Posts by Pogromca Cygana

Jako że zacząłem grać na Mathylda (wczoraj :P ) odpowiem tak - pomijanie układów - nie. Jak ktoś nasrał floty niech teraz się produkuje i ponosi tego koszty. Skoro go nie stać na latanie - niech nie lata. A jak paczek "nie stać" niech nie grają. Bo to tylko dla nich.

Dex na pz - też na nie, bo wyrośnie multum pushówek i każdy się będzie orał na własnych kontach. Byle z PZ dex zebrać. Przy jak obserwuję od wczoraj - tak miernej frekwencji momentalnie podskoczy ilość kont, każdy zacznie zakładać multi - a i tak już ich jest za dużo.

NIE. Ta gra już jest wystarczająco zniszczona i wystarczająco rozstrojona brakiem jakiejkolwiek logiki. Jak cię nie stać na latanie - siedź na moonie.

Starcie tak piękne że aż szyby pękły.

Jak to plotka niesie - leciały 3 ACSy, w miedzy czasie obrońca jeszcze sobie wysyłał expy z planet gdzie moony padły. Jak by dla beki. Leciał 1 acs główny gdzie obywatel mściciel słał swoją piękną flotę razem z obywatelem dyrektorem ( wysypiska jak go nazywają ) . Kolejne 2 od obywatela dyrektora - specjalnie, bo wał na "dużą literę nie zasługuje" - każda albo sekundę albo dwie po głównym ataku bo rożnie mówią - do zamarkowania "ciosu" w logach :D Główny gdzie pierwsze skrzypce grała flota mściciela siadł, pozostałe z jakimś śmietnikiem flotowym nie wiadomo na co - żeby niby ktoś pomyślał ze to "próba ustrzelenia ustawionego FSa ?? " No ja tam nie wiem. Podobno floty tak obfite że ledwo by sondy ogarnęły :D Opieram się na plotkach. Wieść gminna niesie że sekundę po pierwszym ataku i zdjęciu floty obrońca dziwnym to zbiegiem okoliczności jak natchniony odpalił urlop, o serwerze zapomniał ... zapominając jak konto i flotę sprzedawał , a może to i te same osoby ?? Bo który to już taki ustawiony wlot na ów osobnika ( Palec Rozkoszy też zaszalał na multikoncie ostatnio swoją drogą , jak by nikt nie wiedział - kto wie to wie :D :D :D ).

Widownia była podobno obszerna. Zysk - tak przygotowany by zasilić baki w paliwo , czysty dex do zebrania :D Wszem i wobec rozlegały się żale że nikt przypadkiem nie miał flot pod ręką bo gdzieś latały na FSach z reckami - bo zebrać taki złom to jak złapać złodzieja. Na gorącym uczynku. Ale mówią - następnym razem, i też zrobimy niespodziankę.

I w sumie to czekam, bo podobno ktoś odpalił obsa i przez przawie 2 h nagrywał i monitorował obiekty i sytuację. Z ciekawości chyba założę konto i zacznę tam grać, bo to kwintesencja Ogame w czystej postaci. Można jawnie walić w chutralalala a i tak ci nic nie zrobią :D Albo jak już to dadzą pstryczka w nos, pogrożą paluszkiem i za 3 dni wypuszczą :D

Nic, trzeba chyba się przemóc. Kino akcji w takim wykonaniu trzeba obserwować na własne oczy , a nie polegać tylko na spowiedziach innych graczy :D Tylko trzeba to ogarnąć logistycznie ;)

Obrońcy nie ma co życzyć SZO bo boty się nie odezwą.

Całej reszcie... więcej takiego kabaretu ;)

ja wiem, że minęło tylko 5 miesięcy, ale może pora wziąć się za aktualizacje tych dodatków ?

Stare forum ciągle nie przeniesione.

https://board.en.ogame.gamefor…lerated-tools-extensions/

I tam masz wszystko co jest dozwolone. Nie ma potrzeby szukania i zastanawiania się

Przeczytaj pierwszy post a nie bezmyślnie nabijaj statystyki. Napisałem wyraźnie że na en jest tolerowany, Chodzi o to aby i u nas jasno było to napisane, żeby po każdą rzecz nie trzeba było iść na forum angielskie.

