Posts by EXPLORER

ZEr0 - ale tu nie chodzi o korzyść dla gracza. Chodzi o zasady i sposób gry. Nie wszystko cieszy co jest łatwiejsze. Szybszy statki - trzeba zbierać na badania i je rozwijać o to chodzi w tej grze. Chcesz być bliżej kogoś - skolonizuj planetę obok, wyślij lotkę, przenieś itd.

A będziesz chciał jeszcze szybciej latać, wykup anty i surowce, zrobisz więcej badań, Prędkości wszystkich flot na 1X są wystarczające.

Rozumiem, że na początku może irytować prędkość recków, ale z czasem będzie ok.

p.s. Kartez, masz 8 ? serwerów szybkich możesz grać a wolne jest tylko jedno z normalnymi parametrami.

I jeszcze ważna kwesta - mały złom. Przecież wszystkie uniwersa oprócz 68 mają 70-80%. Przecież to jest mega bezsens. Prawie każdy atak udany, niezależnie od obrony w przypadku większych flot praktycznie. Nie wiem, czy nikt tego nie widzi, ale drugie wolne uniwersum powinno być już dawno a fanatycy szybkich gier - napiszę jeszcze raz - macie chyba 8 szybkich światów w różnych konfiguracjach, macie wszystko i więcej Wam nie potrzeba. Taka prawda.

Bardzo dobry pomysł z tą grą bez paczek. Moim zdaniem powinno to zostać zlikwidowane. A moim prywatnym zdaniem bardziej na tym tracą niż zarabiają. Dlaczego bo jeśli ktoś nawet krążownika nie ma a już są floty w topce po 10 tyś. pancerników to odechciewa się gry. I zamiast zwiększyć liczbę graczy, dać rozbudować konto to większa szansa, że taki zainwestuje w antymaterię. Będzie musiał kupić handlarza, aby wymienić surowce, większą ilość pól itd. a tak dają wszystko.. Z handlarza nie opłaca się korzystać bo robią uniwesrsa po 70-80% złomu. Wystarczy się rozbić niepotrzebną flotą i mieć surowce, zamiast inwestować w anty i handlarza. Po drugie, zamiast paczek to i tak topowi gracze będą chcieli inwestować w wymianę surowców, zakup przyspieszaczy itd. Paczki psują grę i sądzę, że po wprowadzeniu paczek spadł im wykup innych rzeczy za antymaterię.

Ruda mam nadzieję, że wprowadzicie choć jedno uniwesrum na takich samych zasadach co 68. Teraz widzę, ktoś pisze o jakiś skanowaniach na tym U68 i ma jakieś scany, (nie moja sprawa i nie mi to oceniać) jednak reset by się tego przydał.

1X - wszystkie floty, ew. recki 2X, 40 % złom, brak ładowności sond, dużo gal, bez udziwnień i omija pustych układów, brak PZ z obrony, brak deuteru na PZ, Szybkie EKO i Badania. Zróbcie coś w co można spokojnie pograć w robocie a nie patrzeć co 15 minut czy ktoś leci...

p.s. Razer - plakacik nad łożkiem z ogame fajna sprawa.

Wszystko rozbija się o szczegóły. Nie ma drugiego takiego uniwersum jak 68 z małymi prędkościami, małym złomem i bez udziwnień.

Natomiast macie 8 szybkich uniwersów w różnych konfiguracjach i jeszcze Wam mało. Przecież macie wszystko.

Wodzu - tylko ja nie neguję szybkich uniwersów a tu wystarczy, że ktoś się odezwie o takim uniwersum jak 68 a w lkokach startowych stoją fani szybkich flot i dużego PZ. Czy to jest pójście z czasem - moim zdaniem nie to to 68 ciągnie ten ogame a nie szybkie uniwersa. Teksty o mniejszości nijak się mają do aktywności graczy i grywalności. Ja zaznaczyłem temat, że przez lata takiego uniwersum nie było - przynajmniej ja nie kojarzę. Chcecie grać na szybkich to grajcie tylko nie negujcie innych co myślą inaczej. Dla mnie szybkie uniwersa to gra zręcznościowa nie ogame.

