Oklaski dla starszego pana powyżej za dobrą odpowiedź.
Posts by Mati
-
-
To mała podpowiedź: przedmiotem konfliktu nie było w zasadzie coś co znajduje się w/na/pod/obok/za naszym obiektem. Przedmiotem konfliktu był sam obiekt, które leży nadal na granicy tych dwóch państw, które wówczas się sprzeczały. A utwór muzyczny wydany był na debiutanckiej płycie tego zespołu rockowego.
-
Pewien obiekt, który jest dość niezwykły dla swojego kontynentu - tylko w tym miejscu zachodzi tam pewne zjawisko. Odkryty został przez kulturę europejską w połowie XIX wieku przez niemieckiego misjonarza. Ponad sto lat później obiekt ten stał się powodem konfliktu dwóch państw w pobliżu - chodziło oczywiście o pieniądze. Gdy wyszło, że w sumie pieniędzy z tego nie będzie, po kilku latach konflikt rozwiązał się sam. Obiekt ten znalazł się w tytule piosenki pewnego polskiego zespołu muzycznego, na scenie od ponad 40 lat.
O czym mowa?
-
Kurde, pierwsze myśl to była Nicea, ale nie mogłem z tymi władcami dopasować.
No ale Warna pasuje lepiej, nie?
-
Niemcy
-
Kraj o:
- fladze o trzech kolorach,
- dziewięciu sąsiadach,
- kodzie samochodowym takim samym jak kod samolotowy,
- większości straży pożarnej działającej na zasadzie ochotników.
-
Że Polska?
-
Somalia
-
Jesteś dość monotematyczny lokalizacyjnie w swoich zagadkach, takie mam wrażenie Tutaj zacząłem szukać po prostu po jeziorach w danych województwie, było łatwo.
Kraj, niepodległy mniej niż 100 lat. Flaga dwukolorowa. Trzech sąsiadów, ale linia brzegowa dłuższa niż suma granic lądowych. Kod samolotowy składa się z cyfry i litery. I po wnikliwej analizie wychodzi mi, że jest tylko jeden taki kraj na świecie
-
Jako, że okienko transferowe w ligach top 5 zamknięte to może podsumujmy?
Toadie Mati Odpowiedź Toadie Mati 1. Kto w sezonie 2023/2024 wygra Ekstraklasę? Jaga Jagiellonia Jagiellonia 1,00 1,00 2. Kto oprócz Ruchu i ŁKSu spadnie z Ekstraklasy? Puszcza Korona Kielce Warta Poznań 0,00 0,00 3. Kto wygra I ligę? Lechia Arka Gdynia Lechia Gdańsk 1,00 0,00 4. Ile meczów ligowych w tym sezonie rozegra Wisła Kraków (34 w przypadku braku gry w barażach, 35/36 w przypadku gry w barażach)? 36 35 34 0,00 0,00 5. Który zespół zajmie 8 miejsce w Ekstraklasie w tym sezonie? Zagłębie Widzew Łódź Zagłębie Lubin 1,00 0,00 6. Który zespół w Ekstraklasie zdobędzie najwięcej punktów biorąc pod uwagę tylko 5 ostatnich kolejek sezonu 2023/2024? Legia Śląsk Wrocław Po 12 punktów: Śląsk, Zagłębie, Ruch, Legia 1,00 1,00 7. Kto w półfinałach LM? Real, Arsenal, PSG, Atletico Real, PSG, BVB, Bayern Borussia D., PSG, Bayern, Real 0,50 1,00 8. Kto w półfinałach LE? Lfc, Benfica, Milan, Bayer Atalanta, Bayer, Marsylia, Roma OM, Atalanta, As Roma, Bayer 0,25 1,00 9. Kto w półfinałach LKE? Fiorentina, Olympiacos, Brugge, AV Fiorentina, Aston Villa, Olympiakos, Club Brugge AV, Omympiakos, Fiorentina, Club Brugge 1,00 1,00 10. Z jakiej ligi będzie zwycięzca LM? Hiszpańskiej Hiszpańska Hiszpańska 1,00 1,00 11. Z jakiej ligi będzie zwycięzca LE? Angielskiej Niemiecka Włoska 0,00 0,00 12. Z jakiej ligi będzie zwycięzca LKE? Angielskiej Angielska Grecka 0,00 0,00 13. Które dwie ligi dostaną dodatkowe dwa miejsca w przyszłorocznej LM za wyniki w obecnym sezonie? Anglia, Włochy Niemcy, Włochy Włochy, Niemcy 0,50 1,00 14. Kto zostanie mistrzem Anglii? Man. City Man City Manchester City 1,00 1,00 15. Kto zostanie mistrzem Portugalii? Sporting Sporting Sporting 1,00 1,00 16. Kto zostanie mistrzem Szkocji? Rangers Celtic Celtic 0,00 1,00 17. Kto zostanie mistrzem Czech? Slavia Sparta Praga Sparta Praga 0,00 1,00 18. Kto zostanie mistrzem Szwajcarii? Young Boys Young Boys Young Boys 1,00 1,00 19. Ile bramek w fazie grupowej Euro 2024 straci Polska? 6 8 2+3+1=6 1,00 0,00 20. Jakie zespoły zagrają w półfinałach Euro 2024? Niemcy, Francja, Anglia, Holandia Niemcy, Holandia, Francja, Włochy Hiszpania, Francja, Holandia, Anglia 0,75 0,50 21. Zawodnik z jakiego kraju zostanie królem strzelców Euro 2024? Anglia Francja Holandia, Anglia, Gruzja, Niemcy, Hiszpania, Słowacja 1,00 0,00 22. Ile czerwonych kartek zostanie pokazanych podczas Euro 2024? 