Posts by Tamister

Podejrzewam, że kolega korzysta z jakieś odmiany algorytmu genetycznego, a tego typu rozwiązanie nie da nigdy idealnego rozwiązania (co nie oznacza że nie potrafi dać dobrego)... algorytm de facto losuje składy floty przy czym stara się to robić "inteligentnie" tak by przy kolejnych iteracjach zyskiwać wyniki coraz bliższe idealnemu. Tego typu metodyka bardzo często wypluje składy z jakimiś "nadmiarowymi" statkami, które nie za dużo wnoszą do rezultatu tak jak w przypadku powyższych sond.

Dużo jest prawdy, w tym, co mówisz.

Ale mam kilka "ale":

- Idealnych rozwiązań może być pełno, ale też nie jest powiedziane, że nigdy ich nie znajdzie.

- Dostosowałem algorytm tak, że raczej nie ma zbędnego typu statku. Dlatego, jeżeli np. sondy zostały we flocie, to znaczy, że wynik był lepszy od tego, gdyby ich nie było w ogóle.

Przy 100 OW sądzę, że mogły te 381 sond zrobić różnicę :) Jak zobaczysz wyżej dla wielkich armii sztuczna inteligencja uznała, że sondy są bezużyteczne :P

Gdyby było inaczej to algorytm testuje typu: a co się stanie jak dam np. 20 sond, a nie 381. Gorzej? A jak dam 20000? Też słabo, no ok zostańmy przy 381 ;) Tak w duuuużym skrócie.

Fajne pytanie. Dzięki!

Wczytywanie raportów jest w planach!

Super! Dzięki za takie dane

Wynik jest taki:

"SmallCargo":200000,"LargeCargo":0,"LightFighter":500000,"HeavyFighter":100000,"Cruiser":100000,"Battleship":75000,"ColonyShip":0,"Recycler":0,"Probe":0,"Bomber":90000,"Destroyer":35000,"Deathstar":0,"Battlecruiser":50000,"Reaper":70000,"Pathfinder":0

"Metal":651636600,"Crystal":667366450,"Deuterium":-220230000

Porównałem z TrashSim i zauważyłem różnice w zdobytych surowcach - głównie metal,bo u mnie wyszedł 2 razy mniejszy zysk. Spróbuję naprawić ten błąd.

Podwójne dzięki w takim razie za takie dane :)

Dzięki za miłe słowa :)

Projekt powstał wstępnie dla moich wysłanych celów. Ale na tyle podoba mi się jego działanie i przydatność, że się dzielę:)

Dziś już nie odpalę dla Ciebie programu - zrobię to jutro. Ale może chcesz dodać do swoich informacji inne parametry w tym czasie? Edytowalem pierwszy post. Może Ciebie zainteresuje :)

pl1

Podałeś mało szczegółów. To świetna okazja, aby pokazać, jak różne parametry wpływają na wyniki.

Obrońca:

- 100 OW.

- Techy: 18/17/18

Atakujący:

- Techy walki: 20/20/20

- Techy napędów: 11/12/7

Wyniki programu dla różnych parametrów

1.

a) Parametry:

- Taktyczny odwrót: nie

- Priorytet na profit

b) Wynik:

- wojska: "SmallCargo":810,"LargeCargo":230,"LightFighter":1443,"HeavyFighter":57,"Cruiser":103,"Battleship":0,"ColonyShip":39,"Recycler":0,"Probe":64,"Bomber":0,"Destroyer":160,"Deathstar":0,"Battlecruiser":58,"Reaper":44,"Pathfinder":50

- zarobione surowce: "Metal":1143150,"Crystal":339050,"Deuterium":-87324

2.

a) Parametry:

- Taktyczny odwrót: tak, 5x

- Priorytet na profit

b) Wynik:

- wojska: "SmallCargo":0,"LargeCargo":0,"LightFighter":1781,"HeavyFighter":82,"Cruiser":0,"Battleship":324,"ColonyShip":41,"Recycler":0,"Probe":213,"Bomber":0,"Destroyer":0,"Deathstar":0,"Battlecruiser":0,"Reaper":0,"Pathfinder":0

- zarobione surowce: "Metal":1133700,"Crystal":363550,"Deuterium":-76647

3.

a) Parametry:

- Taktyczny odwrót: nie

- Priorytet na prędkość

b) Wynik:

- wojska: "SmallCargo":12999,"LargeCargo":416,"LightFighter":372,"HeavyFighter":755,"Cruiser":75,"Battleship":0,"ColonyShip":0,"Recycler":0,"Probe":381,"Bomber":0,"Destroyer":0,"Deathstar":0,"Battlecruiser":0,"Reaper":100,"Pathfinder":44

- zarobione surowce: "Metal":1190400,"Crystal":303700,"Deuterium":-127050

Ciekawe wnioski:

- statki kolonizacyjne nie takie nieprzydatne :D

Cześć!

