Powłoka Ochronna - Pytanie

• Cześć

Mam pytanie odnośnie powłok ochronnych. Słyszałem, że żadna ilość LMów nie jest w stanie przebić się przez powłokę ochronną. Moje pytanie: Dlaczego?

Powłoka ma swoje punkty strukturalne i swoją siłę. Dlaczego nie da się jej złamać za pomocą dużej ilości LM (np.100.000)

Przecież flota składająca się ze 100k LMów ma więcej pkt. strukturalnych i większą siłę ataku. A według TrashSim nie przebiję się LMami przez dużą powłokę.

Agresor i obrońca mają wszystkie badania bojowe na tym samym poziomie 15

Czyli co? każdy myśliwiec strzela osobno? a nie wszystkie na raz? dlaczego atak się nie sumuje? 1 LM=125/ 100.000 LM=12.500.000

TrashSim pokazuje że 12 OW zniszczy obie powłoki. 1 okręt się nie przebije, ale 12 już tak, czyli to tak jakby ich siła ataku się sumowała. Dlaczego nie dzieje się tak z myśliwcami?

Pewnie wielu z was moje pytanie rozbawiło

coś w stylu "łaahahaha jaki typ! ale amator xD"

Trochę już gram ogame (chyba z rok) ale ciągle się uczę :)

:popcorn:

• Chodzi o tzw. "efekt odbicia".

Powłoka posiada "punkty życia" oraz odnawiającą się co turę waki tarczę. Aby zacząć tracić swoje "punkty życia" najpierw musi stracić swoją całą tarczę. I właśnie ta tarcza ma jedną właściwość. Najmniejsza wartość o jaką może być pomniejszona to 1%. Jeżeli więc obrażenia jakiegoś statku czy też jednostki obronnej są mniejsze niż 1% wartości jej tarczy, to zostają odbite i nie zadają żadnych obrażeń.

Przykład lekkiego myśliwca i dużej powłoki. Techy bojowa u agresora (odpowiada za obrażenia) i ochronna u obrońcy (podnosi poziom tarczy) na 15.

Obrażenia myśliwca - podstawa 50 + 15 x 5 = 125

Tarcza dużej powłoki - podstawa 10.000 + 15 x 1000 = 25.000 i teraz 1% z tego to 250.

Nie ma możliwości, aby myśliwiec zadał obrażenia powłoce, ponieważ 250 > 125. A odpowiadając na kolejne pytanie - jednostki strzelają do siebie po kolei, wybierając losowo swój cel, to nawet i milion myśliwców się przez taką powłokę nie przebije (no chyba, że agresor będzie miał raczej nieosiągalne wartości badań typu 41 poziom bojowej a obrońca pozostanie na swoim 15 poziomie ochronnej, bo dopiero wtedy dmg myśliwca będzie większy niż 1% tarczy powłoki).

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta