalny (nawet super nałogowy gracz) już dawno by z tym skończył. Dlaczego? Bo po co grać w grę w którą nikt nie może Ciebie pokonać i w dodatku wszyscy zastanawiają się czy zdobyłeś pozycję uczciwie? wchodzisz w tym momencie na coś co maksymalnie demotywuje do jakiejkolwiek dalszej gry. Ogame to nie jest nowe porshe którym możesz się pochwalić przed sąsiadami, więc w pewnym momencie po prostu odpada aspekt czerpania przyjemności z dominacji i chwalenia się (czym? niczym) tutaj normalny człowiek/gracz demotywuje się i przestaje grać. Chyba że grasz w innym celu, bo np jesteś marchewką na kiju dla pozostałych. Czy tak jest pewnie się nie dowiemy, bo ktoś kto nie umie publicznie przeprosić za wałek w którym uczestniczył na pewno nie ma dość honoru aby rzeczowo odpisać na taki zarzut. Już samo to że ktoś kupuje starcie to dno i 5 metrów mułu. Nasuwają się pytania, jak grał poprzednio i ile było podobnych przekrętów. Jeśli dodać to co wyżej wychodzi z tego niezły smrodek.

Biorąc pod uwagę że ostatnio wielokrotnie rozdawali bezterminowe itemy na zmianę klasy w ramach normalnego eventu to te nagrody bonusowe dla posiadaczy Sztabu w ramach sklepu z arefaktami to kompletnie od czachy są. Dlatego tym razem spuściłem je w kiblu zapomnienia czyli pominąłem i proponuję wszystkim zrobić to samo. Jak chcą wrzucać takie bezsensowne bonusy to nie zobaczą ode mnie ani jednej jednostki antymaterii. Jak więcej ludzi tak postąpi to może dadzą coś lepszego na zachętę.

@Styrtasiepali spoko, dałem za dużo bawełny do sarkazmu, ale poprawię się następnym razem ;)

Tylko nie podchodź za blisko z tą palącą się styrtą bo bawełna się "zajmnie" i nie daj Boże "ogajmie" Tim lub konto Majsa a wtedy kibice nie dowiedzą się czym to się skończyło :evil:

Grzybki najlepiej smakują z ziołami podawanymi wziewnie 8)

Pozdro

Koledzy mnie straszyli ,że nie mam co pisać bo zamiotą sprawę pod dywan i nikt nie odpowie, nie wierzyłem im, a tutaj proszę jaka miła niespodzianka. Wyczerpująca, pouczająca i merytoryczna odpowiedź. Dokładnie taka na jaką liczyłem. Bardzo dziękuję Ruda za przekazanie stanowiska Teamu.

Chciałbym Ciebie Ruda, cały zespół Ogame oraz Majs serdecznie przeprosić i podziękować za naprowadzenie mnie na właściwy sposób myślenia.

Sam nie wiem co przyszło mi do głowy że przyłączyłem się do tak durnego pytania jak to o nierówne traktowanie pierwszego gracza na uni. Pierwszego, ale w czym?! Niektórzy Koledzy też nie byli lepsi pytając o inne elementy tej sprawy, czy też przedstawiając jakieś dowody które pewnie kupili w tramwaju nr 5 lub na targowisku od Ruskich. Nie wiem czy słyszeli o tym, że na taki zakup trzeba dostać paragon i w ogóle obowiązuje RODO ale pewnie nie słyszeli. Tak jak o nadrzędnym znaczeniu regulaminu gry i decyzji Teamu nad przyzwoitością oraz zasadami i przepisami prawa. Mimo tego myślę że pewnie w głębi serca już żałują swoich pytań i obmyślają samokrytykę. Jak mogliście w ogóle o to pytać?! Powinniście się wstydzić. Cała sytuacja jest nie warta uwagi, bo ma być gównie i przede wszystkim tak jak jest.

Ps.