Ruda - reszta prędkości taka sama jak na U68. Moim zdaniem dajecie graczom za dużo. Dziś bardzo łatwo i szybko dochodzi się do pewnych rzeczy w ogame a jeszcze dajecie duży PZ, jeszcze deuter, PZ z obrony i farming sondami... Zarabiacie chyba tylko na tym, że ktoś dostaje dzwona idzie na kolejne uniwersum i tak się kręci. Nie tędy droga. Trzeba się trochę potrudzić moim zdaniem jak chcesz kup anty na handlarza a dziś dajecie graczom wszystko od ręki praktycznie. Moim zdaniem, albo zrobicie takie parametry jak 68, albo to nie ma sensu. Ludzie idą do pracy, szkoły i niewielu ma czas co 15 minut na przegląd bo po 20 minutach można dostać gonga na szybkim uniwersum. Ktoś chce szybkie ok, ale dla mnie szybsze parametry i wększy złom niż na 68 mija się z celem. Przez lata takiego uniwersum nie zrobiliście tylko pchacie szybkie uniwersa, gdzie i tak później tych wszystkich graczy łączycie.

Balboa - ja odpowiem, ludzie domagają się dziwnych udziwnień a później zdziwieni, że pusto na uniwersum. Wygląda to tak, że dzisiaj ludzie chcą dużo tu na teraz. Duży PZ, PZ z obrony, jeszcze deuter, ataki sondami itd. Mnie to śmieszy, ale rozumiem, że są tacy gracze.

Tylko Ci wszyscy ludzie nie zdają sobie sprawy, że topka zostaje a wielu marzy by tam być a jak nie jest wybierają inne uniwersum próbują i znów nie wychodzi to wybierają kolejne, zamiast grać na pierwszym, gdzie pasują im parametry. I fajnie to robią w tej grze, że później ci wszyscy gracze są w jednym worku bo uniwersa się połączyły XD. Dlatego tak jak pisałem wcześniej szybkie uniwersa nie mają prawa bytu.

A nie ma drugiego wolnego uniwersum i może po latach gry przydałby się taki nowy świat 69.

Możecie nie podzielać mojego zdania, ale wasze szybkie uniwersa są bez przyszłości to jest fakt i to widać po statystykach i aktywności graczy. Chcesz szybciej latać, zrób badania o to chodzi w tej grze, aby prosto nie było a nie wszystko podane na tacy. 70% złomu i jeszcze PZ z obrony! HAHAHa co jeszcze? Każdy atak opłacalny bo miliony pancków się marzą XD.

Ruda gorąca prośba skończcie z udziwnieniami, ogame to nie gra zręcznościowa.

Dlatego parametry mogą być takie same jak na 68.

1X flota, 40% PZ, bez PZ z obrony, bez ataku sondami, bez deuteru na PZ, dużo gal np. 9, aby można było się chować i kombinować, gdzie i w jaki sposób atakować itd.

Na 68 gra średnio 3 razy więcej aktywnych graczy niż quantum taka jest prawda, więc 68 napędza ogame - fakt.

Grałem na różnych uni i topka flociarzy oceniam, że jest na 68, ale z całym szacunkiem wiem, że bardzo dobrzy są też na innych uniwersach, nikomu nic nie odbieram, ale bardzo doceniam poziom 68. Co do wyzwania o którym piszesz, jaki to jest wyzwanie, że w jedną noc w kilka godzin pościągasz moony i zrobisz ST. Dla mnie jest to zbyt proste, tak jak farming sondami. Deuteru też nie potrzeba na PZ bo po zmianach można mieć surowców sporo. Inna sprawa można wymieniać u handlarza jak brakuje.

Teraz wszystko ma być szybko - szybka flota, szybkie recki, deuter łatwy w dostępie i sondy... Dla mnie to zręcznościówka nie ogame.

W 1X właśnie chodzi, aby cały wachlarz dostępnych opcji wykorzystać.

Nie odbieraj to osobowo, rozumiem, że masz inne zdanie. Jednak nie ma uni takiego jak 68 a inne szybkie są, dlatego nie bardzo rozumiem Twoje podejście. Co do ankiet, myślę że sporo graczy kreśli inne parametry niż te na których gra. Zresztą bez znaczenia bo fakty są widoczne. Można tworzyć szybkie uniwersa i są tworzone, ale jak widać na dłuższą metę nie mają sensu. Nie przyciągną nowych graczy bo różnica topowych graczy jest ogromna a po trafieniu, większość graczy przerzuci się na inne. Przecież to widać.

