Sportowy

• Zbliżają się mistrzostwa świata w snookerze. Oto pytanie z nimi związane:

Ile jest teoretycznie możliwych scenariuszy zakończenia tych mistrzostw?

Przez scenariusz rozumiem przyporządkowanie każdemu uczestnikowi etapu turnieju, do którego dotrze.

Mistrzostwa odbywają się w systemie pucharowym i składają się z pięciu rund.

• Szukałem gdzieś drabinki na MŚ, ale widzę że dalej trwają jakieś kwalifikacje... To będę próbował na logikę :p

Finałowa runda to jeden mecz, dwie możliwości: 2,

Półfinały to dwa mecze, w każdym dwie możliwości: 2*2=4,

Ćwierćfinały to cztery mecze, w każdym dwie możliwości: 2*2*2*2=16,

1/8: 2^8=512,

1/16: 2^16= 262144.

Teraz 2*4*16*512*262144 daje nam 2 do 31 potęgi, czyli 2.1 miliarda. Dobrze chociaż kombinuję? :P

• Z matematycznego punktu widzenia jak najbardziej Mati 😜

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Po drodze przydarzyły się błędy obliczeniowe, ale wynik końcowy się zgadza! Miałem ten sam pomysł na rozwiązanie zagadki. Jest 31 meczów w drabince turniejowej, każdy z nich może się zakończyć zwycięstwem jednego bądź drugiego gracza, więc wszystkich wariantów jest 2^31.

• Dokładny wynik to: 2 147 483 648

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• No tak, 2^8 to 256 ;) Liczone w pracy pisząc na telefonie jedząc drugie śniadanie między jednym telefonem a drugim mailem.

Parę pytań wcześniej mieliśmy Węgra co między jego złotymi medalami minęło 28 lat. To teraz szukamy kobiety, która pierwszy złoty medal olimpijski zdobyła w wieku lat 18 a ostatni w wieku lat 42. Uczyniło to ją i najmłodszą, i najstarszą mistrzynią olimpijską w tej dyscyplinie.

• Przeczytaj dokładnie pytanie, policz lata, sprawdź w jakim wieku kobiety zostawały mistrzyniami w pływaniu i zastanów się po co nabiłeś posta pisząc totalnie złą odpowiedź :>

• Dara Grace Torres (ur. 15 kwietnia 1967 )

Los Angeles 1984

1984 wywalczyła swój pierwszy medal olimpijski

Miała wtedy skończone 17 lat więc liczę że można uznać za 18.

najstarsza pływaczka, która kiedykolwiek zdobyła medal igrzysk olimpijskich w pływaniu (w wieku 41 lat). Skończone więc liczę 42

Pekin 2008

po co nabiłeś posta pisząc totalnie złą odpowiedź

Od nabijania postów jest tutaj Doktorek ( taki spamer specjalista)

Pisząc posty w tym samym temacie i tak się nie nabijają ( ja mam na to wywalone bo nie piszę dla statystyk)

No tak, 2^8 to 256 ;) Liczone w pracy pisząc na telefonie jedząc drugie śniadanie między jednym telefonem a drugim mailem.

Ja liczyłem w pamięci i Twoje potęgi i lata pływaczki.

Jeszcze raz przeczytałem pytanie i nie wiem Gdzie popełniłem błąd przy odpowiedzi.

Popraw mnie proszę :)

Człowiek uczy się całe życie a ja potrafię przyznać się do błędu jeśli go zauważę lub ktoś mi pokaże.

• Krótko, bo szkoda mi czasu. Pisałem, że pierwszy złoty medal zdobyła w wieku lat 18, ostatni w wieku lat 42. Twoja kandydatka ostatnie złoto zdobyła w Sydney w wieku lat 33. Jeżeli chodziłoby mi o złoto w wieku lat 17 to napisałbym 17 lat a nie 18... Reszty mi się już nie chce tłumaczyć czemu źle - w końcu wykazanie chociaż jednego błędu powoduje, że całość jest błędna.

• Kulturysta i zawodnik MMA

2 x brał udział w Mistrzostwach Świata Amatorów w Kulturystyce.

2 x dyskfalifikacja

2 walki MMA

2 x przegrana

Pierwszy raz wystąpił w zawodach kulturystycznych mając 16 lat.

Najwięcej tytułów zdobył jako junior.

Później startował w mistrzostwach Polski, Europy oraz Świata.

• Jest sobie Pan piłkarz, który może w tym sezonie zgarnąć 2 mistrzostwa kraju, czemu? Ano jesień grał w klubie który aktualnie zajmuje 2 miejsce, ale ma tyle samo punktów co lider tabeli. W zimowym okienku został sprzedany do klubu, który plasuje się w połowie tabeli, ale z miejsca został wypożyczony do innego klubu, który rundę zasadniczą skończył na pierwszym miejscu, a aktualnie walczył będzie w grupie mistrzowskiej w której ma na ten moment 3 pkt przewagi. O jakim piłkarzu mowa?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Polak który występował w najlepszej lidze w swojej dyscyplinie, zaliczył nawet występ w meczu gwiazd. Grał także w zespole który jest najbardziej utytułowany w historii tej ligi. Po karierze zajmował się m.in. takimi zajęciami jak bycie działaczem sportowym, ekspertem i komentatorem w tv, czy gościnnymi występami w serialach.