Posts by Gram Bez Monitora

Skończyłem zbierać artefakty na 8 rangę, ale jeszcze nie odebrałem ostatnich itemów bo tutaj pojawia się pytanie: czy wybór ostatnich itemów spowoduje zamknięcie tych 100 dziennie odkryć z bonusem? Chciałbym jeszcze polatać po zwiększoną ilość artefaktów :)

W opisie bonusowych odkryć widnieje informacja że są dostępne tylko gdy event jest aktywny. Logicznie rzecz biorąc event kończy się za 8 dni, ale pozostaje kwestia interpretacji stąd moje pytanie.

Phoenix ty zdaje się zdobyłeś wszystkie nagrody, możesz napisać jak to wygląda?

Ktoś skorzystał z przedmiotów Dopalacz Surowców z Ekspedycji (20%) lub Dopalacz Surowców (15%)??

Przez jaki okres czasu poprawiają ekspedycje/wydobycie?

Oczywiście nie ma takiej informacji przy nich...

Wybrałem kota w worku czyli zwiększoną szansę na lepsze wyniki ekspedycji (komputer ekspedycyjny) bo akurat latam na expy. O czasach trwania tych i podobnych już odpowiedziano.

Niestety komputer ekspedycyjny jest to nagroda niespodzianka, bo nie napisano o ile zwiększa się szansa na pomyślną ekspedycję. Jak dla mnie kompletna niedoróbka.

Wstrzymałem loty po artefakty do czasu wyjaśnień ze strony naszych "dobroczyńców". Pewnie za kilka godzin wkleją komunikat o tzw. "błędzie" ;)

Phoenix, wygląda na to że jesteś farciarzem, że ogarnąłeś zdobycie niecałych 5000 artefaktów w godzinę. Czy artefakty zacząłeś zdobywać po wyczerpaniu tych bonusowych czy w ramach bonusowych?

Mam nadzieję że ten event będzie dodatkiem do starego eventu, podczas którego można było dość łatwo zdobyć itemy. W gorszej wersji tak już zostanie że będzie tylko taki event gdzie będzie trzeba się przez długi czas pobawić aby odebrać te nagrody. Cel może być taki aby gracze którzy są na urlopach i tylko sobie włączają grę na czas eventu byli dłużej aktywni. Jeśli tak się stanie to oceniam ten event negatywnie, bo latanie po artefakty jest dużo bardziej czasochłonne niż zadania z klasycznego eventu z nagrodami.

Wyczuwam jakiś kant odnośnie losowania/nasycenia artefaktami. Zresztą wyczuwałem go już wczoraj (nauczony doświadczeniami z tej gry) dlatego pozbierałem ich trochę wczoraj na zapas a dziś wydałem i teraz próbuję nazbierać znowu. Tak jak piszecie nic nie wpada w ramach tych bonusowych. Dziwna sprawa. Przypomina to trochę ten ich kant z przedmiotami na ekspedycji podczas którego mało kto zauważa jakikolwiek przyrost ilości zdobytych itemów. Notabene event z przedmiotami na ekspedycjach miałby sens tylko gdyby polegał na zwiększeniu prawdopodobieństwa znalezienia np 9x tak jak przy evencie ze znajdowaniem antymaterii. No ale wiadomo, sknery liczą że wtedy mniej ludzi kupi przedmioty za anty więc po prostu kantują na tym evencie i nic nie wpada. Z tej perspektywy zgadzam się z przedmówcami: pewnie będzie można kupować artefakty za kasę/antymaterię jak już wszyscy się zmęczą szukaniem artefaktów (celowo systemowo wyłączonych).

Co do samych przedmiotów: da się coś z tego sensownego robić, ale poza itemem 15 dodatkowych pól planety to raczej bieda jest. Z tymi dopałkami surowców odpowiadającymi produkcji np z 18 godzin to takie niemieckie sknerostwo wychodzi.

Podsumowując: mam mieszane uczucia z delikatnym zawiedzeniem. Liczyłem na lepsze przedmioty w tym evencie.