9 6 5 0,00 0,00 23. Podczas której fazy padnie setna bramka Euro 2024 (Do wyboru: 1 kolejka fazy grupowej, 2 kolejka fazy grupowej, 3 kolejka fazy grupowej, 1/8, 1/4, 1/2, finał, będzie mniej niż 100 bramek). 1/8 Faza grupowa Ostatnia w ostatnim meczu 1/8 była numerem 100 1,00 0,00 24. Sędzia z jakiego kraju będzie sędziował finał Euro 2024? Włochy Polska! Francja 0,00 0,00 25. Czy dojdzie w najbliższym okienku transferowym do chociaż jednego transferu za min. 100 milionów euro (wg danych transfermarkt)? Tak Tak Najdroższy był Julian Alvarez, z Man City do Atletico za 75 milionów euro 0,00 0,00 26. Czy chociaż jeden Polak zmieni klub za min. 15 milionów euro (wg danych transfermarkt)? Nie Tak Najdroższy był Kamil Grabara z FC Kopenhaga do Wolfsburga za 13,5 miliona euro 1,00 0,00 27. Kto z tego zestawu w przyszłym sezonie będzie grał w Wiśle Kraków: Joan Roman Goku, Bartosz Jaroch, Angel Rodado, Miki Villar, Marc Carbo (ale szrot ogólnie)? Villar, Jaroch, Rodado Idę na założeniu "wszyscy won" i że nikt Jaroch, Rodado i Carbo zostali 0,60 0,40 28. Kto 1 sierpnia 2024r. będzie trenerem Liverpoolu? Amorim Amorim Arne Slot 0,00 0,00 29. Kto 1 sierpnia 2024r. będzie trenerem Bayernu Monachium? Flick (ale nie Otto) Chyba ten Flick… Vincent Kompany 0,00 0,00 30. Kto 1 sierpnia 2024r. będzie trenerem Wisły Kraków? Skorża ;p Rude Kazimierz Moskal 0,00 0,00 No i co, kluczowa wydaje się suma?
Ty 15,60, ja 12,90. Nawet typując ponad 2 tygodnie po Tobie dostałem srogo w łeb :c
Jak Ty to robisz?
-
Byłem zdziwiony, że aż 30km od Stargardu... Czyżby Ińsko?
-
Mariusz Świtalski...
-
Polski przedsiębiorca, karierę zaczynał od więzienia, skazany za włamania. Następnie zakładał wiele przedsiębiorstw zajmujących się różnymi rzeczami: importem sprzętu RTV i alkoholu, hurtem artykułami spożywczymi, był właścicielem gazety, radia czy nawet drużyny piłkarskiej (kiedyś Ekstraklasowej, dzisiaj nieco zapomnianej). Swoje biznesy sprzedawał często dużym firmom zagranicznym, które to prowadzą je dzisiaj a które niemal każdy z nas odwiedza bardzo często. Regularnie znajdował się na liście 100 najbogatszych Polaków tygodnika "Wprost", już od początku lat 90.
-
Mąż Mrs Robinson, czyli Mel Brooks
-
Tak, Burundi
-
Stosunkowo mały, biedny i nowy kraj.Graniczy z trzema krajami, nie ma dostępu do morza, ale w sumie z dość sporą linią brzegową. W tamtejszym parlamencie obowiązują dość ścisłe parytety - nie tylko dla kobiet, ale także dla grup etnicznych. Kilka lat temu kraj ten zmienił swoją stolicę.
-
Kurcze, szukałem wcześniej na Ukrainie, ale w zachodniej części... Są tam tereny co były częścią Austro-Węgier, Czechosłowacji, Polski, ZSRR i Ukrainy chyba...
Ale! Mam miasto założone w 1869 roku, które prawo miejskie uzyskało w 1917 roku. Była to najpierw wieś Aleksandrówka (od nazwiska cara Aleksandra II), ale po założeniu zakładów metalurgicznych przez Johna Hughesa zaczęto nazywać ją od wymowy jego nazwiska Juzowka. W 1924 zmieniono nazwę na Trock (od Lwa Trockiego) a kilka tygodni potem na Stalino, aż do 1961 roku, kiedy to zaczęto używać nazwy Donieck, mimo, że do Donu daleko
-
Czyli w skrócie Guccio Gucci
Bardzo ładnie, Toadie
-
buleon nieaktywny prawie pół roku, równo rok od potwierdzenia przez Toadiego poprawnej odpowiedzi, więc może się wepcham?
Ten facet, którego nazwisko jest dzisiaj marzeniem niejednej kobiety swoją karierę zaczynał jako windziarz w pięciogwiazdkowym hotelu w Londynie od koniec XIX wieku. Zaczynał od produkcji akcesoriów do jazdy konnej, jednak finalnie biznes poszedł w inną stronę. Dwa tygodnie przed jego śmiercią w wieku 71 lat udało się otworzyć sklep w Nowym Jorku i na sukces jego nazwiska zapracowali głównie synowie.
-
Jedyne co po tym czasie mi przyszło do łba to Wołgograd - dawniej Carycyn i Stalinograd, rozwój znaczy w drugiej połowie XIX wieku, jest przemysł metalurgiczny w pobliżu... Tylko chyba leży nad Wołgą, nie?
Przynajmniej w dobrą stronę próbowałem iść?