Rozumiem Was :D

Tutaj nie do końca zrozumieliśmy się z Zodiakiem.

W programie spokojnie mogę ustawić priorytet - np. że flota ma tam dolecieć jak najszybciej. Wtedy gs-y jak i recyklery by się nie pojawiły w wyniku.

Czekam na kolejne przykłady. Też na priv jak ktoś woli :)

Wprowadziłem Twoje dane do programu. Wyniki od razu wrzuciłem do TrashSima.

Też załączam SS programu. Jest on bardzo surowy na razie, bo docelowo ma działać na przeglądarce. Prosiłeś, więc proszę :)

SS Programu: 2ek

SS TrashSim: 2el

Cześć

Dlaczego punkt 3 jest opcjonalny? Powinien być obowiązkowy moim zdaniem, bo niby jak to obliczyć bez własnych techów?

Czym ten program różni się od TrashSim?

No i mógłbyś wrzucić screena czy coś

Cześć Zodiak

Tu racja, mój błąd. Dziękuję za wskazanie! Techy są oczywiście wymagane. Własne wojska nie, bo program po prostu wtedy szuka dowolnej floty, aby wszyło jak najlepiej.

Dodałem jeszcze w opisie, pod jakim względem najlepsza flota jest wybierana - zwycięstwo, rabunek, prędkość, zużycie deuteru.

Niestety screena nie wrzucę, bo tę aplikację/kalkulator mam jeszcze tylko na komputerze. Mogę wrzucić surowy wynik z programu, nie wiem, czy interesuje? :)

Od TrashSim różni się tym, że:

1. Daje nam realną przewagę nad innymi w grze

2. Nie musimy ręcznie wpisywać i szukać floty, która w ogóle pokona flotę i obronę wroga

3. Dobiera nam sam flotę, która najwięcej dla nas zyska

4. Resztę floty możemy wysłać dalej (a nie wysyłać całą flotę na jednogo wroga)

5. Przyśpiesza nasz rozwój w grze - wiemy jaką flotę budować, aby kogoś pokonać

Cześć,

Stworzyłem program ze sztuczną inteligencją do naszej ulubionej gry;) Oblicza on jakie wojska najlepiej posłać na atak/obronę, aby jak najwięcej zyskać.

Program otwieram na publiczne testy. Jak ktoś jest zainteresowany, może tutaj podać wymagane informacje lub w wiadomości prywatnej.

Oczywiście chętnie usłyszę wasze zdanie na ten temat. Lub pytania, jeżeli macie! :)

Chętni do przetestowania muszą podać:

1. Technologie wroga/cel
    2. Wojska celu
    3. Surowce celu
    4. Własne techy - atak, ochrona, pancerz, napędy

Dodatkowo opcjonalne można podać (daje to lepsze rezultaty):

1. Atakująca flota
    2. Czy taktyczny odwórt - jak tak to 3x, czy 5x
    3. Stosunek surowców - D/C/M
    4. Który z poniższych wskaźników jest dla nas najważniejszy - np. prędkość
    5. Koordynaty swoje i przeciwnika

Najlepsza flota wybierana jest przy pomocy czterech wskaźników:

1. Zwycięstwo
    2. Zdobyte surowce
    3. Prędkość
    4. Zużyte paliwo

Od TrashSim różni się tym, że:

1. Daje nam realną przewagę nad innymi w grze

2. Nie musimy ręcznie wpisywać i szukać floty, która w ogóle pokona flotę i obronę wroga

3. Dobiera nam sam flotę, która najwięcej dla nas zyska

4. Resztę floty możemy wysłać dalej (a nie wysyłać całą flotę na jednego wroga)

5. Przyśpiesza nasz rozwój w grze - wiemy jaką flotę budować, aby kogoś pokonać

Wyniki będę wysyłał drogą, którą Wy wybierzecie;)