ZEr0 - rzeczywistość pokazuje zupełnie co innego i ogame napędza 1X - taka jest prawda, bo patrząc na statystyki aktywnych graczy, ilość osób na serwerach to bez przyszłości są szybkie uniwersa. Taka jest prawda. A w ogame właśnie chodzi o rozwój min a nie ataki co 20 minut. Bo po trafieniu wiele osób kończy grę bo nie mają nic, ani eko, ani rozwoju. Uniwersum 68 najlepiej funkcjonuje i taki jest fakt.

1X flota, złom 40%, brak PZ z obrony, brak ładowności sond, brak deuteru na PZ, itd.

Ostatnie uni jest 2X flota bojowa, dla mnie to spora różnica czy w ciągu kilku godzin stracę moona czy zdążę się obudzić i zareagować.

Ostatno to idzie w szybką grę, szybka flota, duży PZ itd. co sprowadza się do tego, że gra jest szybka, ale bez przyszłości. Myślę, że więcej osób by inwestowało, gdyby byli związani z kontem i rozwojem a graniem od uniwersum do uniwersum.

Paczki no cóż dla mnie to jest niepotrzebne, ale i tak uczciwe dla wszystkich a nie np. mulitonta na starszych uni po kilku latach gry.

Zwłaszcza po zmianach moim zdanie powinno się iść w tym kierunku. Fuzja z 68 po czasie - to odpada, ponieważ tak jak piszę za duża przepaść na każdym polu. Teraz większość tworzonych uniwersów jest moim zdaniem na szybką grę. Złom 70%, jeszcze do tego dochodzą ataki sondami? - i tak klasa ODKRYWCA traci bo ma 70% z nieaktywnych. Wiadomo gracze są różni ja to rozumiem, jednak ataki w układzie w 20 minut i kilka godzin na zdjęcie moona to trochę już zręcznoścówka a nie ogame. Praktycznie grasz zostajesz trafiony, możesz zaczynać na nowym uni - tak to dla mnie wygląda. Pytasz Ruda czy po zmianach takie parametry wzbudziły by zainteresowanie... Moim zdaniem tak. Zwłaszcza po zmianach, gdzie jest możliwość zdobycia większych planet na początku gry, spokojna gra w miarę a co za tym idzie sens budowy kopalni itd, ale też złom musi być 40% a nie 70%, gdzie praktycznie prawie każdy atak staje się opłacalny. I jeszcze dodajmy do tego 20 minut na atak i farmienie sondami - szczerze no to już trochę przesada dla mnie.

Zresztą złom 70% czy większy powoduje, że floty stają się bardzo duże a wtedy też trudniej nowym graczom się dołączyć bo nie bardzo wówczas jest sens wchodzenia w taką grę. I dlatego moim zdaniem takie uniwersa nie będą przyciągały graczy po czasie.

Jestem tutaj nowy, choć kiedyś grałem. Pytanie, czy istnieje szansa na powstanie bardziej spokojnego uniwersum takie jak np. 68.

1X Flota, ZŁOM 40-50% (przeważnie jest to 70%), brak ładowności sond - ponieważ klasa ODKRYWCA traci na tym.

Rozumiem, chcesz grać jest takie uniwersum jak 68 zapraszamy. Ok. Chcesz nowe - ostatnio podobne się otworzyło tylko z flota X2 i 70% złomu i ładowność sond. I właśnie chodzi o te różnice i szczegóły. Z drugiej strony skoro coś co funkcjonuje najlepiej, dlaczego nie powtarzać? A z tego co widzę to przez lata praktycznie nie ma zbliżonych parametrów. Ja preferuję bardziej spokojną grę i niekoniecznie muszą być na początku duże prędkości statków czy recyklerów. Wiem, że można grać na 68 i ja to rozumiem, ale po tylu latach gry przez aktywnych graczy dysproporcje są i będą coraz większe. Już na samym eko różnica jest kolosalna nie licząc badań bojowych czy napędów.

Dlatego pytanie czy jest szansa na powstanie takiego drugiego uniwesrsum jak 68?