Będąc w ustronnym miejscu też o niemiłym zapachu olśniło mnie, że przecież gdyby nasz największy Gracz (chętne napisałbym: Hazardzizator gdyby nie to że nie wolno bo mógłby się poczuć urażony słowem na H;) wiec gdyby największy gracz czuł się nierówno traktowany to sam by o to zapytał, prawda? Część z nas w tym i ja to nałogowi hazardziści którzy gównie grają bo lubią współzawodnictwo na cyferki i z tego powodu często mają halucynacje, piszą z błędami ortograficznymi i brzydko koło nich pachnie. Podkreślam że chodzi tylko o moje odczucia względem samego siebie, a nie o Majsu. Jak mogłem w ogóle zapytać o tę przypadłość czy jakieś nadużycia czy inne przewiny dotyczące tak znamienitego gracza jak On. Czuję się podle i szczerze obiecuję poprawę. W ramach pokuty lecę na pocztę dokonać zakupu największej porcji anty za pieniądze pożyczone w lombardzie pod zastaw monitora. A jak zabraknie to w sklepie przecież można kupić jedzenie na zeszyt lub w ostateczności przelać antymaterię znalezioną na obecnej promocji, bo sprzedawca w sklepie też gra w ogame;) Zresztą co ja piszę! po co jeść gdy jest gra z tak wspaniałym wsparciem i graczem na pierwszym miejscu to można obejść się bez jedzenia...

Stukrotnie dziękuję za to że przywróciliście mi nadzieję i wiarę w Team i rozwiązaliście mój problem z jedzeniem!

Art

moglibysmy dostac jakies info odnosnie calej sytuacji?

przecież już wyjaśnione :) teraz czekamy na Drugie ST rozliczenie

no niestety nie dostalismy info wg regulaminu GO powinni poinformowac nas o tym ze jest odstepstwo od zasad i akurat ty nie masz push a cala reszta ma

takze Art Ruda prosimy o taki wpis zeby wszystko sie ladnie spinalo

Przyłączam się do prośby @plusONE skierowanej do Ruda  Art lub kogoś wyżej.

Zauważyłem na uni że niektórzy gracze postanowili zrezygnować z gry lub bojkotować ją w związku z zaistniałą sytuacją dotyczącą nierównego traktowania graczy. Widać to po niektórych nickach i urlopach. Dobrze robicie jeśli ta gra to Wasz nałóg albo sprzeciwiacie się nierównemu traktowaniu. Każdy powód jest dobry aby zrezygnować z nałogu. W najbliższych latach wybuchnie prawdziwa wojna i ten czas który tutaj stracicie może wam się po prostu przydać do przygotowań. Uważam że wszystkim graczom należą się w tej sytuacji szczegółowe wyjaśnienia czy zastosowano specjalne odstępstwo od zasad dla Majsa. Będzie wiadomo czarno na białym kto jest nietykalny.

Ps. Swoją drogą Majs, niektórzy twierdzą że Ty jesteś po prostu nieformalnym członkiem teamu Ogame, jako taka marchewka na kiju dla pozostałych. Marchewka której nie można dogonić i o to chodzi bo kasa leci. Pewnie to tylko brednie i złośliwości. Nie wiemy jak jest naprawdę ale trzymając się faktów czy możesz napisać jaki sens ma dla Ciebie ta gra, skoro wiadomo że przy tej ilości pkt które masz i tak nikt nie może Ciebie przeskoczyć?

Nie jestem Kiperem więc nie będę wypowiadał się na temat win Majsa :D

Bardzo ładne wirtualne starcie jeśli ktoś jara się ilością zer. To chyba kwestia hobby albo gustu, a z tym się nie dyskutuje.

Natomiast mądrzejszy ode mnie sparafrazował dawno temu podobne sytuacje zbliżone do kwestii regulaminowych w ten sposób:

"Nie mamy Pańskiego płaszcza i co Pan nam zrobi?"

Tutaj jeszcze próbka bardziej współczesna:

"Przyjechaliście żyjecie (...) macie się dostosować a jak nie to wyp...lać"

https://www.youtube.com/shorts/6WjXyx3umN4

Skończyłem zbierać artefakty na 8 rangę, ale jeszcze nie odebrałem ostatnich itemów bo tutaj pojawia się pytanie: czy wybór ostatnich itemów spowoduje zamknięcie tych 100 dziennie odkryć z bonusem? Chciałbym jeszcze polatać po zwiększoną ilość artefaktów :)

W opisie bonusowych odkryć widnieje informacja że są dostępne tylko gdy event jest aktywny. Logicznie rzecz biorąc event kończy się za 8 dni, ale pozostaje kwestia interpretacji stąd moje pytanie.

