Posts by hardy

Szkoda, ze moderator tu nie wkracza, bo takie odzywki z obrażaniem kolegów nadają sie do kasowania i zbanowania gracza aż do zamknięcia tematu.

Uważam, że urlopy są ustawione prawidłowo.

Jedyna sprawa, którą popieram to wprowadzenie po zejściu z urlopu zakazu ataków przez tego gracza na kilka godzin(np.6 h).

Ruda ratuj, bo przez te wyskakujące okienka jak diabeł z pudełka gotów jestem sie pochlastać !

Wpłyń na tych miłych programistów, żeby to usunęli albo pozwolili na opcjonalny wybór, jak kto chce niech ma okienka.

Usunięcie daty zakończenia badania też jest złym pomysłem, komu to przeszkadzało ?

Udało mi się uruchomić symulator, ale niestety nie wiem jak, albo nie ma jeszcze możliwości wgrania surowców, obrony i LF.

Czy wyniki są prawidłowe, na razie nie sprawdzałem.

Ciekawy numer zauważyłem:

Na jednej z planet wybrałem rasę Rock'tal i powtórzyłem to na drugiej planecie.

No i na tej drugiej przestały być widoczne surowce i nie można było nic wklepać, np. kopalni.

Dowiozłem surkę na kopalnię a ta znikła po starcie budowy.

Usunąłem rasę Rock'tali i problem zniknął, a surowce wróciły.

Spróbuję tam wprowadzić inną rasę, żeby zobaczyć, czy problem wróci.

Jeśli wróci to będzie lipa, bo przecież rasy mają zwiększać możliwości planet.

Nie, chodziło mi o lewy panel, gdzie są ustawienia i konto i gdzie podane są wszystkie surowce i floty, ale dzisiaj widzę, że działa to poprawnie.

Wstępna przymiarka do badań T3 pokazuje, że trzeba podnieść budynki mieszkalne i żywnościowe gdzieś do poziomu 60 i 63, a to wymaga zainwestowania sporej ilości M i K.

Nie jestem pewny, czy trzeba na etapie prób odblokować badania T3, chyba jedynie, żeby sprawdzić występowanie błędów.

Lista badań jest przecież załączona do opisu każdej rasy, a wielkość bonusów teraz nic nie da, bo raczej będą zmienione, a rozwinięcie do rozsądnego poziomu na Bermuda to raczej marzenie.

Już doszedłem - trzeba dalej wysyłać misje poszukiwawcze nowych form, bo znalezione kolejny raz rasy powiększają ich doświadczenie i bonusy technologiczne:

Level 2: 1025/13126 XP

Lifeform tech bonus: 2 %

Czy ktoś wie co to jest trade ship ?

W zakładce Standard fleets można ustawić różne statki i jest tam pokazany trade ship, który wg obrazka wygląda tak samo jak small cargo. W stoczni takiego statku nie znalazłem, więc to chyba jakiś niedokończony pomysł projektantów ?

Czy może mi ktoś rozwikłać co to jest ?

Level 1: 6031/9451 XP

Lifeform tech bonus: 1 %

Takie oznaczenie mam przy opisie formy Rock'tal i podobne przy Humans, ale z innymi wartościami.

Pozostałe formy mają 0.

Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie wersji 9 na razie tylko na nowe serwery (oczywiście po usunięciu zauważonych błędów).

Nowe serwery będą drugą falą testowania, kiedy wyjdą następne błędy, bo szkoda by było, narobić bigosu na starszych serwerach.

To prawda, Nerthil, jest takie badanie Humans, które działa tylko na tej planecie, na której było wykonane (T1-2), innych nie zauważyłem.

Natomiast pozostałe badania działają na wszystkich planetach i to niezależnie od tego, czy zostały zasiedlone przez którąkolwiek rasę !

Pisałem wyżej, że na 4 planetach trzeba opracować komplet badań i to wystarcza dla całego konta.

Rzecz jasna, że nie wszystkie badania są potrzebne każdemu graczowi, więc każdy bada technologie wg własnych potrzeb - jedne na maxa inne np. tylko 1. poziom.

Co do budynków związanych z formami życia to trochę inna sprawa, ponieważ na planecie można stawiać tylko te, które należą do rasy zasiedlającej tę planetę.

Ponieważ bonusy od budynków działają tylko w obrębie planety, na której stoją, musimy chcąc skorzystać z takich bonusów, zasiedlić każdą własną planetę jedną z czterech ras.

Wybór rasy decyduje o możliwych tam bonusach, więc inne rasy będzie osiedlał flociarz, inne zbieracz a jeszcze inne odkrywca.

Nie widzę tu miejsca dla mixu ani w technologiach ani w budynkach.

Nie odkryję Ameryki jeśli napiszę, że wprowadzenie nowych form życia na swoje konto powinno być poprzedzone na tyle dużym rozwojem, żeby można było w miarę szybko zbadać technologie przynajmniej w segmentach T1 i T2.

Pozwoli to także na zbudowanie na planetach kilku podstawowych budynków dla tych form, które mają znaczenie dla rozwoju planet.

Moje przemyślenia i obserwacje są takie, że badania dla poszczególnych form należy rozwijać na 4 planetach oddzielnie dla każdej z form a na pozostałych planetach nie ma już sensu tego powtarzać ani robić tam mixu technologii z różnych form (bo po co, skoro badania obejmują całe konto?).

Na pozostałych planetach należy wprowadzać te formy życia, które nam pasują ze względu na strategię i styl gry i tam stawiać tylko budynki, a technologii nie ruszać (może z wyjątkiem pierwszego poziomu?)

Czy ktoś ma inne przemyślenia na ten temat ?