Przeczytałem, a ty dalej drążysz. Ogame PL nie jest osobną grą. Jeśli coś jest tolerowane na EN - czyli ogólnie przez Gameforge - jest tolerowane na każdej wersji gry. I to EN jest wyznacznikiem, a na PL tylko kopiują - albo powinni zawartość - bo PL różni się tylko tym że ma osobne forum i niczym innym.

Rzekłem , a ty baw się w piaskownicy dalej.

według tego kalkulatora najlepiej wysłać 1500 DT + 1 SS + 1 pioniera, żeby zgarnąć max surowce/flotę?

Jeżeli nie mam jeszcze takiej floty, żeby wysłać 6x 1500 DT + 1 SS + 1 pioniera, to lepiej będzie wysłać np 1x na max zdobycie? czy np 6 ekspedycji po 300DT + SS + pionier?

Gram na uni Quadrantids, top1 ma 880 000 000 pkt

Lepiej rozłożyć na 6 slotów.
    Statystycznie surowce i flota nie wpadają w tych największych wartościach (jest na to z 1%?). Wysyłając 6x 200DT oraz 1x 1200DT przy dużej ilości prób statystycznie powinieneś mieć zbliżony wynik.
    Czarna dziura niestety może się trafić i lepiej stracić na początku unii (gdy nie możesz odbudować w 5 minut całej floty cywilnej ekspedycji) 6 flot na dziurach wysyłając 6 razy więcej eksp po 1/6 floty niż raz trafić i być uziemionym na dłuższy czas bo wszystko znikło :) A tak pozostałe 5/6 floty pracuje na tą 1/6. I nadąży z zyskiem odrobić + zarobić na powiększanie latającej floty do maksymalnych wartości.

Statystycznie to czyste RNG. Z doświadczenia wiem że nie warto zaniżać ilości MT / DT bo nic na tym nie tracisz a możesz stracić sporo surowców z expa. To jest takie naciągane i na siłę że nie wiem czemu ma to służyć. Nie wiem skąd takie naciągane wymyślane teorie i mącenie ludziom. Wysyłasz zawsze max ilość pod maxymalną ilość surowca możliwą do zebrania - metalu - na danym serwerze + doliczasz bonus z badań form życia jeśli je rozwijasz pod tym kątem. Finalnie przy inwestycji w LF można zebrać sporo więcej niż 120kk metalu, w moim przypadku jak jeszcze grałem trafiło się nie jeden raz nawet powyżej 160 z jednej floty.

Średnio na większości serwerów bazowa ilość bez wliczania LF to chyba 120kk ciągle, więc pod tyle się wysyła. Czy MT - bo szybsze i całościowo dziennie można zyskać na czasie i na dodatkowej fali expa - albo DT jak kto woli. Jego sprawa. Ja polecam MT + pionek + ripper + ewentualnie sonda bo nie musi być. Ewentualnie tylko pionek + mt/dt + sonda, ale z drugiej strony warto latać z bojowym i zbierać flotę czy dla samych sond, czy dla złomu z floty która jest czystym zyskiem.

Latanie bez bojowego w tym przypadku rippera zaniża maxymalne ilości statków jakie można dostać za jednym razem.

A ilość mt dt dodatkowo zmienia się w zalezności od rozwoju Tech Nadprzestrzennej + badań LF na zwiększoną ładowność.

No i serio myślisz że ma to jakieś znaczenie ?? Pisać można co tylko sobie wymyślisz i co ci do głowy wpadnie. Ale jakie to ma odzwierciedlenie w rzeczywistości ?? No wiem takie że żadne. Bo ludzie dostają "gifty" od kolegów z sojuszu , nikt tego nawet nie zgłasza, nikt się ilościami nawet nie przejmuje. A i całkiem nie dawno widziałem jak gość na start dostał po 50kk surowca każdego rodzaju - mając 10 pkt :D No i gra sobie dalej.