Phoenix ty zdaje się zdobyłeś wszystkie nagrody, możesz napisać jak to wygląda?

Ktoś skorzystał z przedmiotów Dopalacz Surowców z Ekspedycji (20%) lub Dopalacz Surowców (15%)??

Przez jaki okres czasu poprawiają ekspedycje/wydobycie?

Oczywiście nie ma takiej informacji przy nich...

Wybrałem kota w worku czyli zwiększoną szansę na lepsze wyniki ekspedycji (komputer ekspedycyjny) bo akurat latam na expy. O czasach trwania tych i podobnych już odpowiedziano.

Niestety komputer ekspedycyjny jest to nagroda niespodzianka, bo nie napisano o ile zwiększa się szansa na pomyślną ekspedycję. Jak dla mnie kompletna niedoróbka.

Wstrzymałem loty po artefakty do czasu wyjaśnień ze strony naszych "dobroczyńców". Pewnie za kilka godzin wkleją komunikat o tzw. "błędzie" ;)

Phoenix, wygląda na to że jesteś farciarzem, że ogarnąłeś zdobycie niecałych 5000 artefaktów w godzinę. Czy artefakty zacząłeś zdobywać po wyczerpaniu tych bonusowych czy w ramach bonusowych?

Mam nadzieję że ten event będzie dodatkiem do starego eventu, podczas którego można było dość łatwo zdobyć itemy. W gorszej wersji tak już zostanie że będzie tylko taki event gdzie będzie trzeba się przez długi czas pobawić aby odebrać te nagrody. Cel może być taki aby gracze którzy są na urlopach i tylko sobie włączają grę na czas eventu byli dłużej aktywni. Jeśli tak się stanie to oceniam ten event negatywnie, bo latanie po artefakty jest dużo bardziej czasochłonne niż zadania z klasycznego eventu z nagrodami.

Wyczuwam jakiś kant odnośnie losowania/nasycenia artefaktami. Zresztą wyczuwałem go już wczoraj (nauczony doświadczeniami z tej gry) dlatego pozbierałem ich trochę wczoraj na zapas a dziś wydałem i teraz próbuję nazbierać znowu. Tak jak piszecie nic nie wpada w ramach tych bonusowych. Dziwna sprawa. Przypomina to trochę ten ich kant z przedmiotami na ekspedycji podczas którego mało kto zauważa jakikolwiek przyrost ilości zdobytych itemów. Notabene event z przedmiotami na ekspedycjach miałby sens tylko gdyby polegał na zwiększeniu prawdopodobieństwa znalezienia np 9x tak jak przy evencie ze znajdowaniem antymaterii. No ale wiadomo, sknery liczą że wtedy mniej ludzi kupi przedmioty za anty więc po prostu kantują na tym evencie i nic nie wpada. Z tej perspektywy zgadzam się z przedmówcami: pewnie będzie można kupować artefakty za kasę/antymaterię jak już wszyscy się zmęczą szukaniem artefaktów (celowo systemowo wyłączonych).

Co do samych przedmiotów: da się coś z tego sensownego robić, ale poza itemem 15 dodatkowych pól planety to raczej bieda jest. Z tymi dopałkami surowców odpowiadającymi produkcji np z 18 godzin to takie niemieckie sknerostwo wychodzi.

Podsumowując: mam mieszane uczucia z delikatnym zawiedzeniem. Liczyłem na lepsze przedmioty w tym evencie.

Xan, jeszcze mogą zrobić tak jak piszesz i będzie git. Zwróć uwagę że w wakacje mało kto gra w Ogame. Później początek roku szkolnego, dzieciaki do szkół, a rodzice zajęci na maksa. Kolejne 2 tyg września odejdą - zanim gracze znowu zaczną się rozkręcać. Dzień się skróci to więcej ludzi będzie grać. Najdalej w październiku pewnie Gameforge będzie miał wszystko wdrożone i przetestowane.