Xan, jeszcze mogą zrobić tak jak piszesz i będzie git. Zwróć uwagę że w wakacje mało kto gra w Ogame. Później początek roku szkolnego, dzieciaki do szkół, a rodzice zajęci na maksa. Kolejne 2 tyg września odejdą - zanim gracze znowu zaczną się rozkręcać. Dzień się skróci to więcej ludzi będzie grać. Najdalej w październiku pewnie Gameforge będzie miał wszystko wdrożone i przetestowane.

Poczekajmy może aż zobaczymy zawartość i możliwości nowego elementu sklepu co by nie komentować bez zapoznania się z treścią. Napisali że: "Ograniczony czasowo sklep z artefaktami(...), w którym możecie wymienić nadmiarowe artefakty na wybrane przedmioty tymczasowe."

Jeśli będzie np możliwość wymiany zbędnych itemów nawet na itemy tymczasowe to by mogło być przydatne...

Zacznę od końca:

Crysis, w RP każdy przeciętny obywatel umie kombinować. To się dostaje z mlekiem matki. Może i zainteresowanie grą jest spore, ale stawiam orzechy przeciw dolarom że wpływy za anty już niekoniecznie są największe lub na drugim miejscu w Europie. A nawet jeśli jest inaczej nowi łykną te zmiany i zapłacą jak im Gameforge zagra. Kto ze starych graczy kupował anty to i tak kupi a stracą (wedle Waszych ocen, bo wedle moich niekoniecznie) głównie Ci którzy grali za darmo. Proste.

@Fernir, i vice versa, płakał za takim adwersarzem nie będę. Ktoś kto się sam zamyka bo nie ma argumentów, to dla mnie trafiony zatopiony. Pokazujesz tylko że nie potrafisz dyskutować. Super!

kickerbaser, dla Ciebie może jest bezużyteczne. Dla mnie jak najbardziej jest do wykorzystania. Paczki surowców rozpakuję, wydam na rozbudowę kopalni, badań lub floty, ewentualnie zapakuję do DT i przechowam do czasu uzbierania całej wielkości Astro. Kto komu każe budować Astro z uzbieranych paczek??! Gdzie jest powiedziane że to jedynie słuszna metoda?! Chyba można to zbierać z wydobycia, farmienia lub złomowania przez odpowiedni czas prawda? Kto mi zabroni? Są różne systemy i strategie grania w Ogame. Osobiście wolałbym mieć paczkę bezterminową, ale jeśli są dwie terminowe to dla mnie lepiej bo mam x2 tyle darmowych surowców. Czy tak trudno to zrozumieć, że dla kogoś inne rozwiązanie niż proponujesz (albo inne niż powszechnie stosowane) może być dobre?

Prosiłem Was o uszanowanie tego że ktoś ma odmienne zdanie bez kolejnych insynuacji. Jak widać niektórzy nie potrafią prowadzić rzeczowych dyskusji bez personalnych wycieczek.

Fenrir, uderz w stół a nożyce się odezwą. Czyli jednak zasugerowałeś o kim piszesz czy nie? To przysłowie to takie właśnie szukanie dziury w całym, zamiast dyskusji o Evencie z nagrodami.

Pojawiał się tutaj wielokrotnie argument dotyczący przepadnięcia itemów. Dla mnie to naciągane, bo paczki surowców można zawsze spożytkować choćby na badania FŻ czy dodatkową obronę. Itemy bezterminowe też można aktywować lub nie zatem w obu przypadkach nastąpi przyrost punktów na koncie. Ogólnie przeważa tutaj sceptycyzm co jest w pewnym sensie uzasadnione. Normalne że część przyzwyczaiła się i trudno im się pogodzić ze zmianami. Wielu wskazało także że trzeba poczekać z ostateczną oceną wpływu bieżących zmian. Proszę Was: szanujmy swoje odrębne i często przeciwstawne poglądy, w porządku?