Ale no tak zapomniałem... ktoś go musi zgłosić. Inaczej ciężko o bana.

sprzedają na allegro surowce

Teraz już nie tak prosto wysłać surowce do osoby niżej :)

Jak to nie. To chyba nie grasz w ogame :) Porzuconej planety czy moona już nie sfarmisz, ale myślisz że te 5k kont z których 4850 jest na bieżąco kasowane to co to jest ?? :D Dalej jest bardzo prosto, a sposobów i patentów dalej jest cała masa :D A że w każdej innej normalnej grze kary są takie że odstraszają - tak w ogame nikt sie banami nie przejmuje bo zamiast perma dostajesz tydzień czy tam dwa :D

Miałem kiedyś podejrzenia, że te topowe konta należą do GF. Po to aby jak najszybciej ludzie mogli wyciągać maksa z expedycji i w miarę szybko (na początku) rozwinąć konta. Na paru uni były takie przypadki, ze konta po miesiacu wbijały 100mln a po jakimś czasie znikały na banie. Ale to takie moje teorie dpiskowe

Konta są nienormalnie wybijane w pkt a później surówka i same konta lądują na allegro. Sporo takowych na kilkunastu ostatnich serwerach jest i było - nie będę może nickami rzucał, ale głównie jedna - dwie osoby. Po tygodniu miliony pkt, chwalenie się że to robione pod allegro i handel się kręci. Bo to nie jest robione dla ludzi tylko dla nich samych - bo czerpią z tego zysk. Czyszczą serwery z expów , sprzedają na allegro surowce, później floty i konta i interes się kręci. Jest kilku takich którzy robią to notorycznie, i niestety uchodzi im to na sucho. Ogame jak ogame w porównaniu do innych normalnych gier ma tak żałosny system kar że po banie i tak wracasz. I grasz dalej.

Jak widać można. A to i tak ciągle jedne i te same osoby. To też pokazuje że ludzie lekko kontakt z rzeczywistością utracili i kiepsko z życiem u nich. Ale kto bogatemu zabroni. Ich pieniądze - ich sprawa. Jeśli w taki sposób kompensują sobie życiowe braki czy porażki to jedynie co to można im współczuć i się nad nimi litować.
    Bo tylko tyle zostaje. Ale też jak to u nas bywa uwydatnia to że zdecydowana większość tylko w taki sposób grać potrafi. Dodatkowo jeszcze przy tym oszukując i łamiąc regulamin. Mentalność polaczków.

Ta gra nie ma żadnego balansu między paczkami a resztą z tej garstki która jeszcze chce w to grać. Tak zgaduję , sądząc po próbach zakłamania stanu serwerów przez GF - że długo to już nie potrwa. To są takie ostatnie podrygi, na przestrzeni miesięcy stanie się to jeszcze bardziej widoczne. Sztuczne tworzenie ruchu na serwerach , sztuczne pompowanie czegoś czego nie ma. Ta garstka powiedzmy z 200-300 osób w grze + fikcyjne konta / boty... Z głupiego serwera na głupi serwer ci sami głupi ludzie...

GF sięga dna już od wielu lat. Nie wstrzelili się we spółczesność, a niestety takie zakrzywienie i odklejenie w stworzeniu gry tylko dla jednego - dwóch graczy z wielkim portfelem... gdzie reszta łudzi się że coś zdziała zapominając że to tylko gra... Nie zdziwił bym się gdyby pod tym "finansowym puchem" kryło się coś zdecydowanie gorszego.. :)

Mathilde 1582 graczy, więc nie tak źle. Cały czas szybko spada :(

Nie graczy a KONT. Tyle jest kont zarejestrowanych obecnie. A to jest różnica. Graczy z tego może jest max 80, a reszta to puste konta. Ten serwer już się wyludnił dawno z tego co wiem. Zostało kilka osób i nic więcej. Wszystkie te "nowe liczby" to ilość zarejestrowanych kont a nie ilość graczy.

Obecnie lobby wyświetla ilość graczy ogółem. A nie jak wcześniej online. 1300 to nie tak dużo.

Ale chyba na wszystkich serwerach razem , łącznie z zagranicznymi. Bo na wielu nie ma nawet tylu kont założonych. I ni jak ma się to do rzeczywistości ;)