Fenrir, stosując logikę dot Twoich teorii spiskowych mógłbym napisać że jesteś tylko multikontem Jezus_Chrystus który niedawno nie wytrzymał poziomu dyskusji ze mną i strzelił focha. Jak się nie ma nic do powiedzenia to dyskredytuje się adwersarza w dowolny sposób. A to jego buty mają nie zawiązaną sznurówkę, a to krawat nie równo zawiązany, a to konto ma za mało wpisów albo za krótki staż aby mógł w ogóle coś napisać w dyskusji itd, byle by nie odnieść się do meritum. To czy gram na Ogame rok, pięć czy kilkanaście to moja sprawa, tak samo jak aktywność na forum czy miejsce zatrudnienia. Nie powinno Ciebie to w ogóle obchodzić, bo to moja prywatna sprawa, szczególnie że to nie jest temat tego wątku. Fakt że wypisujesz takie insynuacje bez pokrycia źle o Tobie świadczy.

SPIN DOKTOR, też liczę na lepsze nagrody w przyszłości. Pożyjemy zobaczymy jak będzie.

Gra się tak jak przeciwnik (lub Ogame) pozwala. Nikt tutaj nikogo siłą nie trzyma. Zmieni się trochę mechanika gry z tymi itemami czasowymi w ramach eventu z nagrodami ale bez przesady. Trzeba poczekać co będzie w kolejnych eventach. Zresztą zasady (uciążliwość lub zalety jak kto woli) przynajmniej w teorii pozostaną takie same dla wszystkich. Ktoś już chyba wspominał o tym, ale GF prawdopodobnie najwięcej zarabia teraz na nowych lub aktywnych graczach (starzy już swoje wydali lub poświęcili swój czas). Ktoś kto loguje się tylko dla darmowych itemów w ramach systemu nagród raczej nie jest i nie będzie ich topowym klientem. Starzy wyjadacze wiedzą jak grać bez kosztów lub za niskie stawki. Zatem jest to trochę burza w szklance wody, a karawana i tak jedzie dalej. Dla mnie to trochę śmieszne, że tylu ludzi oburza się że firma która żyje przecież z wpływów za anty chce na tym zarabiać. Jedni szukają sposobów jak nie zapłacić a inni jak z nich ściągnąć:)

Hej kickerbaser. Wszystkim nie dogodzisz. Jeden zyska, drugi straci. Pisaliście w wątku, że dobrze by było gdyby był wybór: mniejsze itemy ale bezterminowe czy większe ale czasowe. Pewnie tak by było najlepiej. Miejmy nadzieję że w przyszłości zrobią tak aby pogodzić różne racje i interesy. Parafrazując: zgadzam się z Tobą kickerbaser że GF za bardzo ciśnie w stronę wyniku finansowego i przymuszenia graczy free to play do zakupu anty, to fakt powszechnie znany, to już dobre ponad 10 lat trwa i widzimy tego kolejną odsłonę z którą trzeba żyć. Patrząc z innej strony: itemy czasowe możesz zainwestować w produkcję surowców i szybciej osiągnąć astro tym sposobem. Zbieranie i wydanie w jednym momencie to tylko jeden ze sposobów. Zmieni się sposób osiągnięcia celu ale cel dalej pozostanie w zasięgu gracza free to play.

Najpierw pracownik Gameforge, później troll a teraz chatGPT. Trudno Ci się zdecydować? Stosując Twoją logikę kąśliwych uwag ad personam nie związanych z konkretnym tematem dyskusji mógłbym napisać że chyba za bardzo pochłonęła Cię autohipnoza (Twoje zalecenie dla innego gracza z innego wątku) i odfrunąłeś do alternatywnej rzeczywistości. Wolałbym jednak nie zanudzać czytających offtopem więc może napiszesz nam coś bardziej związanego z tematem. Na przykład czy możesz w hipnozie wywróżyć jakie będą kolejne itemy czasowe? Czy w końcu pojawi się np jakieś Astro albo coś równie mocnego?

Bardzo prymitywny atak z masą inwektyw i insynuacji bez pokrycia w faktach. Pomimo że w nicku kreujesz się na zbawiciela świata, czym notabene naruszasz dobre imię tego prawdziwego a nawet siejesz obrazę nie będę Ci się spowiadał :)

Gram na tyle długo aby móc oceniać wprowadzone zmiany w obrębie konkretnych faktów. Gra w cyferki (Ogame) to zbieranie wirtualnych surowców i wydawanie ich na wirtualne obiekty. Jest to podstawowy, powszechnie znany fakt. Wracając do faktów: nawet osoba kompletnie ułomna matematycznie może przy pomocy kalkulatora obliczyć że ilość wirtualnych surowców z ostatniego eventu jest znacznie większa niż z poprzedniego w którym nie było czasowej ważności itemów. Fakt że (pomimo wymienionych już przez poprzedników mankamentów) popieram kierunek zmian ze względu na zwiększenie i urozmaicenie wartości wirtualnych itemów nie robi ze mnie pracownika Gameforge lub trolla. Jest to dziecinny wręcz argument w stylu: "nie mam argumentów ale przypier... ci czym mam i będzie spokój". Każdy ma prawo pisać wtedy gdy chce, jednak nie powinien obrażać i insynuować działań innym, szczególnie jeśli sugeruje działania których nie może zweryfikować/udowodnić. W ten sposób naruszasz powszechnie panujące na forach zasady i ośmieszasz się. Długość i wielkość aktywności na forum nie ma nic do rzeczy w kwestii logiki wypowiedzi i odnoszenia się do konkretnych faktów. Ktoś może napisać tylko jeden wpis na tym forum który wniesie więcej niż całe Twoje wypociny przez rok czy dłużej. Przemyśl to zanim zabierzesz znowu głos w dyskusji.

Für Deutschland

:trollface:

@ Jezus_Chrystus nie wiem do czego pijesz z tym Fur Deutschland ale czy możemy trzymać się tematu? Ideologiczne czy polityczne wycieczki to chyba inne forum tematyczne. Tutaj większość chce odpocząć od nachalnej polityki, a Gameforge AG to niemieckie studio i wydawca gier wideo, zatem co tu jeszcze robisz skoro masz z tym jakiś problem? Zresztą, co to za różnica czy pomysł będzie Niemiecki, Żydowski czy Chiński. Jeśli jest dobry i wymiernie dla nas korzystny to należy go oceniać w tych kategoriach a nie w kategoriach rasistowskich i przede wszystkim trzymać się tematu: "Event z nagrodami".

Początkowo pomysł z czasowymi itemami mi się nie podobał, ale teraz zaczynam dostrzegać pozytywne strony obecnych zmian:

1) Ilość dopalaczy jest dużo większa niż poprzednio, cienko licząc to jest prawie wszystkiego 2x tyle co poprzednio i do tego dużo ciekawsze propozycje,

2) rozwiązanie premiuje głównie aktywnych graczy,

3) być może spowoduje to większe wpływy dla GF, a większe wpływy to stabilne trwanie tej wirtualnej gry,

4) i chyba najważniejsze: ilość narzekających w tym wątku pokazuje wszystkim jak wielkim sportem narodowym jest narzekanie Polaków (ludzie weźcie się w garść! naprawdę ciężko Wam dogodzić! pusta do połowy szklanka jest także do połowy pełna, prawda?!)

Jasne że są minusy o których już było dość w tym wątku, ale przecież coś za coś. Jak powiedział klasyk w nieco zmienionej formie: "pamiętajcie aby minusy nie przesłoniły Wam plusów".

Finalnie jest to zmiana na plus dla graczy i GF którą w pełni popieram.

Fenrir, wygląda na to że jesteśmy precyzyjniejsi od twórców i supportu gry;)

Taka sama wątpliwość dotyczy przenosin antymaterii. Nie znalazłem wzmianki w FAQ. Ten wirtualny surowiec się resetuje czy ulega migracji wraz z przedmiotami itp wymienionymi w FAQ?